31.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŠesti prosinca 1991. - dan kad je obranjen grad

Šesti prosinca 1991. – dan kad je obranjen grad

Blagdan svetoga Nikole, 6. prosinca 1991. ostat će upamćen kao dan kad je obranjen Grad. Tog “crnog” petka  u 5 sati i 50 minuta iz tri smjera krenula je agresorska vojska s pješačkim napadom, koji su pomagali tenkovi, minobacači, topovi s mora topovnjače JNA. Cilj je bio oslabiti posljednju crtu obrane od Belvederea do Sustjepana. Samo toga dana na povijesnu jezgru, spomenik kulture pod zaštitom UNESCO-a, palo je više od 600 granata. Požari su se širili gradom. Grupa branitelja u tvrđavi Imperijal na Srđu uspjela je odbiti napade i spriječiti proboj obrane, stoga danas obilježavamo Dan dubrovačkih branitelja.

U napadu je 19 ljudi poginulo, a 60 je lakše ili teško ranjeno. Izgorjelo je devet zgrada, a oštećeni su brojni objekti u povijesnoj jezgri, ali i u cijelome gradu. Oko 16 sati napad je prestao. Neprijatelj je priznao poraz i povukao se. Hrabrošću i žrtvom branitelja i građana Dubrovnik je obranjen. Našim braniteljima čestitamo njihov dan!

Pavle Strugar, bivši general JNA na Međunarodnom sudu u Haagu osuđen je na 7,5 godina zatvora zbog propusta u zapovjednoj odgovornosti tijekom razornoga topničkog napada snaga JNA na Dubrovnik 6. prosinca 1991. dok je od ostalih točaka optužnice zapovjedne i osobne odgovornosti za ubojstva, okrutno postupanje, napade na civilne objekte i razaranje neopravdano vojnom potrebom, oslobođen.

Bivši zapovjednik vojnopomorskog sektora Boka Miodrag Jokić priznao krivnju po šest točaka optužnice za topnički napad JNA na Dubrovnik 6. prosinca 1991. te je izrazio kajanje zbog zločina te je osuđen na sedam godina zatvora. 

Svim našim braniteljima čestitamo njihov dan! Hvala vam!

FOTO: Pavo Urban

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA