16.8 C
Dubrovnik
Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA novo ruho igrališta na Pelinama, energetska obnova gruške škole, ublažavanje...

PROJEKTI GRADA novo ruho igrališta na Pelinama, energetska obnova gruške škole, ublažavanje posljedica COVID krize

Početkom tjedna završeni su radovi na sanaciji igrališta na Pelinama. Isplaćene su i prve novčane pomoći građanima koji su zbog pandemije koronavirus ostali bez primanja. Nakon što je u ponedjeljak otvorena placa u Gružu, Sanitat je pokrenuo internetsku platformu Dubrovačka placa. Uz sredstva EU završena je energetska obnova OŠ Ivana Gundulića vrijedna 7.8 milijuna kuna. Nakon održanog sastanka s gospodarstvenicima gradonačelnik Franković zaključeno je kako je potrebno uputiti pismo premijeru Plenkoviću i ministru turizma Cappelliju u kojem će se zatražiti odobrenje uvođenja charter letova s destinacijama u EU, ali i s Velikom Britanijom, a održana je i sjednica Predsjedništva Vatrogasne zajednice na kojoj je istaknuto kako će plaće vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe i zaposlenicima DVD-a ostati nepromijenjene. Pokrenuta je i kampanja “Dubrovnik is not going anywhere, it is waiting for you” koja će se provoditi putem društvenih mreža. Održana je i sastanak na temu naplate najma prostora i javnih površina nakon 30. lipnja, na kojem je predloženo da se nakon toga datuma, pod uvjetom da turistička sezona započne, zakupa nastavi obračunavati po modelu 50 posto zakupa i 30 posto javna površina, dok bi se od 1. studenog do 1. travnja 2021. zakupci oslobodili plaćanja nameta.

Igralište na Pelinama zasjalo u novom ruhu

Završeni su radovi na cjelovitoj sanaciji igrališta na Pelinama. Naime, ovo igralište smješteno pod tvrđavom Minčeta nalazilo se u lošem stanju, a prethodno postavljena gumena podloga dotrajala je korištenjem i vremenskim prilikama. Rubovi su u potpunosti bili pohabani te su se ploče počele odvajati od podloge.

Iz tih razloga donesena je odluka da se umjesto sanacije podloga, što se ranije već pokušalo, započne s njihovim uklanjanjem. Kako bi se igralište adekvatno i trajno uredilo napravljena je posebna podloga u pet slojeva, od čega je jedan sloj bazni, dok ostatak čini četveroslojna sportska akrilna podloga s vodonepropusnim i protukliznim svojstvima. Ista je UV stabilna i posjeduje ITF certifikat.

Radove je izvela tvrtka Quadranta M2 d.o.o, dok je tvrtka Deltagrad d.o.o. bila nadležna za stručni nadzor.  Ukupna cijena radova iznosi 157.785,94 kuna bez PDV-a. Garancija na izvedene radove je dvije godine, a prema iskustvima drugih gradova navedena podloga ne traži nikakva ulaganja idućih 10 godina. 

Isplaćene prve novčane pomoći građanima koji su zbog pandemije koronavirusa ostali bez primanja

U sklopu donesenih mjera pomoći za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika isplatio je privremenu novčanu pomoć za 43 korisnika u ukupnom iznosu od 93.000 kuna.

Privremena novčana pomoć  za samca iznosi 1.500 kuna mjesečno dok za kućanstvo iznosi 3.000 kuna mjesečno, a isplaćuje se za mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

Radi se tek o prvom ciklusu isplata jer novi zahtjevi svakodnevno pristižu te se očekuje da bi druga isplata novim korisnicima ove mjere mogla biti već za dva tjedna.

Podsjetimo, na internetskim stranicama Grada Dubrovnika objavljene su detaljne upute i kriteriji te svi potrebni obrasci zahtjeva kako bi građani, ali i gospodarstvenici mogli ostvariti svoja prava obuhvaćena paketom mjera.

Paket mjera za ranjive skupine iznosi 17,15 milijuna kuna, dok mjere financijskog oprosta za gospodarstvenike dosežu 28,75 milijuna kuna. Dodatno se odgađa naplata 38,4 milijuna kuna proračunskih sredstava.

Sanitat pokrenuo internetsku platformu Dubrovačka placa

S ciljem očuvanja lokalnog gospodarstva te olakšanja plasmana proizvoda OPG-ova i zahtjeva kupaca u novonastalim u uvjetima, tvrtka Sanitat pokrenula je internetsku platformu Dubrovačka placa. 

Kroz ovaj projekt lokalno stanovništvo lakše će doći do domaće, kvalitetne i svježe hrane te tako poduprijeti lokalne OPG-ove u njihovoj proizvodnji i opstanku. 

U Sanitatu se nadaju kako će ova suvremena verzija gradske place, koja je i jednostavna za korištenje, naići na odobravanje sugrađana i kako će je rado koristiti. Pozivaju sve OPG-ove, ribarske obrtnike i ostale da se priključe platformi i počnu koristiti Dubrovačku placu putem sljedećeg linka https://dubrovackaplaca.sanitat.hr/. 

Prijava u sustav je jednostavna kao i unos proizvoda koji se nude, a kupci imaju prilagođen pregled koji im omogućava odabir proizvođača prema lokaciji i mogućnosti dostave. Kupci također imaju mogućnost pregleda svih OPG-ova koji koriste platformu te njihove kontakte kao i pregled cijena proizvoda. 

Od funkcionalnosti koje ova Dubrovačka placa pruža ističe se definiranje proizvoda prema kategoriji i tipu proizvoda, praćenje najbližih proizvođača za kupca na temelju geolokacije, organizacija dostave naručenih proizvoda na temelju geolokacije, jednostavna i detaljna tražilica proizvoda uz opcije filtriranja najbližih proizvođača i kupaca, pa čak i mogućnost ocjene kvalitete za pojedine narudžbe.

Za sva pitanja i prijedloge kao i dodatne upute o radu unutar sustava dostupna je e-mail adresa dubrovackaplaca@sanitat.hr i telefonski broj +385 20 640 140.

Uz EU sredstva završena energetska obnova OŠ Ivana Gundulića vrijedna 7,8 milijuna kuna

U cijelosti su završeni radovi energetske obnove Osnovne škole Ivana Gundulića. Riječ je investiciji u osnovnoškolske kapacitete koja je, poput u prosincu završene OŠ Marina Držića te ranije OŠ Lapad, također značajno sufinancirana iz dostupnih fondova Europske unije i drugih vanproračunskih izvora.

Radovi na obnovi škole započeli su u lipnju 2019., odmah po završetku školske godine, te je njihov najveći dio radova u unutrašnjosti zgrade proveden tijekom ljeta, a prioritetno je bilo osposobiti što veći broj učionica do počeka školske godine.

Zamijenjeno je preko 1000 metara kvadratnih podnih ploha. Izvedena je temeljna hidro i termo izolacija sukladno projektu te su do kraja studenog 2019. postavljene keramičke pločice i parketi. Uz neometano funkcioniranje nastave, istovremeno su se odvijali radovi na demontaži starih i ugradnji novih otvora, radovi na cjelovitoj obnovi fasade površine 2633 metara kvadratnih i dijela krovišta. U cijeloj zgradi su postavljeni novi radijatori kao i nova rasvjeta u dijelu učionica, dvorani i manjem dijelu dvorišta, a sve u skladu sa standardom energetske obnove. Sveukupna energetska obnova završena je prije ugovorenog roka u svibnju.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.872.327,15 kuna, a Gradu su odobrena bespovratna sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 64% od ukupne vrijednosti projekta.

Realizacijom projekta zgrada će iz energetskog razreda C prijeći u razred B, a godišnja ušteda za toplinsku energiju dosezat će čak 71,50%. Ukupna energetska potrošnja objekta smanjit će se za 54,65%.

Gradonačelnik s gospodarstvenicima Predsjedniku Vlade: Bez međunarodnih letova dubrovačko gospodarstvo neće preživjeti

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je danas sastanak s članovima Gospodarskog vijeća na temu ekonomske situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa te efektima na turističku sezonu 2020.

Predstavnici sektora iznijeli su trenutnu problematiku poslovanja te očekivanja. S obzirom na svoju teritorijalnu specifičnost kao i činjenicu da je turizam najvažnija gospodarska grana na dubrovačkom području ulazimo u najneizvjesniju turističku sezonu nakon Domovinskog rata.

Naime, Dubrovnik je u potpunosti avio destinacija te ako se ne omogući povezanost međunarodnim letovima turističkoj sezoni 2020. prijeti potpuni kolaps.

Na sastanku se istaknulo kako je zbog navedenog Dubrovnik potrebno promatrati na poseban način u odnosu na sve druge turističke gradove u Republici Hrvatskoj.

S ciljem postizanja sinergije i suradnje, a sve u svrhu gospodarskog napretka i daljnjeg razvoja Grada zaključak Gospodarskog vijeća jest kako je potrebno uputiti pismo Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i ministru turizma Gariju Cappelliju kojim će se zatražiti odobrenje uvođenja charter letova s destinacijama u Europskoj uniji, ali i s Velikom Britanijom kao najvažnijim emitivnim tržištem grada Dubrovnika uz poštivanje svih epidemioloških mjera i posebnih protokola.

Također, predlaže se dozvoliti dolazak u zračnu luku privatnim zrakoplovima kao i uplovljavanje mega jahti, a sve uz uvjet da putnici prije ulaska u avion te prije uplovljavanja kod sebe imaju ispravu ne stariju od 48 sati koja potvrđuje da putnik nije COVID pozitivan.

Dubrovnik je financijski iznimno ovisan o turizmu te je potrebno zajedničkim djelovanjem omogućiti gospodarstvenicima poslovanje u sezoni 2020. , koje će svakako zbog efekta epidemije biti u manjem opsegu.

Stav svih dionika Gospodarskog vijeća jest da gotovo 80% dubrovačkog gospodarstva neće preživjeti do proljeća 2021. godine ukoliko se ne omogući povezanost međunarodnim zračnim prometom.

Sjednica Predsjedništva Vatrogasne zajednice: Izdvajanja za vatrogastvo nisu ugrožena

Redovita sjednica Predsjedništva Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, sedma po redu, održana je danas u Velikoj vijećnici.

Sjednicom je  predsjedao predsjednik Vatrogasne zajednice, ujedno i gradonačelnik Mato Franković,  a istaknuto je kako će, unatoč pandemiji koronavirusa koja je imala negativne financijske učinke na proračun Grada Dubrovnika, vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe i zaposlenicima DVD-a plaće ostati nepromijenjene.

Sva sredstva osigurana u gradskom proračunu, a namijenjena Vatrogasnoj zajednici za nabavku planirane opreme za rad neće se umanjivati. Cilj je da sva operativna tijela budu spremna djelovati u slučaju vatrene ugroze, kao i da se na početku sezone provedu sve potrebne preventivne aktivnosti i zadaće.

Podsjetimo, ulaganja ove gradske uprave u vatrogastvo u protekom trogodišnjem razdoblju bila su značajna. Donesen je novi kolektivni ugovor temeljem kojeg su dubrovački vatrogasci ostvarili povećanje plaća i bolje radne uvjete. Izgrađen je novi vatrogasni dom na Osojniku, kao i projekt doma u Zatonu, a Dubrovnik je prvi put u povijesti dobio vatrogasni brod

Dubrovnik is not going anywhere, it is waiting for you“ – kreće promotivna kampanja Grada

18. sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Dubrovnika na kojoj se raspravljalo o aktualnoj situaciji odžana je danas u Velikoj vijećnici. Turistička zajednica pripremila je kampanju promocije Dubrovnika pod nazivom  „Dubrovnik is not going anywhere, it is waiting for you“, koja će se provoditi putem društvenih mreža.

Promocija kreće od sutra, 1. svibnja, a biti će usmjerena na emitivna tržišta poput Skandinavije, Ujedinjenog Kraljevstva , Njemačke, Slovenije. Kampanja će se prikazivati i na domaćem tržištu te će se postepeno uključivati tržišta s kojima će biti uspostavljene direktne avio linije, a za što je iznimno važna aktivacija dubrovačke zračne luke.

Na današnjoj sjednici donesena je odluka o smanjenju plaća u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika od 15 posto,  a direktorica Ana Hrnić zadužena je da do 1. lipnja 2020. godine Turističkom vijeću dostavi prijedlog nove sistematizacije radnih mjesta i reorganizacije rada Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Turističko vijeće ujedno je usvojilo i Statut Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Gradonačelnik održao sastanak na temu zakupa poslovnih prostora i javnih površina

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je danas sastanak sa zakupcima koji imaju najveći udio zakupa i zakupcima s dugogodišnjim zakupom prostora i javnih površina u vlasništvu Grada Dubrovnika, a na temu naplate najma prostora i javnih površina nakon 30. lipnja 2020. godine.

Prijedlog gradonačelnika zakupcima jest da se nakon 30. lipnja 2020. godine, ako turistička sezona započne, visina zakupa do 31. listopada 2020. godine nastavi obračunavati i plaćati po modelu 50 posto zakupa i 30 posto javna površina, dok bi se u razdoblju od 1. studenog 2020. do 1. travnja 2021. svi zakupci oslobodili plaćanja najma.

Nadalje, nakon 1. travnja 2021. godine, a do kraja iduće godine, predložit će se novi model plaćanja najma koji bi trebao pomoći zakupcima da izađu iz krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Sve navedeno predloženo je ako od 30. lipnja 2020. započne turistička sezona. No, ukoliko sezone ne bude u tom slučaju stav Grada jest kako se do oporavka najam ne bi naplaćivao.

Sukladno dogovoru sa zakupcima do 1. lipnja održat će se još jedan sastanak na kojem će se dodatno usuglasiti mjere, a sukladno daljnjem razvoju situacije.

Cilj Grada Dubrovnika je očuvati gospodarsku djelatnost i radna mjesta te je Grad u okviru svojih financijskih mogućnosti spreman pomoći.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA