25.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKTI GRADA: Libertas osam novih autobusa, uvodi se novi jedinstveni pokaz za...

PROJEKTI GRADA: Libertas osam novih autobusa, uvodi se novi jedinstveni pokaz za građane, javna nabava za dvoranu u Gospinom polju

I ovoga petka donosio pregled infrastrukturnih projekata i aktivnosti koje provodi Grad Dubrovnik.

Isplaćena sredstva za plaću fizioterapeuta u udruzi „Dva skalina“ i dodatak za starije od 65 godina bez mirovine

U sklopu Mjera socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2022. godinu iz gradskog proračuna isplaćena su sredstva u iznosu 51 tisuće kuna na ime troška plaće fizioterapeuta angažiranog u udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „Dva skalina“. Tom, drugom godišnjom, isplatom u cijelosti je ispunjena ugovorna obveza Grada Dubrovnika prema Općoj bolnici Dubrovnik.

Naime, sukladno ugovoru o donaciji sredstava iz proračuna Grada Dubrovnika s ukupnim iznosom od 102 tisuće financira se plaća jednog fizioterapeuta zaposlenog u Općoj bolnici Dubrovnik za rad s korisnicima programa dnevnog boravka navedene udruge. Sredstva se koriste isključivo za troškove zapošljavanja i plaću fizioterapeuta u vremenskom razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca. 2022. godine.

Grad Dubrovnik isplatio je i sredstva za novčanu pomoć starijima od 65 godina koji nemaju vlastitu mirovinu ili druge prihode te ostvaruju mjesečnu pomoć u iznosu od 300 kuna. Za mjesec kolovoz isplaćeno je 58.200 kuna za 194 korisnika/ce.  Navedenu mjeru godišnje koristi oko 200 osoba, a za provođenje iste u proračunu za 2022. osigurano je 820 tisuća kuna.

Osim navedenog, za mjesec kolovoz isplaćen je i dodatak na osobnu invalidninu 410 korisnika uvrštenim u evidenciju Centra za socijalnu skrb Dubrovnik u novčanoj vrijednosti od 124.800 kuna.

Gradonačelnik Franković čestitao Roš Hašanu, Jom Kipur i Sukot

U povodu Roš Hašane – židovske Nove godine te blagdana Jom Kipur i Sukot, dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku predsjednici Židovske općine u Dubrovniku Sabrini Horović i svim sugrađanima židovske vjeroispovijesti:

Poštovana gospođo Horović,

U povodu židovske Nove godine, 5783. Roš Hašane te blagdana Jom Kipur i Sukot, upućujem čestitke Vama i svim sugrađanima židovske vjeroispovijesti u svoje osobno i ime Grada Dubrovnika.

Roš Hašanom slavimo završetak jedne i početak druge godine. Svaki novi početak je nepredvidljiv i nije uvijek lak, ali zato nam snagu daju sve ono dobro i loše što smo naučili u prethodnoj godini. Ispunjeni novim znanjem i iskustvom možemo mirno krenuti dalje i suočiti se sa svim predstojećim izazovima.

Želim da Vam nova godina bude ispunjena iskrenom srećom, brojnim uspjesima i nadasve zdravljem.

Lešana tova tikatevu – Budite upisani u dobru godinu!

S poštovanjem,

Gradonačelnik Grada Dubrovnika

Mato Franković

Poboljšanje pristupačnosti slijepim i slabovidnim osobama u dubrovačkoj prometnoj infrastrukturi glavno postignuće projekta DANOVA

Završavajući projekt DANOVA, Hrvatski savez slijepih, Zračna luka Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik organizirali su 26. rujna posjet terminalu Zračne luke Dubrovnik te treći sastanak s dionicima projekta u Studentskom domu Dubrovnik.

Cilj sastanka bio je upoznati dionike, zainteresiranu javnost i medije s ostvarenim poboljšanjima pristupačnosti slijepim i slabovidnim osobama kroz pilot akcije projektnih partnera. Pored hrvatskih partnera, događaju su se pridružili projektni partneri iz Crne Gore (Aerodromi Crne Gore) i Mađarske (Budapest International Airport).

Zračna luka Dubrovnik je kroz svoje pilot akcije ugradila ukupno 150 metara vanjskih te 240 metra unutarnjih taktilnih linija vodilja. Postavljeno je i 55 taktilnih polja upozorenja, od toga 19 izvan, a 36 unutar terminala, te 6 planova taktilne orijentacije.

Zračna Luka Dubrovnik kao i Lučka uprava Dubrovnik poboljšale su pristupačnost svojih mrežnih stranica slijepim i slabovidnim osobama. Lučka uprava Dubrovnik je pored potpune prilagodbe mrežne stranice slijepim i slabovidnim osobama označila  interesne točke unutar putničkog terminala Luke Dubrovnik u Gružu kontrastnim naljepnicama na Brailleovom pismu.

U sklopu projekta provedene su i edukacije osoblja zračne luke, lučke uprave te ostalih dionika s ciljem podizanja razine svijesti i unaprjeđenja kvalitete ophođenja sa slijepim i slabovidnim osobama.

Na poziv organizatora, u radu sastanka s dionicima projekta DANOVA sudjelovao je zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazobanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, pohvalivši postignuća projekta DANOVA u poboljšanju pristupačnosti slijepim i slabovidnim osobama u dubrovačkoj prometnoj infrastrukturi, što je u potpunoj korelaciji s ciljevima, mjerama i aktivnostima Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika.

Povodom obilježavanja Dana policije položeni vijenci i održan svečani program

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić sudjelovali su danas u obilježavanju Dana policije i blagdana sv. Mihovila, zaštitnika policije.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na centralnom gradskom groblju Boninovu i ispred zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske predstavnici Grada odali su pijetet i počast svim poginulim pripadnicima policije stradalim za vrijeme Domovinskog rata.

U znak sjećanja na sve pripadnike policije i njihovu žrtvu danu u vremenu borbe za samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske vijence i svijeće položili su i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Održana je u Policijskoj upravi i prigodna svečanost na kojoj su se svim okupljenima obratili gradonačelnik Franković, župan Nikola Dobroslavić, načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević Između ostalog naglasili su kako se trebamo ponositi svim policajkama i policajcima koji vrijedno i odgovorno djeluju u miru, ali i u izazovnim okolnostima čime dokazuju posvećenost i profesionalnost. U ovoj prilici govor je održao i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović čestitavši policijskim službenicima njihov dan i poželjevši im nastavak kvalitetnog rada na zadovoljstvo i mir svakog čovjeka.

“Biti policajac nije samo posao, biti policajac – to je prije svega poziv. Upravo zahvaljujući vrijednim, časnim i odgovornim policajkama i policajcima možemo s ponosom reći da smo grad sigurnosti, da smo mirno i uspješno područje. Važno je u ovoj prilici istaknuti činjenicu kako se upravo uspjeh jedne turističke destinacije kao što je Dubrovnik mjeri i kroz aspekt sigurnosti. Moram stoga uputiti zahvalu svim djelatnicima policije što svakodnevno teže da budemo sigurno mjesto za život naših sugrađana i svih posjetitelja”, rekao je gradonačelnik u svom govoru.

Na održanoj svečanosti dodijeljena su javna priznanja policijskim službenicama i službenicima s područja županije koji su se istaknuli svojim radom i zalaganjem.

Gradonačelnik na prijemu povodom Roš Hašane

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin sudjelovali su danas  na svečanom prijemu Židovske općine u Dubrovniku povodom blagdana Roš Hašane, 5783. židovske Nove godine.

Okupljene je pozdravila predsjednica Židovske općine Sabrina Horović, a gradonačelnik Franković kazao je kako mu je osobita čast biti prisutan u ovoj prigodi.

”Veliko je bogatstvo ovoga grada što zajedno proslavljamo vjerske blagdane svih religija. Ovo jedinstvo pokazuje koliko smo mi poseban grad, koji cijeni sve naše različitosti koje nas spajaju, sa zajedničkim ciljem da svakim danom budemo sve bolji i to nam svima od srca želim jer svaka nova godina prilika je za novi početak”, poručio je gradonačelnik Franković.

Novi jedinstveni pokaz za građane, od povećanja cijena javnog prijevoza zaštićeni učenici, umirovljenici i ranjive skupine

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i direktor društva Libertas d.o.o. Franko Mekišić predstavili su danas novine u cjeniku dubrovačkog javnog gradskog prijevoznika i novosti u poslovanju tvrtke s naglaskom na kvalitetu usluge javnog prijevoza i pogodnosti za krajnje korisnike.

„Korekcije cijena nužne su zbog kretanja na tržištu i povećanja cijena energenata“, rekao je uvodno gradonačelnik Mato Franković istaknuvši da je pri njihovoj izradi najveća pozornost posvećena zaštiti socijalnih kategorija, učenika i studenata te umirovljenika, korisnika usluga javnog gradskog prijevoza.

Novim cjenikom Libertasa ostaju nepromijenjene cijene učeničkih i umirovljeničkih pokaza (do 65 godina), kao i onih za nezaposlene osobe. Za korisnike socijalnog programa Grada Dubrovnika prijevoz je i dalje potpuno besplatan, a svaki takav pokaz Grad subvencionira s iznosom od 10 kuna. Javni prijevoz potpuno je besplatan i za sve starije od 65 godina.

Gradonačelnik je istaknuo i da 7247 građana u prosjeku koristi uslugu besplatnog mjesečnog pokaza odnosno da 68 % korisnika usluga ima besplatan pokaz. –„Naš cilj je navedenu brojku nastaviti povećavati“, poručio je.

Prezentirao je i usporedbu cijena pretplatnih karata u gradskom prijevozu između Libertasa i javnih prijevoznika u drugim hrvatskim gradovima iz koje je vidljivo da su cijene učeničkih, studentskih i umirovljeničkih značajno niže od cijena istih karata u Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Osijeku i Zagrebu.

Kao osnovna promjena navedeno je uvođenje jedinstvenog građanskog pokaza koji pokriva cijelo administrativno područje grada, umjesto podjele na gradski i prigradski pokaz čija je cijena iznosila 250, odnosno 300 kuna. Cijena nove jedinstvene građanske mjesečne karte za neograničeni broj vožnji iznosit će 350,00 kuna za cijelo područje grada – od Bosanke do Brsečina. Građanski pokaz u prosjeku koristi 1400 naših sugrađana. Trošak prijevoza u većini slučajeva snosi poslodavac te se isti obračunava prema cijeni mjesečne pokazne karte. Primjena ove odluke stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine, kako bi se poslodavci mogli pripremiti za navedeni trošak.

S trenutnom primjenom uvedene su i nove cijene za pojedinačne karte koje u pravilu ne koristi više od 5 posto naših sugrađana, a sve novine predstavio je direktor Libertasa Franko Mekišić. Cijena pojedinačne karte kupljene kod vozača ostaje nepromijenjena (15 kuna), dok cijena pojedinačne karte kupljene na kiosku/prodajnom mjestu Libertasa iznosi 13 kuna. Dnevna karta od danas iznosi 40 karata, a nova cijena popularne karte za 20 vožnji je 160 kuna. Uvedena su i dva posve nova tipa karata; trodnevna karta po cijeni od 90 kuna i karta za dvije vožnje iznosi 24 kune (12 kn po vožnji). Korigirane su i cijene pojedinačnih karata za šire gradsko područje čiji su primarni korisnici posjetitelji, a ne građani. Iste se odnose na vožnje do i između naselja Mokošica, Lozica, Štikovica, Zaton Mali, Zaton Veliki, Orašac, Trsteno, Brsečine i Dubravica.

-„Ove promjene dijelom su uvjetovane tehnološkim razlozima, a dijelom ekonomskim“, rekao je direktor Mekišić. On je izvijestio da su u Libertasove autobuse stigle nove blagajne čime su se stvorili preduvjeti za daljnje nadogradnje te uvođenje beskontaktnog plaćanja.

Unaprijeđena je tehnologija prijevoznih karata. Magnetske karte zamijenjene su beskontaktnim, a svi sugrađani koji su u posjedu S i P karata iste mogu zamijeniti na prodajnim mjestima Libertasa.

Gradonačelnik obišao završne radove nove škole u povijesnoj jezgri – još jedna škola u jednosmjenskoj nastavi

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je danas gradilište Osnovne škole Marina Getaldića na novoj lokaciji u Ulici Ilije Sarake gdje se sastao s predstavnicima izvođača radova i nadzora.

Na novom objektu navedene škole, smještenom u nekadašnjoj palači omeđenoj ulicama Ilije Sarake i Pobijana, izvode se završni radovi radovi obnove, uređenja i adaptacije objekta za potrebe izvođenja razredne nastave (od 1. do 3. razreda).

Gradonačelnik Franković izrazio je zadovoljstvo napretkom investicije koja je ušla u završnu fazu te je naglasio kako je iznimno ponosan što se konačno vraća i radi škola u povijesnoj jezgri, a čime se u isto vrijeme osigurava i jednosmjenska nastava. 

“Nastavljamo istim trendom kao što smo to radili s prethodnim projektom kada smo izgradili osnovnu školu Montovjerna i onda su u jednosmjensku nastavu ušle i OŠ Montovjerna i OŠ Lapad. Sada dolazimo do toga da će i OŠ Marina Getaldića biti u jednosmjenskoj nastavi. Ostaje nam još samo OŠ Mokošica koja još uvijek nema osigurane uvjete za jednosmjensku nastavu. Za nju imamo izrađenu projektnu dokumentaciju i glavni projekt koji je na suglasnosti resornog ministarstva. Ministarstvo će vrlo skoro donijeti pravilnik po kojem će biti definirani svi uvjeti vezani za nove projekte koji će se financirati kroz Program oporavka i otpornosti” – istaknuo je gradonačelnik.

Unatoč manjim odstupanjima zbog nepredviđenih okolnosti koje se javljaju prilikom radova zahtjevnih rekonstrukcija na povijesnim objektima te zbog promjena na tržištu materijala, radovi se izvode u skladu s dinamičkim planom te se očekuje kako će cijeli prostor biti u potpunosti završen do kraja prosinca.

Također, gradonačelnik je uputio zahvalu donatoru, Zakladi Caboga Stiftung kao i Dubrovačkoj biskupiji koja je za potrebe organiziranja osnovne škole u povijesnoj jezgri nekretninu bez naknade ustupila Gradu Dubrovniku, kazavši kako su odigrali ključne uloge u realizaciji projekta.

Podsjetimo, ovo vrijedno ulaganje u kapacitete školskog odgoja i obrazovanja financirano je donacijom Zaklade Caboga Stiftung. Ukupna vrijednost ugovora za izvođenje radova na dva objekta iznosi 11.304.323,50 kuna bez PDV-a, odnosno 14.130.404,38 kuna s PDV-om, dok je vrijednost radova nadzora 180.550,00 kuna, odnosno 225.687,50 kuna s PDV-om. Radove izvodi tvrtka Alfaplan građenje d.o.o., dok nadzor radova provodi tvrtka Struktura projekt d.o.o..

 Službeni posjet gradu prijatelju Rueil-Malmaisonu

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica boravio je u službenom posjetu gradu prijatelju Rueil-Malmaisonu povodom održavanja četvrtog festivala u čast Napoleonu i Josephine.

Bogatim festivalskim programom i turističkom ponudom festival Napoleona i Josephine još jednom je u ovaj francuski grad u samom predgrađu Pariza donio dašak prošlosti, a brojne goste upoznao s likom i djelom Napoleona.

Tijekom trajanja festivala, grad domaćin posebnu je pozornost posvetio predstavnicima gradova prijatelja, a osim predstavnika Dubrovnika, pozivu Rueil-Malmaisona odazvali su se i prijateljski gradovi Bad Soden (Njemačka), Bukhara (Uzbekistan), Friborg (Švicarska), Jelgava (Latvija), Timisoara (Rumunjska) i Zouk Mikael (Libanon).

Gradonačelnik Rueil-Malmaisona Patrick Ollier upriličio je službeni prijem, a tom prilikom istaknuo je kako je suradnja između gradova prijatelja od iznimne važnosti za međusobni razvoj i razmjenu iskustava u temama od zajedničkog interesa, što se i očituje u dosadašnjim programima. Izrazio je i želju za njegovanjem takvih odnosa i u budućnosti.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik i francuski grad Rueil-Malmaison Povelju o bratimljenju potpisali su u siječnju 2011. godine i od tada intenzivno rade na zajedničkim projektima i programima, a posebno iz sektora turizma i kulturne baštine.

Brončani malonogometaši Squarea na prijemu u Gradu

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić primili su danas u gradskoj vijećnici malonogometaše kluba Square i predstavnike uprave kluba povodom osvajanja brončane medalje na Superkupu u Makarskoj.

Do trećeg mjesta nogometaši dubrovačkog Squarea proteklog su vikenda stigli nakon boljeg izvođenja penala s rezultatom 5:3 nad Olmissumom, futsal klubom iz Omiša.

Predstavnici Grada iskazali su u ovoj prigodi zadovoljstvo na postignutom uspjehu.

“Čestitam vam na odličnom rezultatu ostvarenom u Makarskoj. Pratimo vas i vjerujemo da idete u željenom pravcu, a to je da budete prvaci Hrvatske. Vjerujemo u vaše mogućnosti i kvalitete. Ono što bi posebno istaknuo jest činjenica kako naši sugrađani gaje poseban interes prema ovom sportu, a dokaz za to je ispunjena dvorana u Gospinom polju svaki puta kada ste vi na terenu. To je poruka podrške upućena vama kao i vjera u sve vas. Vi ste primjer i motiv mladim naraštajima da se i oni okušaju u ovoj vrsti sporta ili pak nekom njemu sličnom”, riječi su gradonačelnika upućene brončanim malonogometašima.

Na kraju prijema kapetan MNK Square Hrvoje Cvjetković uručio je gradonačelniku Frankoviću prigodni poklon, zahvalivši mu pritom na kontinuiranoj podršci.

Pokrenuta javna nabava za izradu projektne dokumentacije nove multifunkcionalne sportske dvorane Gospino polje

Grad Dubrovnik objavio je postupak javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije nove multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju s rokom za dostavu ponuda do 28. listopada.

Predmet nabave je izrada glavnog i izvedbenog projekta s troškovnicima radova za novu multifunkcionalnu dvoranu s višenamjenskim korištenjem.

Dvorana će raspolagati kapacitetom od 3866 mjesta na teleskopskim tribinama s mogućnošću montaže dodatnih sjedalica čime će se prema potrebi postizati sveukupni kapacitet od 4394 mjesta. Osim za održavanje sportskih manifestacija, u dvorani će se moći organizirati kongresi, koncerti i drugi kulturni sadržaji. Objekt će između ostalog sadržavati dvije podrumske etaže parkirališta kapaciteta 400 vozila. Sveukupna građevinska bruto površina planiranog objekta iznosi oko 28.000 metara kvadratnih, a prema idejnom rješenju izrađenom od tvrtke 10AARCH d.o.o. iz Zagreba.

Podsjetimo, usporedno s postupkom nabave za projektantske usluge, izrađuje se i prostorno-planska dokumentacija za ovu dvoranu, kojom se između ostalog definira smještaj objekta. Naime, u izradi su Izmjene i dopune Detaljnog plana uređenja „Športsko-rekreacijski park Gospino polje“ za koje se uskoro očekuje javna rasprava, dok je predviđeni rok za usvajanje i stupanje na snagu DPU-a kraj godine.

Projekt multifunkcionalne dvorane Gospino polje 2025. novo je i, uz Arenu Dubrovnik, do sada najveće  strateško ulaganje u sportsku infrastrukturu Grada Dubrovnika, a sve sukladno usvojenoj Strategiji razvoja sporta i sportske infrastrukture. Njenom izgradnjom Dubrovnik dobiva mogućnost organizacije dvoranskih sportskih natjecanja najviše kategorije te modernu multifunkcionalnu dvoranu za svakodnevno korištenje sportaša i rekreativaca ali i za organizaciju brojnih manifestacija.

NOVO POJAČANJE LIBERTASA Predstavljeno osam novih autobusa financiranih EU sredstvima

Osam gradskih niskopodnih autobusa marke MAN, financiranih putem fondova Europske unije, predstavljeno je danas u sjedištu društva Libertas Dubrovnik d.o.o. u Komolcu.

Šest solo autobusa dužine 12 metara i dva zglobna autobusa dužine 18 metara prilagođeni su potrebama suvremenog javnog gradskog prijevoza, opremljena su E6 motorima koji udovoljavaju najsuvremenijim ekološkim normama, a vrijednost njihove nabave iznosi 17,774,900.00 kuna.

Podsjetimo, riječ je dijelu od ukupno 18 novih autobusa koje Libertas Dubrovnik d.o.o. i Grad Dubrovnik nabavljaju putem strukturnih fondova Europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ i uz sufinanciranje od 85 posto.

Vozila su prezentirali predstavnik dobavljača, tvrtke Auto Hrvatska, Zvonko Gabud i direktor Libertasa Franko Mekišić, a u predstavljanju je sudjelovao i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 „Podsjetio bih da smo u kolovozu nabavili sedam autobusa, također iz Europskih fondova, a očekuje nas nabavka još tri midi prigradska vozila“, kazao je gradonačelnik Franković te dodao kako je u posljednjih pet godina vozni park Libertasa osnažen s čak 29 novih autobusa financiranih EU sredstvima. „Vjerujemo kako će se ubrzo raspisati natječaj po pitanju električnih autobusa, za koji smo spremni. Već ranije smo, kao što i sami znate napravili više probnih vožnji sa različitim tipovima autobusa, izradili smo cijelu studiju i analizu koja dokazuje kako će nam se i ta vrsta vozila, ovdje na području Grada Dubrovnika isplatiti“, naglasio je gradonačelnik.

„Najveći benefit nabavke ovih vozila je u tome što se smanjuje ukupna starost aktivnih autobusa na gradskim linijama. Ona će sada iznositi svega 6 godina, dok je ukupna starost aktivnih autobusa u gradskom i prigradskom prijevozu 7 godina“, naglasio je direktor Libertasa Franko Mekišić.

Ukupna vrijednost cijele nabave, uključujući do sada zaprimljene autobuse i one koji još trebaju biti dopremljeni, iznosi 30.960.540,00 kuna uvećano za PDV.

Uz modernizaciju poslovanja i kontinuiranu nabavku novih vozila, Libertas Dubrovnik ostaje jedan od najpovoljnijih javnih prijevoznika u Hrvatskoj.

Kandidacijske liste za izbor članova vijeća gradskih kotara i mjesnih odbora

Na temelju članka 15. i 16. Odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora i gradskih kotareva („Službeni glasnik Grada Dubrovnika“ broj 5/14.), Izborno povjerenstvo za provedbu izbora za članove vijeća jedinica mjesne samouprave Grada Dubrovnika utvrdilo je, prihvatilo i objavljuje IZVODE IZ PRAVOVALJANE KANDIDACIJSKE LISTE ZA IZBOR ČLANOVA VIJEĆA.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA