5.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
NaslovnicaVijestiPremijer Plenković: Rezultati turističke sezonu su iznad očekivanja, s gradonačelnicima i načelnicima...

Premijer Plenković: Rezultati turističke sezonu su iznad očekivanja, s gradonačelnicima i načelnicima smo dogovorili beskamatne zajmove

Premijer Andrej Plenković boravi danas u Dubrovnik. Naime, u Župi se odvija manifestacija Dani hrvatskog turizma na kojoj sudjeluje. Premijer je tijekom popodneva stao pred medije. Kazao je da je na današnjem sastanku s gradonačelnicima i načelnicima s područja naše županije dogovorena financijska potpora jedinicama lokalne samouprave u vidu beskamatnih zajmova. Premijer je kazao kako je protekla turistička sezona po rezultatima nadmašila očekivanja, te da je usprkos covid koji je Hrvatsku dosad koštao 40 milijardi kuna, na mjere potpore turističkom sektoru utrošeno 5 milijardi kuna.

Premijer Plenković kazao je u svojoj izjavi medijima da mu je drago što se manifestacija Dani hrvatskog turizma nakon jednogodišnje pauze održala upravo u Župi dubrovačkoj.

„Jug Hrvatske je imao izrazito zahtjevnu situaciju zbog pandemije i osjetio ju je i financijski i u vidu dolazaka gostiju, kao i funkcioniranja svih kompanija u turističkom sektoru. Mi smo se danas sastali sa županom Dobroslavićem, gradonačelnicima i načelnicima općina u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Imali smo otvoren razgovor o tome kako Vlade može pomoći tim jedinicama područne i lokalne samouprave po uzoru na našu suradnju prošle godine s beskamatnim zajmovima, koji će im omogućiti normalno funkcioniranje i likvidnost, a s obzirom na broje obveze koje trebaju servisirati, a s obzirom na manjka prihoda koji još uvijek imaju, unatoč tome što je ova turistička sezona i za ovu županiju bila bolja od prethode. Zahvaljujem županu Dobroslaviću na prijedlozima i inicijativama, a Ministarstvo financija će zajedno s njim i drugim čelnicima jedinica lokalne i područne samouprave naći adekvatna rješenja.

Premijer je kazao je danas održan sastanak s cijelim turističkim sektor, a po uzoru na sastanka koji je održan tijekom kolovoza u Opatiji.

„Zajedničkim naporima u 2021., do sada ako se gledaju statistike dolazaka, noćenja i fiskalizacije računa, da su rezultati iznad svih očekivanja. Čestitam svim akterima u turističkom sektoru na tim postignućima. Njihov rad, doba priprema sezone, požrtvovnost, pravodobne epidemiološke mjere i mjere za pripremu sezone, kao i kampanja sigurnog boravka u Hrvatskoj omogućila nam je da je Hrvatska bila u „narančastom“ u epidemiološkom smislu po početka školske godine. Posezona je jako dobra. Pozivam sve na oprez i cijepljenje“, kazao je premijer te dodao kako je Hrvatsku do sada pandemija COVID-a 19 dosad koštala 40 milijardi kuna, no da je unatoč tome 5 milijardi kuna dano za djelatnosti u turizmu.

„To su sredstva za 36 tisuća kompanija i čak 190 tisuća radnika koji su iz proračuna dobili plaće ili im je na drugi način, sektorskim programima i potporama, omogućeno da prebrode ovu krizu. Poruke koje smo dobili od ključnih aktera u turističkom sektoru su bile sjajne. Šteta da sastanak nije bio otvoren za javnost. Vrlo bi bilo korisno za javnost da se čuje i njihov glas. Oni koji su bili ugroženi i izloženi s mjerama koje smo poduzeli, načinom na koji smo organizirali turističku sezonu, su sad uistinu zahvalni. Dogovorili smo da na ovako dobroj suradnji koju temeljimo na povjerenju radimo i na pripremi iduće sezone“, kazao je premijer Plenković te iskoristio priliku da unaprijed čestita dobitnica nagrada koje će večeras biti dodijeljene na završnici manifestacije Dani hrvatskog turizma.

O stranim radnicima i ubrzanju procedura izdavanja radnih dozvola

„Prva poruka je kako zadržati sezonske radnike koji su bili angažirani ove sezone. Gdje god smo bili tijekom turističke sezone samo čuo poruku nedostatka radnika. Negdje su manjkali radnici određene profesije, drugdje se nije očekivala ovako dinamična i zahtjevna sezone, a treće je da se ubrzaju procedure za izdavanja radnih dozvola. Najčešće se radi s ljudima koji nisu državljani zemalja članica EU. S naše strane ćemo raditi na bilateralnim sporazumima, ali i na ubrzanju procedura. Time ćemo omogućiti da sezonski radnici ostanu vjerni poslodavcima, da ima koncept stalnog sezonca i da se ubrza izdavanje radnih dozvola“, kazao je premijer.

O izjavi gradonačelnika Frankovića da turistička sezona nije bila uspješna i da turizam nije samo Istra

„Ne znam što je gradonačelnik kazao, ali on je došao maloprije s glasanja. Razgovarat ćemo s njime. Upravo zato smo došli u Župu i Dubrovnik. Razlika između Istre i Dubrovačko-neretvanske županije je ogromna. Grad Dubrovnik je kad se u obzir uzmu gosti koji odsjedaju u hotelima visoke kategorije izrazita avio destinacija. U covidu je upravo ovaj vid prijevoza doživio šok. Učinili smo jako puno i s direktnim letovima iz SAD-a, pravodobnom komunikacijom prema tržištu Ujedinjenog Kraljevstva, o tome su govorili i predstavnici Jadranskih luksuznih hotela. Ukupni brojevi u ovoj županiji, naravno, nisu na razini Istre. Iduće godine će u funkciji biti i Pelješki most, cestovna veza s jugom Hrvatske će biti bolja nego ikada, a nadamo se da će se primiriti i pandemija, pa da će i avio gosti moći doći kao i ranije. Mi nemamo divergentne stavove o situaciji na jugu. Svi se slažemo“, kazao je premijer.

FOTO: Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]