6.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
NaslovnicaVijestiPotvrđen prvi slučaj ptičje gripe u Neretvi

Potvrđen prvi slučaj ptičje gripe u Neretvi

Između Ploča i Zaostroga potvrđen je prvi slučaj ptičje gripe.

Bariša Ilić iz Ornitološkog društva Brkata sjenica za portal Likemetković.hr kazao je kako je pronađena ptica pozitivna na virus ptičje gripe H5N1 patogeni soj. A građanin iz Vida nazvao je Ilića prije nekoliko dana i rekao kako ima ozlijeđenu patku, koju je našao na hridi-siki kod Podace. Ilić je odmah kontaktirao dr.sc. Luku Jurinovića s Hrvatskog veterinarskog instituta u Zagrebu te je dogovorio slanje ptice na institut. Jučer su stigli nalazi iz Ministarstva poljoprivrede kako je pronađena ptica u Podaci kod Ploča pozitivna na virus ptičje gripe.

Podsjetimo, iz Ministarstva poljoprivrede poslali su priopćenje u kojem upozoravaju kako trenutna epidemiološka situacija na području cijele Europe upućuje na izrazito visoki rizik od izbijanja ove bolesti budući da su brojne europske zemlje zabilježile izbijanja i slučajeve bolesti kako u domaće peradi i ptica u zatočeništvu tako i u populaciji divljih ptica koje tijekom redovnih migracija šire virus influence ptica na populaciju domaće peradi.
 
-Visoko patogena influenca ptica je osobito opasna zarazna bolest životinja čije način širenja putem divljih životinja znatno otežava sprečavanje i suzbijanje pojave. Ukoliko dođe do oboljenja peradi, visoko patogeni sojevi u krakom vremenskom roku izazivaju pobol i pomor peradi na gospodarstvu. Napominjemo da za podtipa H5N1 čija je cirkulacija potvrđena na području naše zemlje te brojnih zemalja u okruženju, do danas, nije utvrđen zoonotski potencijal odnosno mogućnost prelaska bolesti s ptica i peradi na ljude. 
 
Uzgajivači peradi i ptica u zatočeništvu moraju se strogo pridržavati naređenih mjera te žurno prijaviti svaki znak bolesti, smanjenog uzimanja hrane i/ili vode, smanjene nesivosti i uginuća ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Dodatno, preporučamo i primjenu biosigurnosnih mjera, stoji u priopćenju iz Ministarstva.
 
Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, osigurala je 24satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.

FOTO:Arhiva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]