8.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022
NaslovnicaCrna kronikaPLJAČKA U ZRAČNOJ LUCI: Katušić izlazi na slobodu, Hadžić ostaje u zatvoru,...

PLJAČKA U ZRAČNOJ LUCI: Katušić izlazi na slobodu, Hadžić ostaje u zatvoru, oboje su krivi

Na Županijskom sudu u Dubrovniku jutros je održano izricanje presude Antunu Katušiću i Saneli Hadžić za pljačku 100 tisuća eura u dubrovačkoj Zračnoj luci. Katušiću koji je na prethodnoj raspravi priznao krivnju, osuđen je za kazneno djelo razbojništva te prikrivanje kaznenog djela na jedinstvenu kaznu zatvoru od 3 godine i 2 mjeseca. Sudac je donio i rješenje da mu se ukine istražni zatvor i da se pusti na slobodu.

Saneli Hadžić je izrečena kazna zatvora u trajanju 3,6 godina, te po rješenju suda ostaje u istražnom zatvoru do pravomoćnosti presude, a najdulje do 26. siječnja 2020. Takvo rješenje opravdano je činjenicom da Hadžić nije državljanka EU, odnosno mogućnošću bijega te dokazanom namjerom prilikom počinjena djela koje joj se stavlja na teret.

Prema odluci suda osuđenici moraju solidarno obeštetiti Zračnu luku Dubrovnik, odnosno vratiti ukradeni novac, te će morati podmiriti troškove postupka kao i provedenih vještačenja.

Presudu je pročitao i obrazložio predsjednik Vijeća Županijskog suda Sveto Vićan..

Prilikom obrazloženja Katušićeve presude kazao je kako se sud utvrdio da je Katušić kriv za počinjenje djela koje mu se stavlja na teret, kako je okrivljenik priznao sve svoje radnje i iskazao iskreno žaljenje. Vićan je potom naveo kako je dolazima prikupljenim tijekom istrage potvrđena vjerodostojnost iskaza okrivljenika. Vićan je istaknuo kako se sud odlučio na najblažu kaznu upravo zbog Katušićevog priznanja koji je uvelike doprinjeloi procesuiranju počinjenog djela i iskazanog iskrenog žaljenja, činjenicom da je u istražnom zatvoru proveo 8 mjeseci, te da smatra kako će se izrečenom kaznom postići njena svrha.

Pri obrazloženju presude Saneli Hadžić sudac Vićan, za koju je kazao je kako je dosuđena kazna nešto već od minimalne te da je za dokazivanje krivnje bio presuda Katušićev iskaz, kao i iskaz djelatnice hostela S. baza, koja je potvrdila da je Hadžić i dva navrata unajmila smještaj i da je oba puta tražila istu sobu. Podsjetimo, upravo su u toj sobi za vrijeme istrage policijski službenici PU dubrovačko-neretvanske prošli dva pištolja kojim je počinjeno razbojništvo, a koja su bila sakrivena u drvenu oplatu skalina. Prema obrazloženju presude kod Hadžić je dokazana element namjere, a utvrđeno je da je od početka sudjelovala u planiranju počinjenog djela. Kao još jednu otegotnu okolnosti pri odmjeravanju kazne mjesto i način počinjena razbojništva.

Sanela Hadžić je veoma burno reagirala na izrečenu presudu, jer smatra da ništa nije dokazano. Dodala je i kako se boji samo Alahove kazne.

Njihovi odvjetnici Vrhovnom sudu mogu na ovu nepravomoćnu presudu uložili žalbu u roku od 15 dana, a istom sudu se mogu žaliti na rješenje o istražnom zatvoru i to u roku od tri dana.

Nakon izricanja presude žalbu je najavilo Županijsko državno odvjetništvo, kao i branitelji osuđenika.

“Zadovoljni smo osuđujućom odlukom, a o svim daljnjim radnjama, kao i o žalbi odlučit ćemo po primitku pismenog otpravka presude. Sigurna sam da ćemo se žaliti na presudu” kazala je zamjenica županijskog državnog odvjetnika Maris Stjepović Simoni.

Dragan Pištalo, branitelj Antuna Katušića, kazao je kako je uvažavajući obranu i okolnosti predmeta zadovoljan presudom, kao i činjenicom da će se u nastavku predmeta braniti sa slobode.

“O eventualnom podnošenju žalbe odlučit ćemo kada dobijemo pismeni otpravak presude, ali već sam sad siguran da ćemo se žaliti na imovinsko-pravni zahtjev” kazao je Pištalo.

Srđ Jakšić, odjvetnik Sanele Hadžić, kazao je nakon izricanja presude kako nije zadovoljan izrečenom presudom.

“Smatram da je ono što sam iznio tijekom cijelog postupka te u završnoj riječi osnovano. Kad primim pismeni otpravak presude usložit ću žalbu i nadam se drugačijoj odluci Vrhovnog suda” izjavio je Jakšić.

SUĐENJE za pljačku u Zračnoj luci/ Antun Katušić: kriv sam

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA