30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPlenković najavio popuštanje mjera za škole i sportske aktivnosti

Plenković najavio popuštanje mjera za škole i sportske aktivnosti

„Nakon rasprave s Vladom i stožerom, došli smo do zaključka da se nalazimo u okolnostima gdje smo zahvaljujući građanima u poziciji da pošaljemo poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u dva segmenta. Prvi je osnova škola, mogućnost da učenici od 5 do 8 razreda krenu na nastavu, a drugi u dozvoljavanju sportskih aktivnosti na zraku“, kazao je premijer Plenković na sjednici Vlade koja je u tijeku.

„Situacije i brojem zaraženih je i dalje povoljno u usporedbi s prethodnih nekoliko tjedana. Zadnjih tjedan dana prosjek zaraženih je 552 dnevno, što je sedam puta manje nego prije mjesec i pol dana. Smrtnost također pada, premda ti brojevi kasne nekoliko tjedna u odnosu na broj zaraženih. Sve nam ovom govori da moramo i dalje ostati odgovorni. Varijanta s novim sojem virusa upućuje je izniman oprez svih država članica EU, kao i da se popuštanju ili pooštravanju mjera pristupi što je mogu koordinirano. Nakon rasprave s Vladom i stožerom, došli smo do zaključka da se nalazimo u okolnostima gdje smo zahvaljujući građanima u poziciji da pošaljemo poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u dva segmenta. Prvi je osnova škola, mogućnost da učenici od 5 do 8 razreda krenu na nastavu, a drugi u dozvoljavanju sportskih aktivnosti na zraku, ali i drugih individualnih sportskih aktivnosti“, kazao je premijer te dodao da će više o svemu reći ministar Božinović.

„Mjere ćemo revidirati sredinom veljače. Cilj je da prebrodimo zimske mjesece u što boljoj situaciji. Nastali su zastoji u distribuciji cjepiva, ali sad je vrijeme za signal optimizma kao i za visoki stupanj opreza. Stoga smo se nakon analiziranja trendova odlučiti zadržati na ova dva pravca djelovanja. To ne znači da nećemo biti u prilici razmišljati o povratku na uobičajeni način života”, izjavio je Plenković.

“Hrvatska uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Danas govorimo o popuštanjima koja nisu velika ali su za jedan dio populacije itekako značajna. Naime, u ovom trenutku smo se ponajviše usmjerili na djecu, koja podnose veliku žrtvu zbog načina života u uvjetima pandemije, što ima neželjene i negativne učinke na njihov razvoj. Prije deset dana su se u školu vratili učenici od 1 do 4 razreda osnovnih škola i maturanti, a obzirom da od tada ne bilježimo rast zaraze, odlučili smo se za drugi korak, odnosno povratak u školu svih učenika osnovnih škola. Pratit ćemo pozorno stanje s epidemijom kako bi stvari držali i dalje pod kontrolom. Mjere popuštamo oprezno. Svako popuštanje mjera u epidemiji nosi određene rizike, a pogotovo ako bi ono bilo naglo i sveobuhvatno”, rekao je Božinović te dodao kako se drugi dio odluke odnosi na bavljenje sportom, što je opet usmjereno na olakšavanje situacije za djecu.

” U tom smislu se otvorila mogućnost bavljenja sportom, uključujući treninge i rekreaciju, ali zasad samo na otvorenom prostoru. Još uvijek nije trenutak za otvaranje dvorana za sport, tu se prvenstveno misli na dvorane u školama. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne kontaktne sportove, tamo se virus slabije širi. No, popuštanje se ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija kao što su tuševi i svlačionice. Dalje revidiranje mjera išlo bi od sredine veljače”, rekao je Božinović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA