30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPlacu u Gružu gradit će zajednica ponuditelja Magnum Supra i Elektrocentar Petek,...

Placu u Gružu gradit će zajednica ponuditelja Magnum Supra i Elektrocentar Petek, radovi kreću nakon sezone

Danas je održana konferencija za novinare vezano uz projekt Rekonstrukcije place u Gružu, a na konferenciji su se medijima obratili članica uprave Sanitata Dubrovnik d.o.o. Klaudia Barčot i glavni projektant Dinko Peračić iz projektantskog ureda ARP d.o.o.

Uz predstavljanje arhitektonskog rješenja projekta Rekonstrukcije Tržnice Gruž održano je i predstavljanje i tijek poduzetnih aktivnosti vezanih uz proces rekonstrukcije, a najavljene su i buduće aktivnosti.

“Danas je donesena odluka o odabiru najpovoljnije ponuda ponuđača za rekonstrukciju Tržnice Gruž. To je prema bodovanju zajednica ponuditelja Magnum Supra d.o.o. iz Dubrovnika i Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada. S obzirom na veliki iskazan interes vezano za sami proces rekonstrukcije i dosta nepoznanica kako bi tržnica nakon rekonstrukcije trebala izgledati, pozvali smo gospodina Peračića da i on pojasni vizual, što će se dobiti s tržnicom nakon rekonstrukcije”, kazala je uvodno Barčot nakon čega je Peračić iznio više detalja oko projekta.

“Ovo je projekt koji je počeo relativno davno, još za mandata Andra Vlahušića, i od onda se ekipa Sanitata i gradske uprave trudi da se ovaj projekt dovede do faze da mogu započeti radovi i da se uspješno realizira. Mi smo kroz sve to vrijeme prošli kroz puno faza i ispitivanja raznih mogućnosti izgradnje i rekonstrukcije. Ovaj projekt je već prezentiran i javnost ga poznaje, a u principu malo toga se promijenilo,” izjavio je dodavši kako se radi o zanimljivom i složenom procesu.

“Imamo ljetnikovac koji je ogroman i monumentalan, a na njegovom samom uglu se smjestila tržnica. Imamo jednu nevjerojatnu simbiozu između ljetnikovca i njegove renesansne strukture i suvremenog grada, koji su se dogodili u tom jednom nezgodnom križanju su se međusobno preklopili. Naravno da je ta lokacija zahtjevna, vjerojatno je to jedan od razloga zašto je ovako dugo potrajalo dobivanje dozvole i svih papira da se sve može krenuti u rekonstrukciju,” izjavio je te dodao više o tome kako će placa izgledati.

“Bijeli krovovi suncobrana koji su postavljeni oni su ono što je bio naš temeljni zadatak. Odnosno, da umjesto tih improviziranih suncobrana i šatora imamo konstrukciju koja bi mogla natkriti samu tržnicu i da se doprinese uređenju te super bitne lokacije. Znamo da je ova lokacija veza između kruzerske luke i grada, jedna bitna lokacija u gradu, jedan novi gradski centar se razvija na tom mjestu.

Kada pogledamo tlocrt vidimo da je to samo po sebi komplicirano i da su se dogodile razne dogradnje tokom vremena. Zahtjev konzervatora već u početku je bio da se te dogradnje otklone, projekt je sam po sebi postao dosta kompliciran jer se ne radi samo o natkrivanju tržnice nego i o rješavanju dugo nagomilanih problema koji su se u prostoru ovdje događali. To je produljilo vrijeme pripreme, ali i poskupilo projekt.

Budućim izgledom tržnice smo vratili natrag put ljetnikovca kakav je nekad postojao, ali nismo spriječili da se tržnica i dalje otvara prema moru i cijeloj sjevernoj strani. Umjesto svih šatora i tendi imamo platno na metalnoj konstrukciji koja je pokretna. Oko toga smo dosta razgovarali s konzervatorima, jer je jedno od naših rješenja bio fiksni krov, međutim to ni po GUP-u nije moguće napraviti, a i konzervatori su rekli da je jako važno da se iz ovih vizura vidi ljetnikovac, glorijet i sama zgrada. Došli smo do rješenja velikih trokutastih elemenata umotanih u platno, pa se na taj način kada je kiša mogu zaklopiti i kiša ne prolazi unutra, a kada kiše nema oni su otvoreni i imamo dovoljno zraka i svjetla u prostoru,” izjavio je.

Prema njegovim riječima, ne radi se samo o rekonstrukciji i natkrivanju tržnice nego i o rekonstrukciji cijelog jednog urbanog sklopa.

“Nadamo se da će u budućnosti i ta riva biti manje opterećena prometom, pa bi i tržnica mogla izaći više, ne samo na sjeverni trg nego se i proširiti prema moru, praktično do rive,” dodao je.

“Ribarnica je ono što ostaje. Caffe bar kao samostojeća građevina se uklanja. Dobivamo novi trg i novu vizuru tržnice i nadam se postaje novo mjesto, ali i nastavlja biti mjesto koje je prvenstveno namijenjeno građanima. Ja se iskreno nadam da će to građani prepoznati. Kroz razradu projekta došli smo do zaključka da stolovi trebaju biti pomični, kako bi se nakon kraja radnog vremena tržnice, odnosno popodne, moguće to koristiti za neke druge stvari. Izuzetno je važno da se svako jutro stolovi koriste, da se tu hrana prodaje i da ne preuzme neke druge funkcije, jer je ovo vitalan gradski sadržaj koji mora takav i ostati,” kazao je projektant o budućem izgledu place.

Barčot je kazala nešto više o rokovima.

“Razgovarali smo s gradonačelnikom da nakon dvije godine nerada, što same tržnice, što privatnih prodavača, odlučili smo da pričekamo da završi ova sezona tako da se radove nadamo započeti početkom krajem rujna ili početkom listopada. Nama sada od radnji nedostaje dobivanje suglasnosti na Gradskom vijeću za kreditno zaduženje za financiranje samog projekta,” otkrila je.

Radovi bi trebala trajati šest do devet mjeseci.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA