26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPETICIJA: CD/MMS protokol kod djece/osoba s autizmom je ŠTETAN!

PETICIJA: CD/MMS protokol kod djece/osoba s autizmom je ŠTETAN!

Edukacijski rehabilitatori pozivaju da se potpiše peticija kako bi se prestalo s CD protokolom u svrhu liječenja autizma. U nastavku se može pročitati i nihovo pojašnjenje zbog čega to traže.

Molimo Vas da podržite ovu peticiju svojim potpisom i priključite se inicijativi kako bismo poslali jasnu poruku javnosti da ne potičemo i ne odobravamo  primjenu CD protokola (u SAD-u poznatiji kao Miracle Mineral Solution – MMS) u svrhu liječenja autizma. 

Potpisivanjem peticije također podržavate i dopis nadležnim institucijama da se hitno djeluje i stane na kraj ovoj ugrožavajućoj praksi.

Iako su nadležne institucije u Hrvatskoj upoznate s dugogodišnjim korištenjem CD protokola on se i dalje promovira i primjenjuje bez sankcija. Pozivamo stoga Pravobraniteljicu za djecu, Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom, Ministarstvo zdravstva i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na informiranje, adekvatno i ažurno postupanje. 

Zahtijevamo da iz područja svoje nadležnosti poduzmu odgovarajuće mjere sprječavanja daljnje upotrebe MMS/CD protokola.

Prema navodima Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) 2010. i 2016.godine, hrvatsku širu javnost se upozorilo o štetnim posljedicama primjene ove otopine te izvijestilo da je riječ o proizvodu koji ni u Europskoj uniji, ni u Kanadi niti u SAD-u nije odobren za uporabu kao hrana, dodatak prehrani ili lijek.

Prema dostupnim informacijama, otopina MMS sadrži 28 % natrijevog klorita (NaOCl₂) i obično je pakirana s citratnom kiselinom s kojom se miješa prije uporabe. Na proizvodu je navedeno da se miješanjem natrijevog klorita i citratne kiseline stvara klor dioksid (ClO₂) kojemu se pripisuje širok spektar znanstveno neutemeljenih tvrdnji o terapijskom učinku.

Navedene kemijske tvari imaju brojne industrijske namjene – koriste se kao dezinficijensi i pesticidi te kao izbjeljivači u tekstilnoj i papirnoj industriji. Primjenjuju se i za postupak drobljenja stijena i pri crpljenju plina i nafte.

U razdoblju od 2010. godine do danas na ovaj proizvod upozoravaju Svjetska zdravstvena organizacija i regulatorna tijela brojnih zemalja svijeta: američka Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA), kanadsko Ministarstvo zdravstva (Health Canada), njemački Savezni institut za lijekove i medicinske proizvode (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte, BfArM), Australsko regulatorno tijelo za lijekove (Therapeutic Goods Administration, TGA) i dr.

Navedena regulatorna tijela zaprimila su prijave ozbiljnih Nuspojava uzrokovanih uporabom otopine MMS među kojima su: simptomi trovanja, po život opasan nizak krvni tlak kao posljedica dehidracije, pojava methemoglobinemije (bolest kod koje je hemoglobin u oksidiranom obliku i ne može vezati kisik), pojava anurije (smanjenje proizvodnje urina) i hemolitičke anemije (smanjenje koncentracije hemoglobina u krvi), otežano disanje, abdominalna bol, goruća bol u grlu, perzistirajuće povraćanje, dijareja, mučnina. Njemačko regulatorno tijelo (BfArM) također navodi da ovisno o koncentraciji, klor dioksid može uzrokovati i iritacije, ali i opekline kože i sluznice.

Želimo naglasiti da autizam nije bolest već neurorazvojno stanje koje utječe na način kako osoba razmišlja, osjeća, uči, ponaša se i ostvaruje komunikaciju s drugima u svojoj okolini.

Ono je cjeloživotno stanje i ne možemo ga liječiti. Osobe s autizmom mogu imati i druge razvojne teškoće kao što su intelektualne teškoće i teškoće učenja.

U radu s djecom i osobama s autizmom, edukacijski rehabilitatori pružaju znanstveno utemeljenu podršku djetetu/osobi, njihovoj obitelji i drugim stručnjacima. Naravno da su djeci i odraslima s autizmom potrebne medicinske intervencije, kao i svima nama, no njima nije cilj liječiti autizam već zdravstvene bolesti i teškoće koje djeca/osobe mogu imati.

Zbog neutemeljenosti, neučinkovitosti i moguće štetnosti po zdravlje djeteta, edukacijski rehabilitatori oštro negiraju valjanost i osuđuju primjenu CD/MMS protokol kod djece/osoba s autizmom, kao i osobe koje ga promiču, preporučuju i prodaju

Svjesni da su podrška i pomoć roditeljima djece s teškoćama od izuzetne važnosti molimo sve kolegice i kolege ako znaju roditelje koji su koristili ili koriste CD Protokol da im proslijede e-mail adresu: iskustva.roditelja@gmail.com na koju mogu podijeliti svoja iskustva s protokolom i dobiti stručne informacije i podršku. Pri podjeli iskustva poštovati će se etički kodeks i pravo na anonimnost.

PETICIJA – KAKO POTPISATI – OVDJE!

Peticiju podržavaju:

Vijeće studija Edukacijska rehabilitacija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Savez edukacijskih rehabilitatora Hrvatske – SERH

Inicijativa edukacijski rehabilitatori – ključ inkluzije

Centar Coralina

Inicijativa ASK za autizam i ostale neurodivergentnosti, samozastupanje i kulturu različitosti

Savez udruga za autizam Hrvatske – SUZAH

Građanska inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom”  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA