31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 6 srpnja, 2022
NaslovnicaVijestiPo čemu je u Estoniji poznat Peeter Palusaar, investitor u UPU Zaton...

Po čemu je u Estoniji poznat Peeter Palusaar, investitor u UPU Zaton Mali?

Na sjednici Gradskog vijeća danas će se raspravljati o pokretanju postupka izrade Urbanističkog plana uređenja naselja Zaton Mali na predjelu Bunica. Plan je ponudila financirati tvrtka HANSA nekretnine čiji je vlasnik estonski investitor Peeter Palusaar.

Riječ je gotovo neizgrađenom građevinskom području, padini na istočnoj strani Zatona, od groblja do ljetnikovca Zamagna, većinski u vlasništvu tvrtke HANSA nekretnine.

Što će oni graditi na ovom velikom, pretežito građevinskom području, nije poznato. No, sigurno je da u financiranju UPU-a za ovu padinu i niz kuća ispod uz obalu te dio akvatorija, svakako vide komercijalni interes.

Donošenje Urbanističkih planova uređenja svakako je dobra stvar jer omogućava i gradnju javne infrastrukture. No, više smo se puta opekli s Urbanističkim planovima, koje na velikim građevinskim zemljištima planiraju strani investitori.

Zato smo odlučili istražiti ono što nam je dostupno. Internetskom pretragom da se zaključiti kako je gospodin Palusaar iskusan u poslovima vezanim uz nekretnine, ali…

Osuđen za davanje mita gradskom službeniku u Tallinnu

Portal Baltic course piše 1. travnja 2012. kako je Županijski sud u Harjuu osudio jednog gradskog dužnosnika u Tallinnu i nekoliko poduzetnika za davanja mita u nizu predmeta vezanih uz izdavanje građevinskih dozvola.

-Sud je osudio Ivu Parbusa (52), savjetnika za medije u gradskoj četvrti Central Tallinn i bivšeg savjetnika zamjenika gradonačelnika Tallinna za primanje mita. Parbus je u to vrijeme bio savjetnik dogradonačelnika koji se bavio, između ostalog, urbanizmom, arhitekturom i nadzorom gradnje, stoji u članku.

Sud je, među ostalim, osudio tada i poduzetnika Peetera Palusaara (42) za davanje mita.  

Prema presudi, Palusaar je, kao privatna osoba i kao odgovorna osoba tvrtke Kaupmehe Arenduse OÜ, dao 300 tisuća kruna mita Ivi Parbusu. S ciljem ubrzavanja postupka izrade detaljnog plana za nekretnine u ulici Kaupmehe u Tallinnu.

Usprkos zabrani suda otputovao u Španjolsku

No on je u istražnom zatvoru već odslužio svoju kaznu. Naime, nakon što je podignuta optužnica, usprkos zabrani suda, otputovao je u Španjolsku. Tamo ga je, po osnovi europskog uhidbenog naloga, uhvatila španjolska policija. Potom je isporučen Estoniji.

Tijekom istražnog zatvora u više je navrata ponudio jamčevinu. Sudac je tek u trećem pokušaju prihvatio tu ideju. Te odredio gotovo trostruko veći iznos, nego što je Palusaar ponudio. Sudac je odredio jamčevinu od 1.203.500 kruna ili 76.917 eura.

Kako piše portal ERR Palusaar je  i ranije bio osuđivan za prijevaru i krivotvorenje. Osuđen je na uvjetne zatvorske kazne i novčane kazne, a do presude 2012. istekle su mu prijašnje kazne.

U Arhivi portala Saarte Haal stoji kako je Palusaar bio osuđen za prijevaru u osiguranju kao član uprave noćnog kluba 007 i kina.

Za koga je pravljen UPU Zaton Mali?

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA