31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 6 srpnja, 2022
NaslovnicaVijestiZbog estonskog investitora ide se u izmjenu Urbanističkog plana uređenja Zatona Malog

Zbog estonskog investitora ide se u izmjenu Urbanističkog plana uređenja Zatona Malog

Gradski vijećnici će na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati u srijedu, 26. siječnja raspravljati i o Prijedlogu Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja naselja Zaton Mali I na predjelu Bunice.

U prijedlogu odluke navedeno je kako se u postupak izrade kreće na zahtjev estonskog investitora, odnosno tvrtke Hansa nekretnina.

“Izrada Plana inicirana je Pismom namjere vlasnika građevinskih čestica u obuhvatu Plana s namjerom financiranja izrade istog. Procijenjeno je da je incijativa stranke opravdana te da se može pristupiti izradi prostornog Plana”, pojašnjeno je u prijedlogu Odluke.

Što uključuje obuhvat Urbanističkog plana uređenja?

Obuhvat Plana uključuje građevinsko područje naselja na istočnoj strani Zatonske drage počevši od groblja, prelazeći preko izvora do ljetnikovac Zamagna, gdje je proširen radi slobodnijeg planiranja osnovne infrastrukture, a uključuje i pripadajući akvatorij radi planiranja maritimnih aktivnosti.

Obuhvat Plana

U materijalima vezanim za odnošenje ove odluke naglašeno je kako je sukladno zakonu pribavljeno mišljenje Dubrovačko-neretvanske županije, sukladno kojem je za izradu predmetnog Plana potrebno provesti postupak strateške ocjene utjecaja na okoliš. Iz Županije su istaknuli i kako je potrebno podnijeti zahtjev za prethodnu ocjenu prihvatljivosti Plana na ekološku mrežu.

Cilj izrade Urbanističkog plana uređenja

U predloženoj odluci o pokretanju postupka izrade Plana navedeno je kako je primarni cilj revitalizacija povijesnog dijela naselja i podizanje urbanog standarda.

Navedeno se planira postići kroz razvoj osnovne infrastrukture, opremanje prometnom, pješačkom i zelenom infrastrukturom, a osobito integriranjem i urbanom sanacijom prethodno evidentiranih prometnica, staza i puteva, kao i oživljavanjem područja oko izvorišta te održivim gospodarenjem obalom zoniranjem rekreacije od pomorskog korištenja područja te propisivanjem uvjeta za isto. Kao cilj je navedeno i suvremeno uređenje cijelog naselja kroz oslanjanje na autentičnu lokalnu vrijednost i održivi razvoj. Definiranje i omogućavanje razvoja neuređenog područja, navedeno je tako kao jedan od ciljeva.

Predio iz izvorište Palata

“Naselje Zaton možda i više od svih ostalih prigradskih naselja doživljava veliku transformaciju. Iako su polazišta gotovo idealna resursi se polako iscrpljuju. Do sad nije bilo detaljnije planske zaštite nego se čitava izgradnja vodila smjernicama i odredbama PPU-a kojim nije moguće detaljnije uočiti problematiku ovako fragilnog prostora. Osim uobičajenih planerskih postavki koje se reguliraju detaljnijim planovima poput prigradskog centra, odvajanja pješačkog prometa od kolnog, planiranja rekreativnih i športskih sadržaja, komunalne infrastrukture, autobusnog i javnog prijevoza, specifičnih potreba u turizmu, zoniranja i rezerviranja prostora za buduće generacije na području Plana potrebno je posebno obraditi odnos nasljeđa prema okolišu, zaštiti prirode, ekološke, krajobrazne (uključujući i maritimni dio) i kulturno povijesne vrijednosti te spremno dati smjelu koncepciju Plana uključujući i detalje poput veličine, mjere i tipologije izgradnje (stambenih i drugih jedinica), razmještaj u prostoru i odnos prema okolini i moru”, navodi se u obrazloženju odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja.

“Što se morskog dijela obuhvata treba spriječiti njegova onečišćenja, dati koncept različitih (često kontradiktornih) namjena, locirati povoljna mjesta za komunalne vezove sidrišta i lučice (komunalne i LNT), dati prijedlog sanacije divljih vezova, obraditi povoljne maritimne lokacije, definirati mjesta i razvoj kupališta i plaža kao i rekreacije vezane uz more, dati mjere zaštite izvora pitke vode, sprudova, batala te zaštiti morska staništa i strogo zaštićene vrste, osobito plemenite periske. U tu svrhu izrađene su dvije podloge za izradu plana: Idejno maritimno rješenje te krajobrazna studija, koje se odnose na cijeli Mali Zaton”, navodi se dalje u obrazloženju o prijedlogu Urabnističkog plana uređenja Zatona Malog I na na predjelu Bunice.

Rok za izradu Plana

U materijalima koje prate prijedlog odluke navedeno je kako su rokovi za izradu pojedinih faza izmjena i dopuna Plana sukladni su odredbama Zakona, dok je rok za pribavljanje zahtjeva javnopravnih tijela i drugih korisnika prostora koji daju svoje zahtjeve za izradu Izmjena i dopuna Plana najviše 30 dana od dana primitka poziva.

Navodi se i kako za samu izradu Izmjena i dopuna Plana određen okvirni rok izrade od 24 mjeseca od dana usvajanje Odluke na Gradskom vijeću, a ako se navedeni rok iz objektivnih razloga produži, to se produljene ne smatra protivnim ovoj Odluci.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA