31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleOVO JE DIVNO: kuma dubrovačke brodice će biti kapetanica Serena Melani, Talijanka...

OVO JE DIVNO: kuma dubrovačke brodice će biti kapetanica Serena Melani, Talijanka koju je ljubav prema Dubrovčaninu dovela u Vela Luku

Dođite danas u 19.30 u Lađu X !

Čeka Vas nova brodica flote Brodi/ona koju sam sagradila od Vaših metli, u čast svjetioničarki s Dakse, Eudoksiji Kustrić Porinut će se 10.12. sa istezališta Posat. Eudoksiju će imenovati kuma – kapetanica kruzera Serena Melani!

“Više je ljudi hodalo po Mjesecu nego što ima žena koje zapovijedaju kruzerima, nema ih ni deset na cijelom planetu, a jedna od njih na daleka krstarenja kreće s hrvatske adrese. Kapetanica Serena Melani (45), Talijanka udana za Dubrovčanina Renata Bulata (52), od 2014. živi u Veloj Luci gdje je sa suprugom, brodskim inženjerom, sagradila lijepu kamenu kuću u jednoj skrivenoj vali… Kapetanica Serena Melani ušla je u povijest pomorstva kao prva žena koja je od nultog dana zapovijedala potpuno novim, tek izgrađenim kruzerom – pisalo je u medijima 2019. godine.

Imamo iznimnu čast da će Serena i Renato doći iz Monfalconea, gdje Serena sada vodi izgradnju skroz novog kruzera, kako bi kapetanica imenovala našu svjetioničarku. Zamislite! – pišu iz Art radionice Lazareti.

Uz porinuće 10.12. će biti moguće pogledati i prošireni dio izložbe: intervenciju u Pomorski muzej Dubrovnik. U stalni postav Pomorskog muzeja ću intervenirati sa 120 kratkih biografija po/morskih heroina kroz povijest do danas.

Umjetnica je počela graditi brodice kad su joj muški kalafati rekli da joj je bolje da se drži – metle!

Izložba Matee Šabić Sabljić BRODI/ONA “Metlice u brodice”

O kapetanici Melani je u lipnju ove godine pisao i portal pomorac.hr

Kapetanica Serena Melani – talijanka s hrvatskom adresom – postala je zapovjednicom kruzera Master of Explora I, prvog od četiri broda novog luksuznog MSC-ovog brenda za krstarenja Explora Journeys.

Kapetanica Melani u javnosti je prvi put postala poznata kada je 2020. postala prva žena koja je od prvog dana zapovijedala potpuno novim, tek izgrađenim kruzerom Seven Seas Splendor u vlasništvu Regent Seven Seas Cruises.

Serena Melani je 2010. postala časnica na kruzeru luksuzne kompanije za krstarenja. Unaprijeđena je u zapovjednicu već 2016., čime je postala prva kapetanica u povijesti svoje kompanije, ali i prva žena kapetanica broda za krstarenje porijeklom iz Italije.

No, nisu to jedini razlozi zbog kojih je kapetanica Melani postala poznata u Hrvatskoj. Naime, Serena je uz to i hrvatska “nevjesta” – već nekoliko godina živi u Veloj Luci sa svojim suprugom, Dubrovčaninom Renatom Bulatom, kojeg je upoznala za vrijeme rada na kruzeru Carnival Ecstasy.

Serena Melani rođena je i odrasla u Livornu, talijanskom lučkom gradu na obali Toskane, koji je i danas jedno od glavnih odredišta kruzera. Obrazovanje je stekla u pomorskoj školi u svom rodnom gradu, a zanimljivo je da je Serena svoju karijeru na moru kao kadetkinja započela sa samo 16 godina. Prije nego se odlučila za kruzere, plovila je na tankerima i teretnim brodovima. Kada nije na brodu, kapetanica Melani svoje vrijeme provodi na relaciji između Italije i svog doma u Veloj Luci.

S novim MSC-ovim brendom Explora Journeys, kapetanica Melani započinje novo poglavlje u svojoj karijeri.

“S obzirom da sam odrasla na obali Toskane, presretna sam što sam dio novog europskog luksuznog cruising brenda. Uzbuđena sam što ću preuzeti zapovjedništvo nad ‘Explora I’, s kojim ćemo imati priliku ploviti do nevjerojatnih odredišta, uključujući neka do kojih dosad nije doplovio niti jedan kruzer”, rekla je kapetanica Melani.

Imenovanje kapetanice velik je korak, ne samo za novoosnovani MSC-ov brend za krstarenja i sam kruzer, već i za poboljšavanje statusa žena u pomorskoj industriji, rekli su iz Explora Journeys.

Brend Explora Journeys je 30. svibnja održao je svečanost porinuća kruzera Explora I u talijanskom brodogradilištu Fincantieri, čime je započelo novo poglavlje na putu prema dugo iščekivanom inauguracijskom putovanju. Do 2026. godine, kruzeru Explora I, ukupnog kapaciteta od 922 putnika s 700 članova posade, pridružit će se i tri nova, sestrinska broda.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA