34.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaInfocentarOtvaranje izložbe "Početak" u četvrtak u Prirodoslovnom muzeju

Otvaranje izložbe “Početak” u četvrtak u Prirodoslovnom muzeju

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik 9. lipnja u 12.30 sati otvoriti će se izložba Početak. Autori izložbe su dr. sc. Jadranka Sulić Šprem, viša kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i Frane Čizmić, arhivist Državnog arhiva u Dubrovniku. Izložba je organizirana u suradnji ove dvije institucije, a omogućio ju je Grad Dubrovnik.

Izložbom Početak obilježava se 150. obljetnica od osnivanja prve muzejske ustanove u Dubrovniku. Ključnu ulogu u tome imali su Trgovačko obrtnička komora za Dubrovnik i Kotor te njezin tadašnji predsjednik Antun Drobac. Kako bi mladež usmjerena na trgovačka i obrtnička zanimanja te pomorstvo dobila kvalitetnije obrazovanje, Komora je predlagala da se postojeća dvorazredna niža realka promovira u cjelovitu trorazrednu nižu realku (scuola reale inferiore di tre classi), kojoj bi se pripojila i nautička škola. Jedan od uvjeta za to bilo je postojanje prirodoslovnog kabineta, koji bi služio za potrebe nastave.

Drobac je tada pokrenuo široku akciju prikupljanja raznih vrsta prirodnina koja je nadišla okvire tadašnje Monarhije. Obratio se svojim sugrađanima, Dubrovčanima koji su živjeli i radili u svijetu, ali i mnogim drugim ustanovama i pojedincima. Unatoč opremljenosti kabineta do promjena u vezi s realnom školom nije došlo. Kabinet je uskoro nadišao svoju prvotnu namjenu, pa su Komora, Drobac i dubrovačka općina došli su na ideju o pretvorbi Kabineta u muzej. Akt o osnivanju Domaćeg muzeja (Museo patrio di Ragusa) sastavljen je 26. siječnja 1872.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA