12.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaKultura"Ostavljeni" je roman o njima, sažvakanim i odbačenim pojedincima, koji su...

“Ostavljeni” je roman o njima, sažvakanim i odbačenim pojedincima, koji su…

“Ostavljeni” je roman o njima, sažvakanim i odbačenim pojedincima, koji su samo godinu prije bili studenti, profesori, radnici, sitni šverceri auto dijelova…

U hotelu Kompas večeras je dubrovačkoj publici predstavljen prvi roman Stanka Knjića, nagrađivanog pjesnika i pisca. Riječ je o romanu ratne tematike koji se sastoji od 12 pripovijedki, koje se mogu čitati kronološki kao roman, a i same za sebe.

Mržnja dugo ne traje, a sadašnji sjaj djela uvijek se jasno spominje i ostaje. Vi prosudite što je za budućnost lijepo, a za sadašnjost nije sramotno. Pa to odmah revno recite. Kaže Periklo. Tako ćemo i mi učiniti i u ovoj prigodi reći ćemo da je književnik Stanko Knjić napisao uzorno i s pravom nagrađeno djelo trajne vrijednosti za hrvatsku književnost i na tome mu treba čestitati, kazao je predstavljajući knjigu akademik Luko Paljetak.

-Otvaranje romana počine s pričom “Otac”, zanimljiv je naziv i druge priče, odmah nakon odlaska u rat “Isporuka svježeg mesa”. Prema kraju to su priče starih vojnika “PTSP”, “Ostavljeni”, po kojoj se zove cijeli roman, a koja je dobila zaista vrijednu nagradu u BiH. Zadnja priča zove se “Hans”. Stanko je kronološki prošao kroz svoj doživljaj rata i svoja sjećanja. Ovo je antiratni roman koji se bori protiv svega, kazao je na predstavljanju Boris Njavro.

-Pisati o ratu, a ne podleći zamci klišea i patetici, zna biti stvarno teško. Mislim da sam uspješno u ovoj knjizi izbjegao to minsko polje i da u ovoj knjizi nema patetike, nema velikih borbi, velikih hrvatskih vojnika, nema idealiziranja nečega što se ne može idealizirati. Ovo nije knjiga o velikom ratu, nego knjiga o malim, običnim ljudima, a rat je samo kulisa u kojoj se radnja događa”, kazao je pisac Stanko Krnjić.

“Polazište za knjigu bilo je moje osobno ratno iskustvo, ali i moja zbirka pjesama “Ratište riječi” koja je izašla prije dvije godine. U toj zbirci postoje pjesme koje su djelovale kao dobra podloga da ih proširim u prozne priče”, kazao je Krnjić, dodavši da je napravio autoplagijat.

-Dosad sam pisao i objavljivao isključivo poeziju pa onda me pitaju jesu li sve priče autobiografske. Pokušavam objasniti da nisam sve to ja doživio, da je to plod književne mašte. Devedeset posto knjige je mašta, iako je priča “Ostavljeni” autobiografska, kao i priča “Otac”. Volio bih da te autobiografske priče nisu nikad ni napisane, ali jesu i sad su tu, kazao je pisac.

Glazbom je promociju romana “Ostavljeni” uljepšao Bloom Box bend.

Urednica romana “Ostavljeni” je Julijana Adamović, autor naslovne fotografije, koja je napravljena po ideji samog pisca, je Igor Brautović, a Knjiga je izdana u izdanju Društva dubrovačkih pisaca.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA