25.8 C
Dubrovnik
Utorak, 18 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiOD DANAS SU PUNOLJETNI Društvo multiple skleroze DNŽ proslavilo 18. rođendan

OD DANAS SU PUNOLJETNI Društvo multiple skleroze DNŽ proslavilo 18. rođendan

Svjetski dan multiple skleroze, ali što im je možda još i važnije svoj 18. rođendan, proslavili su danas članovi Društva multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije, prigodnim druženjem u uvali Lapad.

“Bolest sama po sebi nije kritična. Ona je teška i neizlječiva, ali puno je više kritično društvo u kojem živimo. Možda sam proteklih godina i premalo o tome govorila. Teško je samim članovima samo to buljenje u njih. Teško je to iscrpljivanje sa stalnim pitanjima. Samim time što su bolesni svakom drugom čovjeku na ulici moraju objašnjavati što im je. Teško je prebacivanje od točke A do točke B. Hajemo malo Grad i svi ostali pripomoći. Teško je i s vještačenjima. Oboljeli ne mogu dobiti 80 posto invaliditeta na vještačenjima, a Grad ne dozvoljava kombi nego samo na 80 posto. Kako ćemo ih onda prebacivati, kako ćemo ih onda vještačiti? Oboljeli se onda povlače u sebe i zatvaraju se u svoje domove, a to je posljednje što Udruga želi”, kazala nam je Švaljek.

“Presretni smo što smo se okupili na Svjetski dan multiple skleroze, a još smo sretniji jer danas obilježavamo 18. rođendan naše Udruge. Preživjeti sve što nas u ovim godinama zadesilo nije bilo nimalo lako. Stvarno je bilo teško, kako s financijske tako s emocionalne strane”, naglasila je te dodala kako se iz tjedna u tjedan broj članova povećava.

“Što je najgore brojimo sve više mladih članova. Ako se po ičemu treba pamtiti ovaj Svjetski dan multiple skleroze i naš rođendan onda je to upravo po porastu novih, mladih članova”, istaknula je.

Naime, u sklopu ovogodišnjem Du Motiona održana je i utrka građana na pet kilometara. Trčalo se za oboljele od multiple skleroze i podizanje svijesti o ovoj kroničnoj neurodegenerativnoj, autoimunoj bolesti.

“Du Motion je napravio predivnu gestu. Ostali smo iznenađeni pozivom. Već u tom momentu znali smo da i mi moramo na neki način vratiti Gradu. Odlučili smo se na kupnju uređaja za Odjel neurologije OB Dubrovnik. Du Motion nam je već prebacio sredstva, sad mi trebao taj novac prebaciti na račun bolnice. Zatim slijedi odobrenje ravnatelja, a on potom treba suglasnost ministra i tek će onda uslijediti kupnja uređaja”, kazala nam je voditeljica Društva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA