14.8 C
Dubrovnik
Petak, 1 ožujka, 2024
NaslovnicaVijestiPraonica automobila uz stonske zidine? Konzervatori "opušteni", Društvo prijatelja zabrinuto

Praonica automobila uz stonske zidine? Konzervatori “opušteni”, Društvo prijatelja zabrinuto

Sa zabrinutošću pratimo razvoj događaja od prvog dana građevinskih aktivnosti na privatnoj parceli koja se nalazi s južne strane Stonskih zidina. Riječ je o aktivnosti koje poduzima privatna osoba na području za koje držim da je od osobitog značaja za prezentaciju Stona iz doba Republike – kazao nam je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović, nakon što smo ga pitali zašto ih je toliko zabrinulo nasipanje jedne čestice zemlje u neposrednoj blizini Stonskih zidina, te kakvi su bili planovi Društva prijatelja u toj kontaktnoj zoni.

Konzervatori: nismo nadležni

Pitanje smo uputili i dubrovačkom konzervatorskom odjelu koje po tom pitanju nije izrazilo nikakvu zabrinutost, već su odgovorili kako oni nisu nadležni za daljnje postupanje.

– Temeljem prijave o građevinskim radovima u blizini južnog poteza Stonskih zidina, djelatnici Konzervatorskog odjela u Dubrovniku 12. svibnja 2022. godine su izvršili stručni očevid. Očevidom je utvrđeno da se radovi vrše na poljoprivrednom zemljištu, katastarskoj čest. zem. 1485/1 k.o. Ston, koja nije zaštićena kao kulturno dobro u smislu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (NN 69/99, 151/03 i 157/03, 87/09, 88/10, 61/11, 25/12, 136/12, 157/13, 152/14, 98/15, 44/17, 90/18, 32/20, 62/20, 117/21) te stoga Konzervatorski odjel u Dubrovniku nije bio nadležan za daljnje postupanje – glasi odgovor koji smo dobili posredstvom nadležnom Ministarstva kulture.

No, prema stavu predsjednika DPDS-a, Vedrana Kosovića, stvar je nešto drukčija:

– Radovi se izvode na području jarka koji neosporno pripada fortifikacijskom sustavu Grada Stona. Svatko odgovara za svoje postupke i u ozbiljnoj državi su odgovornosti jasno definirane. Nismo na gradilištu primijetili gradilišnu tablu iz koje bi se moglo iščitati više podataka o samom građevinskom zahvatu – kazao nam je Kosović, dodajući kako su predstavnici Društva u stalnom kontaktu s načelnikom općine Ston, Vedranom Antunicom, koji ih je upoznao s aktivnostima koje je Općina poduzela po ovom pitanju.

DPDS: riječ je o kontaktnoj zoni

Kazao je i kako su upoznati s činjenicom da su konzervatori izašli na teren, ali da nemaju povratnu informaciju o njihovim poduzetim aktivnostima.

Izražava nadu kako će se prostor jarka zaštititi.

– Duboko vjerujem da će se prostor jarka zaštititi. Sukladno odredbama važećeg prostornog plana riječ je o kontaktnoj zoni stonskih zidina gdje ozbiljniji građevinski radovi nisu dopušteni, a pogotovo bez relevantne projektne dokumentacije koja mora biti odobrena od strane nadležnog Konzervatorskog odjela – kazao je Kosović.

Neslužbeno se može doznati kako privatni investitor na svojoj čestici planira “podići” praonicu automobila.

– Nadamo se da će zdrav razum doći do izražaja, te da će mjerodavne institucije stručno i profesionalno, bez propusta, odraditi svoj posao. Ako se ostvari dio onoga što neslužbeno doznajemo da se namjerava izgraditi, bit će to ogromna prdeljuska dugogodišnjim naporima i nastojanjima Društva da Ston prezentira na način za koji držimo da Ston zaslužuje – zaključio je Kosović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA