34.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadU našem stiluOBNOVA Nakon skoro pedeset godina Trojanovići festižaju Sv. Petra i Pavla na...

OBNOVA Nakon skoro pedeset godina Trojanovići festižaju Sv. Petra i Pavla na taraci petostoljetne kuće u Paljem brdu

Nakon skoro pedeset godina večeras će se na taraci petsto godina stare kuće obitelji Nikše Trojanovića u Paljem brdu slaviti festa sv. Petra i Pavla, njihovo krsno ime. U kući koja je stradala u potresu 1979. dugo godina nitko nije živio, a onda je polako, s obnovom krenuo Nikša Trojanović negdje 90-tih godina, da bi se s ozbiljnijom obnovom krenulo prije nekoliko godina, uz sudjelovanje cijele obitelji. U ovoj sezoni primit će prve goste, obiteljskoj starini daje se novi smisao i svrha, no smještaj je tek nadogradnja OPG-u Trojanović koji je prije dvije godine proglašen najboljim u Hrvatskoj. Trojanovići imaju veliko gospodarstvo, proizvode sezonsko voće i povrće, vino i sir, tako da će njihovi gosti biti pošteđeni odlaska u butigu po svježe namirnice a o okusima kakve će pri tome osjetiti na svojim nepcima moći će, ukoliko su vješti, vjerojatno ispisati prave ode. U izgledu novoobnovljene starine “prste” imaju sve tri sestre Trojanović koje su zadaće “podijelile” po afinitetima i sklonostima, a “ruke su dali” i partneri i prijatelji. Naravno, tata je bio među onima koji su imali ključnu ulogu.

Lukša, Anita i Nike

-Naša kuća je stara preko petsto godina i pazili smo da ne interveniramo previše u kamen od kojeg je napravljena. Podijelili smo se vrlo jednostavnim dogovorom: moje sestre Nike i Ivana su bile zadužena za interijer, a ja za eksterijer. Moj partner Lukša je restaurator po struci i puno nam je pomogao u izvedbi i osmišljavanju sadržaja – priča nam Anita Trojanović, naša već “stara znanica” i sugovornica, mlada krajobrazna arhitektica, speleologinja, promotorica suhozidne baštine… koja svojim aktivnostima, vještinama, energijom i svestranošću baš impresionira.

-Puno toga smo sami radili – kaže. Lukša i ja smo demontirali stare pločice i podloge, varili ogradu, ozidali i uredili vanjsku kuhinju, popravili krov na ognjištu i uredili strop. Tata je sam radio prednju ogradu, izradio stolove. ‘’Rukati’’ smo svi, to nam je dosta značilo i tu smo dosta i uštedjeli.

Sestre vole minimalistički stil uređenja pa su tako i sobe osmišljene. Ciljano su ubačeni stari obiteljski komadi namještaja koje smo uspjeli sačuvati. Ormare nismo previše ‘’glancali’’ jer tako derutni imaju neku svoju čar prošlih vremena. Za primjer, luster koji je u kuhinji tata je slučajno našao bačenog pokraj smeća, a luster u sobi nam je dala draga Lidija kad je uređivala svoj boravak. Kuhinja i dnevni boravak i gostinjska banja su veliki pa trpe malo kiča. 

Moj zadatak, kao krajobraznom arhitektu, bile su tarace i vanjsko ognjište. Prostorom ograničena, ubacila sam nove sadržaje poput dva masažna bazena, vanjska plinska kuhinja, pokretni keramički roštilj, sjedeću garnituru i brojne ukrasne i začinske biljke u terakotnim pitarima. Na ovom projektu sam naučila osnove bravarije i izvarila pergolu, ograde i panele u koje smo pleli pruće od loze kako bi stvorili intimu na taraci. Imala sam cijelu ekipu prijateljica koje su mi pomogle pri uplitanju pruća. Obnova ognjišta je bila posebno izazovna. Razložili smo čitav krov, očistili i sačuvali kanalice koje su se izrađivale u ciglani koja je nekoć bila aktivna u selu, još iz vremena Dubrovačke Republike. Tražila sam starinsku fugu tako da sam mrvila fragmente kanalica. Vanjsku kuhinju smo nanovo ozidali tata, Lukša i ja i u cijelosti je ožbukali.

Od početka sam imala želju na taraci izvesti podlogu od terazza. Uklonila sam staro betonsko opločenje i našla meštre koji su ga vješto izveli. Od početka smo imali sreću što su nas pratili izvrsni električar, stolar, keramičari, vodoinstalateri, strojar i fasader. Danas ih rado preporučam svima. Kada se sve zbroji, kuća se sastoji od pet soba, šest kupaonica, prostranog dnevnog boravka i prostrane kuhinje, te dvije tarace s masažnim bazenima i male sobe za opuštanje u nekadašnjem ognjištu. Uložili smo i u obnovljive izvore energije tako da smo kupili dizalicu topline preko koje ćemo imati riješeno grijanje u kući – opisuje Anita opsežne radove poduzete kako bi se pod starim krovom djedovine uspostavio novi život.

Kuća se nalazi u Paljem Brdu, malom selu u Konavlima okruženom prekrasnom šumom čempresa. Iskustvo susjeda koji već nekoliko godina iznajmljuju svoje nekretnine turistima čije se oduševljenje lokacijom prelilo na izvrsne recenzije, potaknulo je i Trojanoviće na ulaganje.

-Uspjeli smo povući neka sredstva iz mjera ruralnog razvoja koja su nas pogurala, odnosno mjera 6.2.1. – razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu. Investicija je bila velika i uređenje je trajalo nekoliko godina, a kroz nekoliko dana očekujemo prve goste.  

Vaš uspješni OPG svakako je veliki plus.

-Krasi nas titula najboljeg OPG-a u Hrvatskoj 2022. godine. Lokalni gosti i kupci su to prepoznali, pa se nadamo da će i strani. Trudimo se u poljoprivredi imati najkvalitetnije i raznovrsne sezonske proizvode. Gostima će proizvodi biti dostupni svaki dan na svega dva koraka, a tu su uvijek pri ruci mama i tata.

Koliko će se turisti boravkom u vašoj kući moći upoznati i s našom tradicijom, običajima, načinom života…. 

-Palje Brdo živi poljoprivredu. Svaka kuća u selu, ali baš svaka, ima traktor. Što znači da će gosti morati biti spremni da im ranom zorom ispod prozora prolaze traktori, kukuriče kokot, muču krave i žubori Vodovađa. A danas nam je i blagdan Svetog Petra i Pavla, seoskih zaštitnika ili kako se kaže ‘’krsno ime’’. Nakon 45 godina ponovno se vraćamo na taracu stare kuće i prvo ćemo ugostiti rodbinu i prijatelje na tradicionalnoj večeri.

Baš kako je pravnik i putopisac Nikola Zvonimir Bjelovučić u svojoj knjizi iz 1932. godine opisao seoski običaj proslave krsnog imena Svetog Petra i Pavla, kada ga je na istoj ovoj taraci ugostio naš pradjed Ivo Trojanović. Sutra 30. lipnja, je zabava u selu na novoizgrađenom sportskom igralištu gdje će nas zabavljati Branko Medak sa svojim bendom i DJ ZLajo pa vas očekujemo!

U bogatoj fotogaleriji koja prikazuje stanje kuće prije i poslije obnove uživajte u nastavku:

– RADOVI

– KUĆA

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA