28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaDupromoOblica – kraljica koja je svrgnuta s trona

Oblica – kraljica koja je svrgnuta s trona

Oblica je najstarija i najvrjednija hrvatska autohtona sorta maslina i na sortnoj je listi RH. Ime je dobila po okruglom obliku ploda, a sinonime po rasprostranjenosti, položaju, kvaliteti ploda, načinu berbe i području uzgoja.

U posljednje vrijeme joj prigovaraju sve i svašta, od toga da se ne može nositi s klimatskim promjenama, da je genetski loš materijal, da nije otporna na suvremene bolesti i štetnike…, ali oblica je i dalje tu. Ovisno o sezoni, baš kao i brojne druge sorte, pokaže se boljom ili lošijom, uspješnijom i manje uspješnom. Hoće li uskoro zauvijek otići u povijest ili se ponovno vratiti prijestolje koje je stoljećima držala, vrijeme će pokazati. Mi ćemo u ovome tekstu dati osnovne karakteristike oblice, a vi odlučite hoćete li je imati u svome masliniku.

Dugovječna sorta

Ova sorta, koja se uzgaja na cijelom uzgojnom području i u svim uzmorskim regijama Hrvatske, od Bojane do Soče, izuzetno je dugovječna, pa je tako otkriveno da u genotipskim promjenama ima više različitih klonova – ekotipova. Kao nijedna druga domaća sorta, oblica je skromna u zahtjevima, pa odlično uspijeva i na škrtoj otočkoj zemlji, a odolijeva nepovoljnim ekološkim i vremenskim uvjetima.

Više u novom broju časopisa Maslinar, br. 81

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA