15.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 travnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadU našem stiluObitelj Kovačić iz Komolca nastavlja tradiciju uzgoja cvijeća - to je kao...

Obitelj Kovačić iz Komolca nastavlja tradiciju uzgoja cvijeća – to je kao dugoročna štednja, ulažeš pomalo i u nekoliko dana sve se vrati

Obitelj Kovačić iz Komolca, točnije iz Polja, već 40-ak godina bavi se uzgojem matrikala (krizantema) i pravljenjem aranžmana za Dan mrtvih. Tradicija je to koja seže u prošlo stoljeće, kad su se roditelji gospođe Darije, rođene Pavlović, u nekim drugačijim uvjetima bavili proizvodnjom i prodajom cvijeća.

Darija Kovačić, rođena Pavlović

-Matrikali ođe u nas u Rijeci dubrovačkoj uspijevaju, odgovara im zemlja i mikroklima, ali je to nekad, kad nije bilo za kupiti spužvi za aranžiranje bilo puno drugačije. Išli smo oko 1. desetog u Trebinjsku šumu brati mahovinu, jer ođe u nas nema mahovine i onda bi od nje pravili kugle za aranžiranje, veživali ih špagom i u njih zabadali cvijeće, priča gospođa Darija koja je sad u mirovini, kao i njezin suprug Mario.

Kad su njezini roditelji pravili aranžmane, pomagale su im još dvije obitelji, kaže kako bi ih znalo biti i po 20 u garaži. Njezina sestra, koja se udala u Dubravku, nastavila je obiteljsku tradiciju u Konavlima, a ona u Komolcu.

Prije 40-ak godina, dok su još bili radno aktivni Darija i Mario preuzeli su posao od njezinih roditelja, a kako su njihova djeca odrastala tako su se i oni uključivali u posao. Oko 1. listopada cijela se obitelj okupi i počinju pripreme.

-Sadnice nabavljamo u Labinu, a nešto i sami pikiramo. Počinjemo u petom mjesecu sa sadnjom. Stavimo navodnjavanje kap po kap, a onda ide redovito okopavanje, gnojenje, zaštita, čupanje trave, a kad počnu pupat treba stalno skidati pupove da bi na stabljici izrastao jedan veliki cvijet, priča mi gospođa Darija.

-Ove godine je sve nešto naopako, jako su kasno počeli pupat, a nikad nismo imali goru godinu. Cvijeće slabo cvijeta, ali ima načina za pospješit cvjetanje, kaže Mario i pokazuje mi mračnu sobu u potkrovlju kuće gdje se ubrani matrikali u kantama vode drže, jer u mraku bolje cvjetaju.

Maris Glasnović (29) završila je pravni fakultet, radi i živi u gradu, a trenutno je na porodiljnom. Njezin sedmomjesečni sin Mihael spava u kući, dok ona pravi aranžmane u garaži. Ona je glavna u aranžiranju cvijeća.

-Mama posadi i brine o cvijeću. Tata je glavni fizički radnik, okopava, radi teške poslove. Brat Dario radi precizne poslove, srca, križeve… On i tata prodavaju na placi, a sestra Anamarija je najvažnija jer nas ona svih hrani i čuva djecu. Zet, Mato, Anamarijin suprug, razvozi naručene aranžmane, on je runner, priča Maris.

-Proizvodnja cvijeća za Mrtvi dan je kao dugoročna štednja, ulažeš cijelu godinu po malo, a onda odjednom u nekoliko dana sve vratiš i još zaradiš, ali kao i svi radovi na otvorenom i proizvodnja matrikala ovisi o vremenskim prilikama i neprilikama. Nekoliko hladnih noći u devetom mjesecu utjecali su na slabiju cvatnju. Ove COVID godine i matrikali su podbacili, objašnjava Mario.

Najstarija Darijina i Mariova kćer Anamarija Kovačić Markett (34) je poduzetnica ima vlastitu trgovinu i čeka drugo dijete, koje bi trebalo stići u veljači. Njezina kćerkica Nina uživa među cvijećem okružena obitelji.

Nina i cvijeće

Sin Dario (21) po zanimanju je kuhar, a u obiteljskom poslu zadužen je za prodaju, ali i precizne aranžmane srca, križeve…za koje je potrebno puno strpljenja.

Precizan Darijov rad

-Aktiviramo se 1.10., a 1.11. u podne zatvaramo butigu, runner očisti garažu i gotovo, objašnjava mi Maris.

Obitelj Kovačić nevjerojatno je složna i vesela. Vrijedno rade, a kad se svi zajedno okupe oko trpeze veselja ne nedostaje.

Trenutno na placi možete susresti Maria i Daria, a ukoliko niste u mogućnosti doći do Gruža oni i dalje preko FB stranice primaju narudžbe, koje će vam Mato runner dostaviti na vrata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA