33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNOĆ TVRĐAVA Veliki Kaštio u Stonu će se 5. svibnja "rušit i...

NOĆ TVRĐAVA Veliki Kaštio u Stonu će se 5. svibnja “rušit i ponovno gradit”

Znamenito povijesno zdanje Veliki Kaštio u Stonu, ove će godine biti uključeno u program manifestacije Noć tvrđava koju su lani, u okviru europskog projekta FORTITUDE iz programa Interreg, pokrenuli u Javnoj ustanovi Tvrđava kulture Grada Šibenika, a prekograničnoj kulturnoj suradnji priključilo se više od 40 gradova u tri države!

Manifestaciju Night of Fortresses prepoznala su i međunarodna udruženja EFFORTS i FORTE CULTURA koja će Noć tvrđava od ove godine promovirati na europskoj razini kao dio European Fortress Summer zbivanja. Kulturološki značaj projekta kojim se afirmira spomeničko nasljeđe prepoznala je i Hrvatska turistička zajednica pa je Noć tvrđava na Danima hrvatskog turizma osvojila priznanje HTZ-a kao finalist u kategoriji događaja godine.

Priznanje HTZ-a kao i uspješno umrežavanje s europskim udruženjima koje okupljaju i afirmiraju utvrđene gradove i lokalitete, dokazuju da je Noć tvrđava obogatila kulturno-turističku ponudu i uspješno otvorila novi oblik turističke diversifikacije u predsezoni šireći, pritom, raster uzajamne suradnje među gradovima i organizacijama koje upravljaju utvrđenom spomeničkom baštinom (kaštelima, tvrđavama, bastionima, utvrdama, dvorcima…) u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Stonski prinos Noći tvrđava u organizaciji Društva prijatelja dubrovačke starine pridonijet će većoj vidljivosti spomeničke baštine, revitalizaciji i očuvanju kasnosrednjovjekovnog fortifikacijskog nasljeđa.

U cjelodnevnom programu najavljenome za 5. svibnja sudjelovat će:

Dr.sc. Vinicije Lupis

Ansambl Plazzarius

Marija Milovac i

Pixel Design iz Dubrovnika

U prigodnom programu dr.sc. Vinicije Lupis izlagat će o Velikom Kaštelu i njegovim mijenama kroz stoljeća, dok će Ansambl Plazzarius svojim izvedbama srednjovjekovne i renesansne glazbe na replikama autentičnih instrumenata publici prizivati ambijente prošlosti. Marija Milovac, turistička vodičica poznata po svojim turama o duhovima, misterijima i legendama dubrovačke povijesti, posjetiteljima će pričati o Vilenicama i vješticama poluotoka Pelješca i uvesti nas u ‘mračni’ svijet usmene predaje poluotoka Pelješca.

Kroz cijeli program pratit će nas Pixel Dizajn koji će kroz 3D mapping tj. projekcije na zidovima Velikog Kaštela dočarati nestvarni svijet iluzija i mašte u kojoj će Kaštio ‘oživjeti’, mijenjati svoju pojavnost i oblik, rušiti se i iznova uzdizati…

Poljoprivredna zadruga iz Putnikovića ponudit će posjetiteljima, kao gostoljubivi domaćin, dio tradicionalne gastronomske ponude sa stonskih trpeza: kolače, stonsku tortu, pršut, sir i puno dobrog raspoloženja.

Posjetite nas i pridružite nam se u Stonu na svečanosti prve Noći tvrđava u našoj županiji! Postanimo dio međunarodne manifestacije kojom afirmiramo i pronosimo spoznaju o ljepoti vlastitog spomeničkog nasljeđa!

Program događanja:

09:00 – 21:30 – Veliki Kaštio će biti otvoren za posjetitelje i razgledavanje, ulaz slobodan

18:00 – Veliki Kaštio i njegove mijene kroz stoljeća dr.sc. Vinicija Lupisa

19:30 – Koncert svjetovne srednjovjekovne i renesansne glazbe Ansambla Plazzarius

20:15 – Vilenice i vještice poluotoka Pelješca Marije Milovac

21:00 – Festival svjetla Pixel Design – Lumiart

Ulaz na sva događanja je slobodan.

U slučaju nepredviđenih događaja, organizator zadržava pravo izmjene programa.

S poštovanjem,

Uprava Društva prijatelja dubrovačke starine

foto:arhiva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA