34.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiKaramatić poručio županu Dobroslaviću: Predsjedniku Milanoviću je ispod časti da sjedi pokraj...

Karamatić poručio županu Dobroslaviću: Predsjedniku Milanoviću je ispod časti da sjedi pokraj vas

Buran je bio aktualan sat tijek današnje 13. sjednice Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Vijećnici su županu Dobroslaviću postavili brojna pitanja vezana uz aktualne teme. Župan Dobroslavić komentirao je slučaj dodijele koncesije na Peskariji, gradnju brze ceste prema Zračnoj luci Dubrovnik, nedavno priopćenje stranke Srđ je Grad, a povodom 10. obljetnice referenduma o golfu na Srđ. Vijećnik Karamatić je županu poručio da bi predsjedniku Milanoviću bilo ispod časti da je sjedi pokraj njega.

Vijećnik Galov (HSP/MOST) upitao je može li Županija pomoći školjkarima koji su nedavno pretrpjeli veliku štetu i što je Županija napravila kako bi se osigurali adekvatni heliodromi na području doline Neretve.

Župan Dobroslavić kazao je kako je Županija zadovoljna cjelogodišnjom hitnom helikopterskom medicinskom službom.

„Bitno je postići „zlatni sat“, kako bi svatko kome je pomoć potrebna, medicinsku pomoć mogao dobiti unutar sat vremena. Odrađeno je više od 750 ovakvih intervencija, to je u prosjeku jedna intervencija dnevno. Želim da taj helikopterska služba bude još modernija. Ministarstvo zdravstva radi na ovom programu za područje cijele Hrvatske. Mi inzistiramo, da uz heliodrome koji su već osposobljeni, da imamo središnju lokaciju. Vidjet ćemo hoće li naš prijedlog biti prihvaćen. Inzistirat ćemo da trajno održimo ovu službu i da središnji heliodrom i dalje bude na području Županije. Naš prijedlog je da to bude Opuzen“, kazao je župan te kazao kako očekuje da nadležno ministarstvo pomogne školjkarima.

Vijećnik Teo Andrić (HDZ) upitao je župana je li upoznat s medijskim objavama vezano uz Županijsku lučku upravu i dodijelu koncesije na Peskarije. Upitao je Andrić župana što će se dalje događati s projektom brze ceste.

„Na otvaranje obilaznice Ston odazvao se samo jedan načelnik s područja Korčule. Molim vaš komentar”, kazao je Andrić.

„Što se tiče koncesija na Peskariji. Imali smo četiri koncesijska područja koja su utvrđena nakon arhitektonsko-urbanističkog natječaja koji je regulirao pokrivenost područja objektima, stolovima i drugim objekatim za ugostiteljstvo i cijenu zakupa tih prostora, odnosno koncesija. Napravili smo veliki iskorak. S Gradom Dubrovnikom i Konzervatorskim odjelom, smo na osnovi ovog natječaja dobili nekoliko rješenja. Utvrdili samo da koncesija trebaju biti znatne skuplje. Od tih područja tri su uredno dana u koncesiju. Na četvrtom natječaju smo imali žalbe, koji su išle prema Ministarstvu mora, kao drugostupanjskom tijelu. Prva odluka o dodijeli koncesije je bila oborena. Županijska lučka uprava je morala ponoviti postupak, no i na taj postupak je išla žalba. Sad je to na drugostupanjskom tijelu, nadležnom ministarstvu. Što se tiče rješenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, vidljivo je da ta odluka o dodjeli koncesija nije dobro napravljena. Mi kao Županija smo Upravnom vijeću i ravnatelju naloži da utvrde kako je do toga došlo. Ne možemo se pomiriti s tima da ministarstvo pronađe toliko pogrešaka u tom postupku. Upravo vijeće ustanove i ravnatelj će morati to raščistiti. Tako smo iz medija upoznati i da se provodi kriminalističko istraživanje. Nemamo s tim problema, po završetku ćemo vidjeti moramo li mi kao osnivač Županijske lučke uprave poduzeti dodatne korake. Dok ne dobijemo pravorijek resornog ministarstva, ugovori neće biti sklopljeni. Smatram da pogodovanja nije bilo, više se radi o nedoraslosti postupku“ kazao je župan te se osvrnuo na cestovnu povezanost.

„Primijetili smo da na otvaranju nije bilo nekih načelnika i gradonačelnika. Želim vjerovati da to nije bilo politički motivirano. Smatram da bi to bilo bijedno i jadno, no to je na dušu onima koji to rade. Mi ćemo nastaviti s cestovnim povezivanje – s brzim cestama prema Orebiću i Zračnoj luci Dubrovnik, što podrazumijeva i obilaznicu Orebić. Za brzu cestu prema Zračnoj luci napravljene su studija izvodljivosti i utjecaja na okoliš. Održat će se i javna rasprava. Pa ćemo onda vidjeti što će biti zaključci. Isto predstoji za nastavak od Brijeste do Perne. Hrvatske ceste su kazala kako uskoro ide nabava za obilaznicu Orebić“, kazao je Dobroslavić.

Vijećnik Karamatić (SDP) osvrnuo se na odsustvo nekih načelnik i gradonačelnika na otvorenju obilaznice Ston.

„Župan Dobroslavić je lani pokazao kako poštuje ustavni kad nije pozvao predsjednika na Dan Županije. Predsjednik, koliko god ga voljeli ili ne, prije dva dana je sjedio na obilježavanju Blijeska, pokraj predsjednika Sabora i premijera iz vaše stranke. Za gospodin predsjednik je glasalo preko milijuna građana, a HDZ je dobio samo 600 tisuća glasova na posljednjim parlamentarnim izborima. Poštivanje ustavno-pravnog poretka je osnova djelovanja svih političara. Mi se ne moramo slagati, ne moramo se simpatizirati. Nismo svi isti netko je puno puta pokazao demokratsku zrelost, a netko opetovno demokratsku nezrelost. Demokraciji se moramo učiti, ali i pod svaku cijenu je braniti. Jeste li pozvali predsjednika Republike Hrvatske na Dan županije? Dva puta sam s Ivom Sanaderom otvarao radove na Pelješkom mostu, a znamo kako je to prošlo. Odgovorom na ovo pitanje ćete pokazati i svoj stav prema načelnicima i gradonačelnicima koji nisu prisustvovali otvaranju obilaznice Ston“, kazao je Karamatić.

Nakon što je postavio pitanje Karamatić je ušao u žustru raspravu s predsjednicom Županijske skupštine, Terezinom Orlić, a vezano za odredbe Poslovnika po kojem županijski vijećnici pitanja županu moraju uputiti unutar tri minute.

Župan Dobroslavić kazao je kako i dalje smatra kako je jadno što određeni načelnici i gradonačelnici kojima je poslan poziv nisu prisustvovali otvaranju obilaznice Ston.

„Pozvali smo gradonačelnika Ploča, kao i gradonačelnicu Korčule. Došao je tko je došao. To je prevažan objekte da bi se na njemu radile blokade i politička istupanja. To je svačije pravo, a moje je pravo da kao župan kažem što mislim o tome. Mi poštujemo funkciju predsjednika države, ali ne postoji obveza da mi kao Županija pozivamo predsjednika Milanovića na događanja koja su županijska. Mi mu i dalje nećemo davati pozornicu da istupa na područje naše Županije. Ni ovaj put nećemo pozvati predsjednika Milanovića. Na državne protokole ćemo se i dalje odazivati. Tu se ne radi o političkom neslaganju s predsjednikom države. Ta je funkcija je nadstranačka, a znamo iz koje političke opcije je predsjednik došao. Ovako ćemo postupati sve dok se predsjednik Milanović u svojim istupima ne bude držao onoga što je propisano ustavom“, poručio je župan.

Karamatić je kazao kako nitko nije imao političku direktivu se ne odazove na otvaranje obilaznice Ston.

„Pokazali ste kakav je vaš i politički kapacitete vaše stranke. Vi ovdje predstavljate sve žitelje županije, a ne samo HDZ. Ovo nije vaša prćija. Mislim da bi predsjedniku bilo ispod časti da sjedi pokraj vas“, oštro je županu poručio Karamatić.

Vijećnik Farac (HDZ) pitao je župan u kojoj je fazi projekt luke Ublima na Lastovo, o sudjelovanju ministra Erlića na sjednici otočkog parterstva te o nabavi dva nova CT uređaja.

Župna Dobroslavić pojasnio je kako je ministar Erlić sudjelovao na sjednici otočkog partnerstva, te dodao kako Vlada uistinu vodi brigu o razvoju otoka.

„Život na otocima nije jednak životu na kopnu. Županije je donijela svoj plan razvoja, teritorijalna strategija za otoke je dodatak postojećoj strategiji, kojim se razvijaju mjere razvoja otoka. Otoci će dobiti i posebnu omotnici iz EU fondova. O tome je bilo govora na Korčuli. Imamo potporu ministra. Što se tiče Ubli, radi se o projektu proširenja luke. Projekt je vrijedan 60 milijuna kuna. Ugovor s izvođačem radova ćemo potpisati 8. svibnja. Ovi radovi će omogućiti bolje povezivanje s Lastovom. U luci će moći pristati dva katamarana i jedan trajekt u isto vrijeme, plovidba ovih plovila se neće morati posebno usklađivati kako je to do sada rađeno“, pojasnio je župan te se osvrnuo na nabavku dva nova CT uređaja.

„Odvojili smo u proračunu 2 milijuna kuna za sufinanciranje dva uređaja za domove zdravlje u Metkoviću i Korčuli. Vodili smo računa da imamo radiologe, koji mogu raditi na tim uređajima. To je još jedna dobra stvar za sve pacijente. Ministarstvo je donijelo odluku o financiranju ostatka sredstava koja su potrebna za nabavku ovakva dva uređaja. Građani ovih područja više neće morati u Dubrovnik na pregled“, kazao je župan.

Vijećnik Ivica Dajak (NEZ/MOST) kazao je kako javni poziv za sudjelovanje osnovnih škola u projektu cjelodnevne škole otvoren do kraja tjedna.

„ Nije previđeno da se učitelji i roditelji izjasne po ovom pitanju. Prije uključivanje škole trebali bi se izjasniti učitelji i roditelji. Stoga sam pokrenuo takvu inicijativu. Projekt je predstavljen ad hoc. Zna se da nije bila uključena stručna javnost u razvoj ovog projekt, rokovi koji su postavljeni su žurni. U javnom savjetovanju pristiglo je preko 3 tisuće primjedbi. Načelno, podržavam reformu školstva, no smatram da se u ministarstvu ne vodi briga o kvaliteti provedbe. Slažu li se učitelji i roditelji OŠ Slano i Blato sa sudjelovanjem u ovom eksperimentalnom projektu?“, upitao je Dajak.

Župan Dobroslavić je kazao se radi o projektu resornog ministarstva te da je sudjelovao na prezentaciji na kojem je taj projekt predstavljen.

„Radi se o 50 škola koje će sudjelovati u ovom programu, kroz koje bi se utvrdilo je li ovakav projekt dobar. Prostora i mjesta za konzultacije sa svima će biti kroz provedbu eksperimentalnog projekta. Osobno smatram da je rezultat javnog savjetovanja dobar. Ministarstvo će to kroz ovaj postupak morati rješavati. Što se tiče roditelja, ministarstvo je skratilo rok obaveznog boravka u školi s 15 na 14 sati, a upravo kako bi se izbjegle primjedbe roditelja. Predviđen je tijekom nastave učenici imaju obrok i pomoć pri domaćoj zadaći. Dobro je da se to radi u školi, no potrebno je vidjeti detalje provedbe. Što se tiče konzultacije s roditeljima, to je rađeno kroz školske odbore. Mislim da je u jednoj od ove dvije škole provedeno šire savjetovanje. Mi ćemo dati pristanak za sudjelovanje u ovom projektu za OŠ Blato i OŠ Slano“, kazao je župan te dodao kako će četiri godine provedbe ovog eksperimentalnog projekta pokazati na kojoj je razini hrvatsko školstvo u odnosu prema EU.

Dajak je kazao kako nije zadovoljan odgovor župana.

„Nije bitno što vi, župane mislite niti što ja mislim, bitno je što misle roditelji. Kao roditelj prvašića, tko je njemu vratiti te četiri godine ako se ovaj eksperiment ne pokaže dobrim?

Vijećnik Damić (HDZ) upitao je župana kako komentira priopćenje Srđ je Grad, a povodom 10. obljetnice održavanja referenduma o golfu na Srđ, u kojem je ova stranka prozvala Dubrovačko-neretvansku županiju, a vezano uz obuhvata projekta gofa na Srđu.

„Pročitao sam u medijima kako se Srđ je Grad hvali kako su štitili grad od korupcije. Zaobišli su u tom priopćenju jednu istinu. Srđ je Grad i povezane strukture koristile su mantre da je županija morala temeljem odluke o ukidanje odluke o donošenju prostornog plana, smanjiti obuhvat golfa na Srđ s 310 na 100 hektara. Trebali su reći javnosti da su podnijeli tužnu Viskom upravnom sudu i da je ta žalba odbijena. Sud je rekao da Županije nije trebala smanjiti obuhvat golf na Srđ. Moramo se držati istine u istupima. Presuda Visokog upravnog suda je pobila tvrdnju da je Županije mogla i morala smanjiti obuhvat golf na Srđ“, kazao je Dobroslavić.

„Postoji lokacijska dozvola za cestu kojom bi se Metković spojio na autocestu. Očekujemo da će se ugovor o financiranju potpisati o dan sv. Ilije“, kazao je župan Dobroslavić.

Vijećnik Marko Mujan (NEZ/MOST) postavio je pitanje vezano uz poskupljenje školjaka.

„ Smatram da školjkari za to nisu odgovorni. Drugo pitanje se odnosi na cijenu i poskupljenje cijene električne energije. Zašto HEP šika milijarde eura od strane građana. Hoće li i oni koji su prouzročili požar u HEP Plat postavljanjem agregata biti odgovorni? Jesu li nadležne službe spremane za izvanredne situacije na moru i sidrenje pri obali?“ upitao je Mujan.

„Školjkarstvo je teška djelatnosti i složena. Koliko kamenice trebaju biti skupe, to određuje tržište i u to se ne možemo uplitati. Što se tiče električne energije, ne znam koliko mi možemo odgovoriti na postavljeno pitanje. Predlažem da to pitanje postavite HEP-u. Nisam do kraja razumio pitanje vezano uz pomorsko dobro vijećnika Mujana. Poznato je da u našoj županiji nema koncesija koje su zatvorene za građane“, kazao je župan Dobroslavić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA