15.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 travnja, 2024
NaslovnicaLifestyleNikola Jurković zbog korone će pauzirati studij na Harvardu, ali zato pokreće...

Nikola Jurković zbog korone će pauzirati studij na Harvardu, ali zato pokreće zanimljiv projekt

Ova, 2020. godina, ostat će zapamćena po mnogočemu, uglavnom i ne baš lijepom. No, maturant Gimnazije Metković, Nikola Jurković itekako ima razloga za veselje i slavlje. Godine rada, truda i učenja isplatile su mu se, a rezultat svega upis je na jedno od najprestižnijih svjetskih sveučilišta, Sveučilište Harvard. Akademsku godinu će pauzirati zbog epidemije, ali zato pokreće zanimljiv projekt kroz koji će nastojati pomoći budućim maturantima oko upisa na američka sveučilišta, piše portal Srednja.hr.

Vrlo mali broj hrvatskih učenika školovanje nakon srednje odlučuje nastaviti na nekom od inozemnih sveučilišta, a još manje njih uspije ‘upasti’ na neko od prestižnih svjetskih sveučilišta. Jedan od njih je Nikola Jurković, sada već bivši maturant Gimnazije Metković.

Nikola će studirati na Harvardu, trećem najboljem svjetskom sveučilištu prema Times Higher Education ljestvici.

Na državnoj maturi ostvario je izvrsne rezultate – pisao je više razine obveznih predmeta i Fiziku. Iz Hrvatskog je dobio vrlo dobar, a na ostalim ispitima imao je po svega tri ili četiri. No odličan rezultat na maturi nije bio odlučujuć za upis Harvarda – hrvatska državna matura se niti ne uzima u obzir prilikom rangiranja kandidata.

– Proces za Harvard je isti kao za većinu boljih američkih fakulteta. Početkom školske godine sam pisao standardizirane testove i ispit iz engleskog jezika. Od standardiziranih testova sam pisao ACT (opći test) i SAT Subject Test-ove (izborne predmete) iz fizike i više razine matematike. Do Nove godine sam poslao prijave za fakultete. U siječnju sam se prijavio za fakultetske stipendije, u veljači odradio intervjue i u ožujku dobio rezultate. Važan dio prijave činio je inženjerski portfolio, gdje sam dokumentirao razne projekte na kojima sam radio u gimnazijskoj STEM grupi Acervatio. Sve je bilo gotovo prije mature, tako da nije utjecala na upise. Samo sam ju trebao proći da bih službeno dovršio srednjoškolsko obrazovanje, pojašnjava nam Nikola.

Iako je na Harvard upao prije više mjeseci, u SAD još uvijek ne seli. Odlučio je, zbog trenutnih epidemioloških okolnosti, pauzirati godinu, a prepričao nam je i kako će otprilike izgledati njegov studentski život ondje.

– Zbog koronavirusa sam imao izbor odraditi cijelu godinu online od kuće ili pauzirati jednu godinu. Odlučio sam pauzirati, tako da ću sljedeću jesen u Ameriku. Ove godine mi je bila ponuđena puna stipendija s džeparcem i pokrivenim avionskim kartama, što znači da bi mi troškovi bili manji na Harvardu nego da sam odlučio studirati u Hrvatskoj. Skoro svi studenti žive na kampusu, i ja ću, ako se pandemija smanji do tada, biti jedan od njih. U prvoj godini živi se u domu za brucoše i jede se u Annenbergu, menzi koju često uspoređuju s Great Hall-om iz Harry Pottera. Iznutra izgleda kao katedrala. Već oduvijek volim putovati, i puno najljepših sjećanja imam iz putovanja u kojima sam sretao ljude iz drugih krajeva svijeta. Nedostajat će mi dolina Neretve, ali ipak jedva čekam otići, ističe Nikola.

Čitav proces prijave na strana sveučilišta možda je upravo najveća ‘prepreka’ zbog koje se mnogi ni ne odvažuju na studiranje u inozemstvu. Zbog toga je Nikola odlučio pomoći budućim maturantima u razjašnjavanju nedoumica oko prijave na američke fakultete. Kako drugačije – nego putem video tutorijala na YouTubeu.

– Kada sam se prijavljivao, išao sam direktno u nepoznato. Nisam imao pojma kako izgledaju upisi, i tijekom većine procesa mi nije nitko pomagao. Imam osjećaj da je većini, kao i meni prije godinu dana, proces upisa na američke fakultete potpuno nepoznat, i da ne znaju gdje početi. Odlučio sam napraviti te videe da se to ne bi ponovilo, i da budući maturanti imaju mjesto gdje mogu lako dobiti odgovore na pitanja bez potrebe kontaktiranja savjetnika. Nisu tu da bi zamijenili savjetnike, nego da budu prvi korak u razumijevanju procesa. Planiram za sada napraviti pet videa o upisima, i trenutno radim na trećem, koji je o samim prijavama krajem prvog polugodišta. 

Više pročitajte ovdje.

Mladi Metkovac Nikola Jurković upisao prestižni Harvard University

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA