29.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaNikola Duper: kroz osobne drame "malih ljudi" prikazao sam ulogu Župe...

Nikola Duper: kroz osobne drame “malih ljudi” prikazao sam ulogu Župe u Domovinskom ratu

U prepunom kinu Visia sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film Nikole Dupera Na pragu Grada – Župa dubrovačka u Domovinskom ratu. Riječ je o moćnom filmskom zapisu o sjećanjima i traumama nedužnih ljudi, golorukih sudionika i žrtava ratnog bezumlja u agresiji koju nisu zasluživali niti očekivali.

Nikola Duper je uvodno pozdravio sve prisutne kazavši kako je, kao Župljanin koji je živio vanka, osjećao potrebu svoje snimateljsko iskustvo i umijeće upotrijebiti i ispričati priču o ratu u Župi dubrovačkoj.

– Ima vas ovdje branitelja, ljudi koji ste prošli rat kao majke, kao djeca. Vi ste prošli jednu vrstu traume s kojom se moja ne može usporediti. Ja sam pošao u Italiju 1983. i vjerujte mi nije bilo lako živjeti s time što se događa, a ne možeš ništa. Ponekad mi se čini da bi mi bilo lakše to bilo proživjeti tu na licu mjesta, kazao je Duper.

– Župa je bila ulaz u Dubrovnik, a župska ratna epizoda iznimno je važna. Bio sam u Župi u 8. mjesecu 1991. i doživio sam osobno ismijavanje od mojih prijatelja tada, kad sam im govorio da smo okruženi s 15 000 vojnika, i kad sam ih pitao jesmo li se mi spremili i naoružali. Oni su se smijali, a samo četrdesetak dana poslije počeo je napad. Dubrovnik nije bio pripremljen. Zašto? To će ostati neodgovoreno pitanje. Znamo da se za pripremu i naoružanje Grada zalagao, gotovo jedini, pokojni Miljenko Bratoš, a svi oko njega su i dalje tvrdili da se ništa neće dogoditi. Oružje nije došlo do Dubrovnika. Župljani, a prije toga i Konavljani, su sa svojim lovačkim puškama dali Dubrovniku 24 dana da se pripremi. Zato je ta župska epizoda važna. Bilo mi je bitno da se kroz priče malih ljudi, kroz njihove osobne drame i stradanja valorizira ta župska epizoda, kazao je Duper.

Inače ovo je drugi dokumentarac na temu rata, koji je Nikola Duper po povratku iz Italije snimio. Prvi pod nazivom Šah-rat, prikazan je, među ostalim, i na HRT-u i to 6. prosinca 2021.

Na novinarski upit, kako komentira to da su mu s crnogorske televizije za ovaj film snimke naplatili pet puta više, nego prvi put, Duper je odgovorio kako je tada na Televiziji Crne Gore bila drugačija postava ljudi, no osvrnuo se i na HRT.

-HRT mi je također naplatio minute ratnih snimki za ovaj film i to vrlo skupo, iako ovo nije komercijalni projekt, čak su to napravili i protiv njihovog pravilinika. Mislim da je to sramotno. Ovaj film bit će prikazan u Zagrebu i u Župi, a onda ide na YouTube, gdje će biti dostupan svima. To je film koji se neće prodavati, on će biti svjedočanstvo povijesti dostupno svima, slobodan za prikazivanje na svim televizijama, izjavio je Duper nakon premijere.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA