22.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 28 rujna, 2023
NaslovnicaVijestiNakon čišćenja održan i koordinacijski sastanak: Razvija se projekt ekološkog parka uz...

Nakon čišćenja održan i koordinacijski sastanak: Razvija se projekt ekološkog parka uz rijeku Ljutu

Jučer, 6. lipnja 2023. godine je održan sastanak predstavnika institucija na temu: “Konavoski ekološki park”.

Partneri u realizaciji projekta, Općina Konavle i Udruga Agroturizam Konavle, upoznali su predstavnike nadležnih institucija i javnih tvrtki s projektnom idejom, provedenim aktivnostima i daljnjim koracima te planovima u njegovoj realizaciji.

Općina i Udruga su još prošle godine potpisale Sporazum o partnerstvu kojim je definiran prostorni obuhvat od oko 12 000 m2 zemljišta na srednjem toku rijeke Ljute na kojemu će se razvijati projekt.

“Konavoski ekološki park” osmišljen je kao edukacijsko-rekreativna zona koja će koristiti kao centralno mjesto javnih događanja, za provođenje škole u prirodi i drugih radionica na otvorenome te kao rekreativni park za lokalno stanovništvo i posjetitelje. Ovo mjesto može biti poligon stručnim i znanstvenim institucijama za realizaciju projekata zaštite biljnih i životinjskih vrsta, za istraživanje i promociju poljoprivrednih kultura i poljoprivredne tehnike. Radi se o vrlo atraktivnom, zašumljenom području usred konavoskog polja s dovoljno hladovine u sjeni stabala te koje je prometno dobro povezano.

Za novu svrhu prostora je pokrenut postupak prenamjene površine u edukativno rekreativnu zonu. Članovi Udruge i volonteri su, uz potporu Ministarstva poljoprivrede i  TZ općine Konavle, raščistili dobar dio prostora od niskog raslinja i otpada. Čišćenje je rađeno u skladu sa zoningom prostora kojega je izradila dr. sc. Ines Hrdalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

U realizaciju Konavoskog ekološkog parka uključili su se i Čistoća i Zelenilo Konavle kao konavoski vatrogasci, a stručnu potporu u provedbi će dati Javna ustanova za očuvanje posebno vrijednih dijelova prirode i DUNEA. Daljni koraci su priprema dokumentacije i provedba administrativnih procedura kako bi se za “Konavoski ekološki park” kandidirao za izradu provedbenog projekta koji će definirati konačne namjene i sadržaje prostora.


Na sastanku je naglašeno da će Agroturizam Konavle i nadalje koordinirati poslove na realizaciji Parka i aktivnosti na njegovoj afirmaciji u suradnji s Općinom Konavle, dok će predstavnici institucija u okviru svoga djelokruga doprinositi realizaciji projekta. Hrvatske vode su se obvezale tijekom ljeta u prostornom obuhvatu projekta raščistit korito rijeke Ljute.

Nakon prezentacije i radnog dijela sastanka, predstavnici su obišli područje budućeg Konavoskog ekološkog parka.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA