31.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNagrade Općine Konavle jednoglasno Luku Paljetku, Simbiju i Anti Deliji

Nagrade Općine Konavle jednoglasno Luku Paljetku, Simbiju i Anti Deliji

Konavoski vijećnici donijeli su u ponedjeljak na sjednici u Cavtatu Zaključak o dodjeli javnih priznanja Općine Konavle koje se dodjeljuju svake godine uz Dan Općine.

Prijedloga za počasnog građanina Općine Konavle nije bilo, a Nagradu za životno djelo dobit će akademik Luko Paljetak.

Nagradu Općine Konavle dobit će Stjepan Simović Simbi te Ante Delija, a Zahvalnicu Općine Konavle Silvestra Mladošić, Nestor Nestorov, Zlatko Hodžić – Bagi (posthumno), te dr. medicine Pavica Mijanović. Laureati su izabrani jednoglasno.

Obrazloženja nagrada i zahvalnica

Nagrada za životno djelo – Luko Paljetak
U prijedlogu Općinskog načelnika za nagradu Općine Konavle za životno djelo istaknuto je kako je akademik Luko Paljetak jedan od najplodnijih suvremenih hrvatskih književnika s preko 150 knjiga tiskanih do 2019; objavio je četrdesetak zbirki pjesama, desetak zbirki pjesama za djecu (npr. Miševi i mačke naglavačke, 1973; Maštoglavice, 2015), desetak grafičko-pjesničkih mapa, dva romana, Skroviti vrt (2004) i Marin (2011), a pisao je i drame (Poslije Hamleta, 1993), radiodrame (sabrane u knjizi Kazalište u zraku, 2001), bajke za djecu, dječje i lutkarske igrokaze, haiku poeziju, feljtone, kazališne kritike, književnopovijesne studije i eseje, studije o lutkarskom kazalištu (Lutke za kazalište dušu, i 2007) i dr.

Plodan je prevoditelj s engleskoga (William Blake, Roald Dahl, Derek Walcott, Oscar Wilde), francuskoga (Antoine de Saint-Exupćry), španjolskoga (Federico Garcia Lorca, Pablo Neruda), slovenskoga (France Prešeren), talijanskoga i ruskoga jezika; najistaknutije mu je prevoditeljsko djelo drugi hrvatski prijevod Uliksa (1991.) Jamesa Joycea te prepjevi Shakespeareovih Soneta (1984.), Canterburyjskih priča (1986.) Geoffreyja Chaucera i engleskih romantičkih pjesnika (Antologija pjesništva engleskog romantizma, 1996.).
Luko Paljetak dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a ovdje ćemo izdvojiti samo neke. Dobitnik je Nagrade Goranov vijenac za cjelokupan pjesnički opus 1995. g., Nagrade Grada Dubrovnika za životno djelo 2005.g., Zlatne povelje mira Međunarodne lige humanista ”Linus Pauling” Sarajevo 2005.g. i Nagrade ”Vladimir Nazor” za životno djelo 2012.

Nagrada Općine Konavle – Stjepan Simović
U prijedlogu DVD-a Čilipi za godišnju nagradu iz područja zaštite okoliša istaknuto je kako se Stjepan Simović nalazi na čelu Vatrogasne zajednice DNŽ od 2008.g. Tijekom godina rada zapovijedao je raznim teškim intervencijama diljem Županije, kako u obrani požara, tako teških tehničkih intervencija. Nositelj je nagrade za naročit pothvat koju je Državna uprava za zaštitu i spašavanje 2007.g. dodijelila Stjepanu Simoviću kao zapovjedniku Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik, zatim je 2015.g. pod njegovim zapovjedništvom, Vatrogasnoj zajednici DNŽ dodijeljena nagrada Ponos Hrvatske za hrabrost i nesebična djela, a 2018.g. dodijeljena je Plava vrpca Vjesnika kao priznanje za hrabrost i spašavanje ljudskih života na moru. Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske u svibnju ove godine Simović je odlikovan Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku u iznimnim okolnostima u miru. Stjepan Simović potpredsjednik je vatrogasne zajednice Općine Konavle i predsjednik DVD-a Čilipi. Volonterski aktivno sudjeluje u mnogim udrugama i organizacijama kao što su KUD Čilipi, NK Konavljanin i MNK Čilipi. Otac je troje djece i s obitelji živi u Čilipima, te ponosno ističe svoje konavosko porijeklo, ljubav prema Konavlima i domovini Hrvatskoj.

Nagrada Općine Konavle – Ante Delija
U prijedlogu Zajednice sportova Općine Konavle istaknuto je kako se Ante Delija predlaže za godišnju nagradu Općine Konavle iz područja sporta zbog iznimnog sportskog postignuća tijekom 2022.g. Naime Ante Delija je osvojio teškaški turnir u ligi profesionalnih boraca ostvarivši sve četiri pobjede na turniru u organizaciji PFL-a , održanog u najslavnijoj svjetskoj sportskoj dvorani Madison Square Garden u New Yorku.

Zahvalnica Općine Konavle – Silvestra Mladošić, Nestor Nestorov, Zlatko Hodžić-Bagi, dr. medicine Pavica Mijanović
U prijedlogu Hrvatskog crvenog križa Dubrovnik istaknuto je kako na području djelovanja Crvenog križa Dubrovnik od Grude do Trpnja ima veliki broj darivatelja krvi koji su dali dio sebe da bi spasili život drugima. Ali troje darivatelja, žitelja općine Konavle, koje predlažu za dodjelu zahvalnice Općine Konavle posebno su se istakli jer su tijekom svog života dali sveukupno 270 puta krv, 135 litara krvi, tekućine koja se ne može proizvesti umjetnim putem.

Gđa Silvestra Mladošić, krv je darovala 86 puta, za što je odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. I dan danas je promotor akcija darivanja krvi pogotovo u Konavlima. U našoj evidenciji zabilježena je kao osoba koja je najviše puta darovala krv. Žene krv mogu darovati najviše tri puta godišnje,a Silva je to radila 29 godina. Nestor Nestorov, krv je darovao 110 puta, za što je također dobio odlikovanje Predsjednika Republike Hrvatske Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. U našoj evidenciji Nestor je zabilježen kao osoba koja je najviše puta darovala krv. Muškarci krv mogu darovati najviše četiri puta godišnje, a Nestor je krv darovao 28 godina.

Pok. Zlatko Hodžić-Bagi, nedavno je preminuo u 59. godini života, a tijekom svog života krv je dao 74 puta. Smatramo, kao institucija koja je utemeljitelj i promotor dobrovoljnog davanja krvi čija je uloga motiviranje i edukacija stanovništva, briga o darivateljima te promidžba dobrovoljnog davanja krvi, kako ovi naši sugrađani zaslužuju nagradu Općine Konavle za sve do danas učinjeno.

U prijedlogu grupe građana istaknuto je kako je dr. Mijanović izuzetno požrtvovna, stručna empatična doktorica koja dugi niz godina radi na dobrobit svih te je i dalje, iako je stekla i uvjete za mirovinu, i dalje na svom radnom mjestu svima na usluzi. U ovo vrijeme kada je u pitanju deficit zanimanja doktora izuzetno je olakšanje što dr. Pavica stavlja pacijente i potrebe zajednice ispred svojih potreba. Posebno se istakla za vrijeme Covid pandemije kada je njezina ordinacija bila otvorena za sve pacijente i kada su se osjećali sigurnije zahvaljujući njoj. Svojim radom je pokazala da je medicina poziv, a ne zanimanje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA