28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNagrada Europa Nostra 2024. -Društvo prijatelja dubrovačke starine je šampion baštine!

Nagrada Europa Nostra 2024. -Društvo prijatelja dubrovačke starine je šampion baštine!

Europska komisija i Europa Nostra objavile su danas, 30. svibnja 2024., dobitnike prestižne Europske nagrade za baštinu za 2024. godinuNagrade Europa Nostra. Među 26 dobitnika iz 18 zemalja je i Društvo prijatelja dubrovačke starine u kategoriji šampioni baštine.

Nagrada Europa Nostra dodjeljuje se u pet kategorija; konzervacija i prilagođena upotreba, istraživanje, edukacija, obuka i vještine, angažman građana i podizanje svijesti te šampioni baštine. O dobitnicima odlučuje žiri sastavljen od 12 stručnjaka iz cijele Europe. Ove godine na natječaj je pristiglo 206 važećih prijava različitih organizacija i pojedinaca iz 38 europskih zemalja, a Grad Dubrovnik inicirao je i poslao prijavu kojom je nominirao Društvo prijatelja dubrovačke starine.

 U obrazloženju nagrade navodi se kako rad Društva predstavlja izuzetan podvig civilnog pokreta koji traje više od sedam desetljeća, a neumorna i stručna posvećenost tijekom toliko dugog razdoblja je impresivna. Usprkos mnogim izazovima, Društvo je uspjelo stvoriti zajednicu istomišljenika koji zajedno rade prema istom cilj; očuvanju dubrovačke kulturne baštine i identiteta.

“Naša kulturna baština je naše zajedničko blago, most koji povezuje našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Zauzima posebno mjesto u našim srcima i svakodnevnom životu, njegujući osjećaj pripadnosti i identiteta. Srdačno čestitam ovogodišnjim pobjednicima na njihovim izvanrednim postignućima”, istaknula je Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade EU.

Svi ovogodišnji dobitnici predstavit će se 7. listopada u Bukureštu u Rumunjskoj na svečanosti dodjele nagrada koja će biti vrhunac Europskog samita o kulturnoj baštini 2024. Tom prigodom, bit će proglašeni i dobitnici nagrade javnosti, odabrani među ovogodišnjim projektima, a internetsko glasovanje kojim svi ljubitelji baštine mogu dati svoj glas najdražim projektima, otvoreno je od danas do 22. rujna.

Europsku nagradu za baštinu / Nagradu Europa Nostra pokrenula je Europska komisija 2002. godine i od tada je vodi udruga Europa Nostra. Već 21 godinu nagrade su ključni alat za prepoznavanje i promicanje višestruke vrijednosti kulturne i prirodne baštine za europsko društvo, gospodarstvo i okoliš.

Udruga Europa Nostra je europski glas civilnog društva koji se zalaže za očuvanje i promicanje kulturne i prirodne baštine. To je pan-europska federacija nevladinih organizacija za baštinu, koju podržava široka mreža javnih tijela, privatnih tvrtki i pojedinaca, a uključuje preko 40 država. Najveća je i najreprezentativnija baštinska mreža u Europi, održava bliske odnose s Europskom unijom, Vijećem Europe, UNESCO-om i drugim međunarodnim tijelima. Udruga je osnovana 1963. godine i lani je proslavila 60. obljetnicu postojanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA