31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa - Kad sigurno voziš, sigurno stižeš!

Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa – Kad sigurno voziš, sigurno stižeš!

Povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa koji se obilježava 21. listopada danas je, prvi put, u devet hrvatskih gradova, među kojima je i Dubrovnik, uz strogo poštivanje propisanih epidemioloških mjera, organizirano informiranje građana, posebice mladih vozača, o važnosti pridržavanja prometnih propisa i pravila tijekom vožnje, o potrebi humanog odnosa između svih sudionika u prometu, posebice djece, pješaka, biciklista i motociklista, kao i mogućim posljedicama koje u protivnom mogu nastupiti.
Građani su tom prilikom potpisivali prisegu kojom se simbolično obvezuju pridržavati se prometnih propisa, a za uzvrat su dobili bedž i naljepnicu „KAD SIGURNO VOZIŠ, SIGURNO STIŽEŠ“ što je ujedno parola ove preventivne aktivnosti.

U Republici Hrvatskoj godišnje se dogodi oko 15.600 prometnih nesreća u kojima 80% sudionika zadobije lakše tjelesne ozljede, 18% dobije teške tjelesne ozljede, a 2% smrtno stradava, što je u prosjeku oko 350 ljudi koji kroz jednu godinu izgube život na cesti. Iako je na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske broj smrtno stradalih ove godine bio četiri, što je za 60% manje u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo deset, potpuno zadovoljni možemo biti tek kada ne budemo imali niti jednu smrtno stradalu osobu u prometu. Diljem svijeta godišnje u prometnim nesrećama smrtno strada 1.300.000 ljudi.

Stoga policija nastoji kroz razne edukativne i preventivne, ali i represivne  aktivnosti upozoravati sudionike u prometu na najčešće uzročnike prometnih nesreća (brzina, alkohol, pojas i mobitel) koji se kolokvijalno nazivaju i četiri ubojice u prometu, kako bi na taj način u što većoj mjeri utjecali na svijest vozača da prilikom sjedanja za volan vozila budu svjesni opasnosti neoprezne vožnje, odnosno mogućnosti da sami stradaju ili da ugroze život drugih sudionika u prometu.

Danas je također budućim mladim vozačima, odnosno učenicima završnih razreda Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik i Gimnazije Dubrovnik na ovu temu održano virtualno predavanje putem pametne ploče i preko video projektora. Učenici su potom potpisali prisege i na poklon dobili bedževe.

Foto: PU dubrovačko-neretvanska

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA