2 C
Dubrovnik
Naslovnica Crna kronika Na graničnom prijelazu Karasovići otkrivena lažna melasa za vodene lule

Na graničnom prijelazu Karasovići otkrivena lažna melasa za vodene lule

Ovlašteni carinski službenici u kombi vozilu čeških registarskih oznaka otkrili više od tone lažne melase za vodene lule.

Na graničnom prijelazu Karasovići izlaznoj carinskoj kontroli 7. prosinca pristupilo je kombi vozilo  čeških registarskih oznaka kojim je upravljao rumunjski državljanin prilikom čega je deklarirana roba „melasa za vodene lule“ proizvođača AL FAKHER u količini od 1.105,00 kg.

Kako se radi o vrsti proizvoda za koji postoji sumnja u povredu prava intelektualnog vlasništva, a koji organizirane kriminalne skupine vrlo često koriste u nezakonitim aktivnostima na teritoriju EU, izvršena je kontrola sadržaja pošiljke.

Na temelju preliminarne kontrole, uvidom u sadržaj pakiranja u kojem se trebala nalaziti melasa za vodene lule, potvrđene su sumnje kako se radi o lažnom proizvodu. Izuzeti su uzorci sumnjive robe radi laboratorijske analize kako bi se potvrdio stvarni sadržaj pošiljke te je od strane proizvođača AL FAKHER zatraženo mišljenje vezano uz sumnju u povredu prava intelektualnog vlasništva na temelju oznaka na pakovanju u kojem se nalazila roba.

Od strane proizvođača potvrđeno je da se radi o lažnom proizvodu, a rezultat laboratorijske analize pokazuje da je sadržaj pošiljke zapravo mješavina pješčane zemlje i biljne materije blagog mirisa po mentolu.

Riječ je o novom pojavnom obliku pokušaja krijumčarenja melase za vodene lule, gdje se originalni proizvod zamijeni sa lažnim proizvodom koji se, kao i u ovom slučaju nastoji legalno izvesti iz carinskog području EU kao originalni proizvod, dok legalni proizvod organizirane kriminalne grupe prodaju na crnom tržištu Europske unije.

Krivotvorena roba je oduzeta, a protiv prekršitelja će se pokrenuti prekršajni postupak te izvršiti obračun nastalog carinskog duga u iznosu od 965.000,00 kn.
Zbog osiguranja naplate carinskog duga privremeno je oduzeto kombi vozilo.

Ovim uspjehom carinske službe i jednom od najznačajnijih zapljena ove godine spriječena je znatna šteta za financijske interese Republike Hrvatske i EU te su osujećene dobro planirane aktivnosti organiziranih kriminalnih skupina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

DUTVNET Mozaik: Srđan i njegova belgijska tragačica Alice/ Kazalište se nije ugasilo niti ga je publika zaboravila/ Dubrovčani o online nastavi …

O potresu u Baniji ili Banovini, kako vam drago, nećemo tako brzo prestati pisati članke i raditi priloge,a potresno i tužno i...

SUSRETI UTORKOM/ Stjepan Simović: u Petrinji sam “na svakom koraku” susretao naše ljude

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović Simbi nam je iznio svoje dojmove iz Petrinje, objasnio zašto vatrogasci dobro funkcioniraju, koliko su mu...

Hommage poginulima u HE Plat

10. siječnja 2019. došlo je do nezapamćene tragedije u hidroelektrani Plat. U požaru koji je zahvatio hidroelektranu smrtno su stradali Mato...

KRATKI REZOVI: Što nam donosi filmska 2021. godina?

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova: kakvi su izgledi da se 'novo normalno' vrati u ono staro u godini u koju smo...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Sharon Stone i lokalni izbori

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić