12.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaVijesti"Mjera" predstavljena u Zagrebu

“Mjera” predstavljena u Zagrebu

U dvorani Hrvatske komore arhitekata u Zagrebu predstavljen je 28. studenog časopis Društva arhitekata Dubrovnik „Mjera“.

„Mjera“ je časopis koji je Društvo arhitekata Dubrovnik pokrenulo još 2019. godine s namjerom kontinuiranog praćenja aktualnih tema s područja arhitekture, urbanizma, kulture stanovanja, estetike prostora, kulturne baštine i njene zaštite, te dizajna, likovnih i primijenjenih umjetnosti. „Mjera“ bilježi i kritički vrjednuje procese preobrazbe prostora, te društvena zbivanja s posljedicama u prostoru. Uz primarnu pretpostavku zadovoljavanja visokih stručnih standarda u svrhu znanstvenog i analitičko-kritičkog doprinosa, sukus je uređivačke politike stručnu misao približiti i široj javnosti kako bi se s jedne strane doprinijelo podizanju opće kulture dubrovačkog i hrvatskog prostora, a s druge promovirale suvremene ideje i dostignuća na nacionalnoj i međunarodnoj sceni. Sustavno dokumentiranje duha jednog vremena i to u formatu kritičkih eseja i problemskih članaka usmjereno je prema popularizaciji arhitektonske misli i širenju svijesti o njenoj važnosti u tvorbi kulturnog identiteta, dok su interdisciplinaran, odnosno multidisciplinaran pristup obrade zadane teme broja, temeljne koncepcijske odlike. Za „Mjeru“ je dosad pisalo više od šezdeset uglednih arhitekata, urbanista, krajobraznih arhitekata, konzervatora, povjesničara umjetnosti, sociologa, filozofa, umjetnika i drugih autora u ukupno pet objavljenih brojeva, redom: Mjera 1: nasljeđe, Mjera 2: javni prostor, Mjera 3: stanovanje i turizam, Mjera 4: Zakonodavstvo i Mjera 5: Vizije budućnosti.

Podsjetit ćemo – „Mjera“ je već nakon prva dva objavljena broja nominirana za dvije najvažnije strukovne nagrade (nominacija Udruženja hrvatskih arhitekata za nagradu „Neven Šegvić“ za najbolji publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2019. godinu, te nominacija Hrvatske komore arhitekata za najbolji konceptualni pothvat u 2019. godini). Na 4. Danima arhitekata održanima u Šibeniku 2020. godine Uredništvu je dodijeljena godišnja nagrada Hrvatske komore arhitekata. Časopis je također uvršten u bazu HRČAK – centralni portal koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni pristup svojim radovima.

Časopis su predstavili Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata, Maja Furlan Zimmermann, prva dopredsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata i voditeljica Savjeta nakladništva, te članovi uredništva Divna Antičević, Božo Benić i Romano Duić.

Predstavljanje su organizirali Udruga Mjera, Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora i Udruženje hrvatskih arhitekata.

foto: Nina Đurđević

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA