28.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMinistarstvo gospodarstva: Aplikacija "Kretanje cijena" pokazala da je 299 proizvoda jeftinije nego...

Ministarstvo gospodarstva: Aplikacija “Kretanje cijena” pokazala da je 299 proizvoda jeftinije nego 31. prosinca

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je priopćenje za medije u kojem ističu da je aplikacija “Kretanje cijena” potvrdila pozitivan učinak praćenja cijena.

“Kao što je poznato, 17. veljače 2023. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pustilo je u rad aplikativno rješenje pod nazivom “Kretanje cijena” (https://kretanje-cijena.hr/) s glavnim ciljem da se građanima na jednom mjestu omogući uvid u kretanje cijena u trgovačkim lancima te usporedbu cijena u odnosu na 31. prosinac 2022. za ciljane kategorije proizvoda koji čine dio potrošačke košarice. Trenutno prisutni trgovci koji svakih 15 dana dostavljaju cijene za objavu na web stranici su Konzum, KTC i Tommy.

Nakon posljednjeg unosa podataka s cijenama važećim od 15. ožujka 2023., vidljiv je velik broj cijena za proizvode iz potrošačke košarice koje se prate na stranici “Kretanje cijena”, njih čak 299, koje su snižene u odnosu na 31. prosinca 2022. Od 299 navedenih sniženih cijena, samo ih je 19 akcijskih, dok su sve ostale redovne cijene koje su snižene u odnosu na referentni datum 31. prosinca 2022.

Na web stranici se transparentno mogu na lak način isfiltrirati i sva poskupljenja pa tako posljednje ažurirano stanje na 15. ožujka 2023. u odnosu na 31. prosinca 2023. pokazuje kako su se u 3 navedena trgovačka lanca povećale ukupno 33 cijene od kojih se većina odnosi na sezonsko povrće za koje je standardno da cijena varira u odnosu na sezonsku dostupnost.

Također, ukupno je 747 cijena ostalo nepromijenjeno u odnosu na 31. prosinca 2022.

Aplikativno rješenje „Kretanje cijena“ tako dokazano služi kao kontrolni i korektivni mehanizam koji štiti građane od neopravdanog podizanja maloprodajnih cijena, a svim poslovnim subjektima koji sudjeluju u projektu omogućuje da transparentno objave usporedive cijene s kraja prošle i iz 2023. godine”, poručili su.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA