29.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 13 srpnja, 2025
HomeLifestyleMilena iz Dubrovnika i Fabio iz Rima na Korčuli pokrenuli obiteljsku proizvodnju...

Milena iz Dubrovnika i Fabio iz Rima na Korčuli pokrenuli obiteljsku proizvodnju konzervirane ribe

Milena Kekez i Fabio Picistrelli prije dvije godine pokrenuli su malu obiteljsku proizvodnju konzervirane ribe BlueFish u mjestu Brna pored Smokvice na otoku Korčuli, a njihovu priču zabilježio je portal Dobra hrana.

BlueFish mala je manufaktura ribe uz more u mjestu Brna pored Smokvice, kraju koji je danas poznat prvenstveno po vinarstvu, i to po pošipu, a nekada je to područje bilo bogato alepskim borom koji je bio “fetiš” Mlečanima. Oni su često zalazili u porat i mijenjali raznu “zabranjenu robu” poput brašna, začina i drugih novitada koju su skladištili na Lastovu, kojim su gospodarili – uglavnom se radilo o trgovini na načelima tzv. meke granice.

Službenu obiteljsku proizvodnju prije dvije su godine pokrenuli Milena Kekez, podrijetlom iz Dubrovnika, i Fabio Picistrelli, Talijan iz Rima. Da bi mogli službeno početi s radom, morali su zadovoljiti brdo propisa i normi i ishodovati dozvole, pa je cijeli proces, prije nego što su plasirali proizvode na tržište, trajao dulje nego što su mislili.

“Teško je bilo započeti i zadovoljiti propise jer su nam jedni savjetovali jedno, drugi drugo. Primjerice, prvo smo davali uzorke svakih šest mjeseci na testiranja, jer su nam tako rekli, od svake teglice i vrste, po više komada, svaki uzorak ima svoju cijenu, a troškovi samo rastu. Poslije su nam rekli da zadovoljavamo i više standarde te da slobodno možemo imati rok trajanja dvije godine, pa sada uzorke šaljemo rjeđe, a, prema svemu sudeći, sama staklenka bez problema može trajati i četiri”, kazala je za Dobru hranu Milena.

“Fabio je cijeli život u poslu s ribom. U Fiumicinu, blizu rimskog aerodroma, imao je uzgajalište, potom se posao širio prema Grčkoj i Albaniji, čak su uzgajali i riblju mliječ. On poprilično zna uzgoju i preradi riba, ja ga zezam da je sporiji, ali ne staje dok posao nije gotov. Ja sam prije dvadesetak godina došla u Rim te smo se upoznali i evo nas ovdje, skrasili smo se u Brni. Cijeli naš zajednički život smo stalno nešto oko ribe radili te smo odlučili pokrenuti proizvodnju – da imamo što raditi u penziji”, kaže uz smijeh Milena za Dobru hranu.

Njihov BlueFish pravi je primjer da se na pučinskom otoku ipak može baviti smislenom i održivom proizvodnjom. A posebno vesele kvaliteta, okus i priča o svakom proizvodu. A ideje za recepte koje smo razmijenili, od onog jednostavnog uz luc, toplu pogaču i malo motara, paštete od njihove ribe s kuhanom ciklom pa do složenijih – raznih pasta, rizota i složenaca, govore u prilog tome da su brižljivo spremili svaku svoju staklenku.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

FOTO: TZ Blato

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA