31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaMetkovski "kralj kokaina" priznao krivnju, dobio 8 godina zatvora i kaznu od...

Metkovski “kralj kokaina” priznao krivnju, dobio 8 godina zatvora i kaznu od 1,5 milijuna kn

Mate Jerković zvani Haš iz Metkovića i njegova supruga Sanja Jerković (56), a koji su bili optuženi za krijumčarenje najmanje 102 kg kokaina koji je iz Ekvadora završio u kontejnerima s bananama u Luci Ploče, u četvrtak su potpisali sporazum o priznanju krivnje s Dairom Barović, zamjenicom USKOK-a po kojem su ostali bez kuće s bazenom, stanova, nekretnina, automobila i gotovine u vrijednosti većoj od milijun eura, piše Slobodna Dalmacija.

Prema postignutom sporazumu Haš je zajedno s odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovićem potpisao da je spreman “odguliti” iza rešetaka ukupno osam godina i deset mjeseci. Za zločinačko udruživanje izrečene su mu tri godine zatvora dok je za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama pristao na sedam godina zatvora, što je onda objedinjeno u jedinstvenih 8 godina i 10 mjeseci. Mora platiti i sporednu novčanu kaznu od milijun i pol kuna, što je dužan uplatiti u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti presude.

Jerković je priznao da je krijumčarenjem narkotika zaradio tri milijuna i 941 tisuću kuna te je pristao da se to vrati državi.

Također, oduzeta mu je ovom nagodbom i imovina koju je prenio na svoju kćer, a radi se o tri građevinske parcele u Zagrebu na predjelu Fučkov jarak u blizini Mirogoja vrijedne, po sporazumu, više od 26 tisuća eura. Država mu uzima i kuću s dvorištem i bazenom u Metkoviću, površine 540 četvornih metara, vrijednosti veće od 308 tisuća eura. Što se tiče voznog parka, oduzima se automobil “Audi A5 2.0 TDI”, vrijedan 282 tisuće kuna, koji je također prebacio na kćerino ime te “Audi A4 2.0 TDI”, vrijedan nešto više od 240 tisuća kuna, koji je bio upisan na ime Haševe sestre, i automobil “BMW X5 3.0 TDI” koji je Jerković prebacio na svog nećaka. Utvrđeno je da je vrijednost imovine koju je prenio na svoju rodbinu veća od tri milijuna kuna, a državi je već uplatio 815 tisuća kuna pa je tako država dobila svu protupravnu imovinsku korist koju je Haš zaradio krijumčarenjem droga.

Što se tiče njegove supruge Sanje, koju su zastupale odvjetnice Jadranka Sloković i bivša zagrebačka županijska državna odvjetnica Željka Pokupec, prihvaćena je kazna od tri i pol godine zatvora te mora platiti i sporednu novčanu kaznu od 750 tisuća kuna. Ona je priznala da je nedozvoljenom trgovinom narkoticima ostvarila protupravnu korist od tri milijuna i 433 tisuće kuna te je pristala da se to vrati u državni proračun. Njoj se, dakle, oduzima i stan u Zagrebu od 121 četvorni metar, koji je prebacila na ime svekrve svoje sestre, a čija je vrijednost veća od milijun i 730 tisuća kuna. Nije joj bilo lako, doznajemo, pred sudom potpisati odricanje od tolike imovine i novca pa je, poprilično potresena, morala čak držati i smirivati ruke dok je stavljala potpis na sporazum.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA