26.8 C
Dubrovnik
Subota, 2 srpnja, 2022
NaslovnicaIzbori 2021Mato Franković: imamo jasan plan za budućnost Dubrovnika i oporavak turizma

Mato Franković: imamo jasan plan za budućnost Dubrovnika i oporavak turizma

Konferencija za medije HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Mata Frankovića protekla je u osvrtanju na njegov prethodni mandat, projekte koje su ostvarili, ali i one koje žele ostvariti ukoliko im građani daju povjerenje za još jedan mandat.

Po pitanju proteklih četiri godine mandata Franković je kazao kako je prošlo bez afera te kako su uspješno otkrili europske fondove s pomoću kojih su realizirali brojne projekte.

-Do 2017. godine Grad Dubrovnik je imao ukupno nula kuna povučeno iz europskih fondova. Danas, četiri godine iza, Grad je povukao preko milijardu kuna. Obećali smo riješiti problem pročistača, zatekli smo ga u 10 posto izvedenih radova s brojnim problemima, uhvatili smo se u koštac i završili smo pročistač. Korak smo do toga da svaki dio grada bude povezan s komunalnom infrastrukturom da imaju vodovodnu infrastrukturu, odvodnju i kanalizacijsku mrežu – rekao je Franković.

Dodao je kako su riješili i problem stanovanja mladih kroz model Dubrovačke stanogradnje. Također govori kako su osigurali na Pobrežju više od 70 tisuća metara kvadratnih koje će grad dodjeljivati mladim obiteljima, a ono što je prethodilo širenju na Pobrežje je izgradnja ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana.

-Izgradili smo i prvu školu nakon 35 godina, a to je osnovna škola Montovjerna, raspisali smo javnu nabavu za novu školu u Gradu, Marina Getaldića. Izradili smo svu potrebnu dokumentaciju za nadogradnju osnovne škole Mokošica. Do 2023. godine sva djeca će ići u jednosmjensku nastavu – izjavio je Franković.

Rekao je kako je njegova gradska uprava počela ulagati u sportsku infrastrukturu u koju se nije ulagalo 30 godina no dodaje kako iskorake u ulaganju u sport treba raditi i u budućnosti.

-Brinuli smo i o imovini Grada Dubrovnika, tvrđava Imperijal se vratila u okrilje grada, otkupili smo vilu Čingriju, u vlasništvo grada se vratio i ljetnikovac Kaboga, riješili smo i pitanje UTD Raguse čiji je većinski vlasnik bila RH. Riješili smo dugogodišnje pitanje Luke Dubrovnik, dionice su bile pod blokadom RH. Također riješili smo problem žičare, mnogi su o tome  pričali kako i na koji način to riješiti, mi smo pronašli kako, naplatili smo sve dugove iz prošlosti. S Društvom prijatelja dubrovačkih starina smo sklopili bolje uvjete, sada je omjer da 60 posto ide gradu, a 40 posto Društvu – rekao je Franković.

Osvrnuo se na prozivke oko reklamiranja na američkom tržištu.

-Prije nekoliko mjeseci su nas optužili da potpuno suludo ulažemo u američko  tržište jer kao zašto se reklamiramo ako nemam nikakvih aviona koji dolaze u Dubrovnik. Međutim par mjeseci iza se pokazalo iz kojeg razloga smo ulagali u to tržište. Po prvi put nakon Domovinskog rata Dubrovnik ima čak dvije linije iz SAD-a, jedna dolazi direktno iz New Yorka, a druga iz New Jerseya. Sa zadovoljstvom možemo reći da je United Airlines jučer najavio umjesto planirana tri leta tjedno, četiri leta. Nadalje nakon 10 godina u Dubrovnik se vraća direktna linija iz Moskve, nakon 32 godine biti ćemo povezani svakodnevno s Amsterdamom i velikom kompanijom KLM-om. Uz sve navedeno British Airways započinje krajem svibnja s operacijama prema Dubrovniku i očekujemo značajan porast gostiju iz Velike Britanije – kazao je Franković.

Franković je još rekao kako je Dubrovnik jedan od najprocjepljenijih gradova u RH gdje je cijepljeno preko 25 posto opće populacije.

–Goste će dočekati osoblje koje je cijepljeno i samim time šaljemo poruku o sigurnoj destinaciji – dodao je.

Po pitanju osvajanja novog mandata Franković je kazao kako ima jasan plan za budućnost Dubrovnika i za oporavak turizma.

-Imamo jasan plan ulaganja u iduće četiri godine. Planiramo uložiti više od tri milijarde kuna u infrastrukturu Grada Dubrovnika, a tu bi posebno istaknuo sportsku infrastrukturu i činjenicu da planiramo izgraditi veliku multifunkcionalnu sportsku dvoranu gdje će Dubrovnik 2025. biti domaćin Svjetskog prvenstva u rukometu. Također u iduće četiri godine će biti završen i Lapadski stadion kao i dom umirovljenika ispod bolnice te azil za životinje. Imat ćemo i suvremeni dom za beskućnike, a sva djeca će imati besplatan vrtić – rekao je.

Oko pomaganja građanima u budućem vremenu, kazao je kako će na osnovu povučenih sredstava rasteretiti proračunske rashode te tako osigurati nula posto prireza, obećao je ugostiteljima i gospodarstvenicima nula posto poreza na potrošnju. Umirovljenicima je obećao besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje s imovinskim cenzusom do 3500 kuna, a svim ostalim građanima besplatan javni prijevoz.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA