28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiOdvjetnik Ivica Ban: zbog odluke o ulasku u zemlju 16. svibnja, bez...

Odvjetnik Ivica Ban: zbog odluke o ulasku u zemlju 16. svibnja, bez covid testa ili potvrde, Božinović treba dati ostavku!

Velike reakcije u javnosti izazvala je odluka Nacionalnog stožera da se u nedjelju, 16. svibnja može ući u Hrvatsku bez testiranja ili potvrde, a jednu od njih potpisao je i dubrovački odvjetnik Ivica Ban koji na izbore izlazi na listi MOST-a. On ide korak dalje i smatra da bi se zbog toga trebala zatražiti ostavka ministra Božinovića. Evo njegovog priopćenja:

Jučer su iz MUP-a RH obznanili da će se “na dan izbora u RH omogućiti ulazak u RH bez anti Covid testa ili potvrde svim hrvatskim državljanima s pravom glasa na predstojećim lokalnim izborima bez obzira iz koje države dolaze, te će se takav njihov dolazak u RH iz trećih država u svrhu glasovanja smatrati dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga”. Dakle, da će se omogućiti ulazak u RH i glasovanje svim hrvatskim državljanima koji imaju prijavljeno prebivalište, pa makar i fiktivno, u RH, jer se neće tražiti nikakva potvrda o tome zašto su se ti birači na dan izbora navodno privremeno zatekli izvan RH (npr. zbog školovanja, privremenog rada u inozemstvu i tsl.).       

Omogućavanje svim hrvatskim državljanima iz BiH, Srbije i drugih država s pravom glasa na predstojećim lokalnim izborima u RH (dakle s prijavljenim prebivalištem, pa makar i fiktivnim, u RH) da na dan izbora u RH u svrhu glasovanja mogu ući u RH bez anti Covid testa ili potvrde, bez ikakve provjere imaju li takvi “hrvatski” birači” stvarno ili samo fiktivno prijavljeno prebivalište u RH, po mom mišljenju predstavlja kazneno djelo poticanja na izvršenje izborne prijevare.

Takvih “hrvatskih” birača s fiktivno prijavljenim prebivalištem u RH radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu, socijalnu pomoć, pomoć za obnovu, naknadu za nezaposlene i drugih prava vezanih za prebivalište objektivno najviše ima sa stvarnim prebivalištem i mjestom življenja iz BiH i Srbije i takvi birači nemaju zakonsko pravo glasovanja na lokalnim izborima u RH.   

Pritom je posve nebitno koliko će biti takvih birača iz BiH i Srbije po pojedinim pograničnim gradovima ili općinama, 1 ili 100, te jesu li to glasači HDZ-a, SDSS-a ili neke druge stranke, pošto zakonski ne smije biti niti jedan takav birač koji stvarno živi (dakle ima stvarno prebivalište) u BiH ili Srbiji, a glasuje na lokalnim izborima u RH, gdje ima fiktivno, odnosno lažno prijavljeno prebivalište, pošto je takvo postupanje kazneno djelo izborne prijevare. I samo jedan takav nezakoniti glas više može značiti jedan mandat više za neku stranku, npr. za HDZ ili SDSS.

MUP RH umjesto da svaki takav pokušaj glasovanja na predstojećim lokalnim izborima u RH birača koji stvarno žive u BiH i Srbiji spriječi i sankcionira, oni to potiču nezakonito tretirajući takve izborne prevarante koji dolaze u RH počiniti kazneno djelo izborne prijevare kao osobe koje imaju neodgodivi osobni razlog za dolazak u RH na glasovanje 16. svibnja.

Pa otkad se to namjeravano počinjenje kaznenog djela izborne prijevare smatra neodgodivim osobnim razlogom koji MUP RH uvažava?!

Zbog ovakve sramotne odluke kojom se potiče počinjenje kaznenih djela izborne prijevare na predstojećim lokalnim izborima i zbog koje ćemo ponovno gledati od nekih političkih stranaka plaćene autobuse s lažnim glasačima iz BIH i Srbije, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (HDZ) bi trebao još danas dati neodgodivu i neopozivu ostavku.

Stoga, zatražimo još danas ostavku potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića (HDZ) zbog ovakvog poticanja počinjenja kaznenih djela izborne prijevare na predstojećim lokalnim izborima!

Ivica Ban, Dubrovnik

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA