29.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleMASLINAR: kako vlaga i temperatura zraka utječu na plod masline

MASLINAR: kako vlaga i temperatura zraka utječu na plod masline

Dobra strana sušnog i vrućeg ljeta jest što će visoke temperature smanjiti pojavu barem nekih štetnika masline, te na taj način pružiti barem djelomično zadovoljstvo maslinarima.

Praćenje leta

Tijekom ljeta već smo započeli pratiti let maslinine muhe. Iako na visinu šteta utječe najprije brojnost muhe, ne treba zanemariti i ostale čimbenike među kojima su najvažniji vremenski uvjeti, točnije temperaturne vrijednosti.

Odrasle muhe su aktivne na temperaturama između 20 i 30 °C, dok temperature iznad 35 °C zaustavljaju odlaganje jaja i pospješuju nastanak steriliteta.

Visoke temperature zraka uzrokuju gubitak vlage iz ploda što ga čini neprikladnim za ovipoziciju. Naime, kožica ploda postane smežurana i elastična pa je muha teško probija leglicom. Osim toga i relativna vlažnost zraka utječe na postotak zaraženosti plodova. Što je vlažnost zraka veća, zaraženost plodova je manja.

Prema dosadašnjim istraživanjima niža relativna vlažnost zraka pri temperaturi od 20 °C pojačava napad muhe na plodove. Zabilježeno je da i s porastom nadmorske visine također otpada opasnost od maslinine muhe.

Uz aktivnosti muhe i položaj maslinika također igra određenu ulogu. Kvalitetna zaštita od ovog štetnika se temelji na praćenju visine populacije, korištenjem preventivnih mjera kao i kvalitetnom kemijskom tretmanu.

Neki autori tvrde da bi se zaštita od muhe trebala nastaviti i nakon razdoblja vegetacije jer ovaj kukac u uvjetima blagih zima može opstati u prirodi kao odrasli oblik.

Međutim, na našem području još uvijek nema dovoljno podataka o aktivnosti muhe izvan vegetacijske sezone.

FOTO: Ilustracija

Izvor: Maslinar.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA