31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleMASLINAR: Kako protiv moljca, buhe i potkornjaka?

MASLINAR: Kako protiv moljca, buhe i potkornjaka?

Stručni suradnik Maslinara dr.sc. Kristijan Franin piše o štetnicima koji se javljaju u masliniku u vrijeme cvatnje te najboljoj zaštiti od njih.

Period cvatnje masline je pred nama, a zajedno s njim i pojava nekih važnih nametnika koji u ovom razdoblju mogu izazvati značajnija oštećenja. Među njima je svakako ekonomski najvažniji maslinov moljac.

Maslinov moljac
Ovaj kukac najčešće prezimljuje kao gusjenica, a odrasli leptiri se u uvjetima našeg klimata obično pojavljuju krajem travnja i u svibnju. Iako je prema literaturnim podacima početak leta ovog kukca vezan uz sumu efektivnih temperatura, neki autori su dokazali da početak leta pojedinih generacija bolje odgovara danima u godini i određenim fenofazama masline.

Prema tim podacima let odraslih oblika prestaje između 142. i 151. dana u godini, što se podudara s periodom kada je otvoreno otprilike 50 posto cvjetova pa sve do pune cvatnje. Ženka odlaže jaja na čaške zatvorenih cvjetova. Izlaskom iz jaja gusjenice se počinju hraniti, izgrizaju cvjetove i zapredaju ih pređom.

Ličinke se nakon završenog razvoja kukulje u zapredenom cvijetu ili u tlu. Stadij kukuljice traje od 6 do 20 dana, a zatim se pojavljuju leptiri druge generacije. Štete od cvjetne generacije manje su značajne pa se tretiranje obavlja jedino ako postoji opravdana potreba. Ipak, suzbijanje prve generacije se često provodi u cilju sprječavanja ili smanjivanja intenziteta napada iduće generacije. Za praćenje populacije se uglavnom koriste feromonske lovke. Kritični broj za tretiranje je 5 ulovljenih leptira po ferotrapu u jednom danu.

Kod dnevnog ulova manjeg od 5 jedinki preporuča se obavljati vizualne preglede. Ukoliko je vizualnim pregledom utvrđeno 5 i više ličinki po cvatu, odnosno ukoliko je indeks cvatnje manji od 10 cvjetova po izbojku, a indeks fertilnosti do 20 posto, trebalo bi provesti zaštitu.

Gusjenice cvjetne generacije možemo uspješno suzbiti primjenom mikrobioloških insekticida. Preporuča se dodati šećer (0,5-1 posto) insekticidu u svrhu intenzivnije ishrane gusjenica i konačno boljeg djelovanja preparata. Od ekološki prihvatljivih sredstava preporučeno je koristiti preparate na bazi neema i piretrina. Piretrin je najbolje primijeniti desetak dana prije cvatnje, dakle u vrijeme kada ženke leptira počinju odlagati jaja.

Od kemijskih sredstava u Hrvatskoj trenutno imaju dozvolu pripravci na osnovi deltametrina, dimetoata i fosmeta. Krajem zime, otprilike u periodu formiranja cvjetnih resa, na peteljkama i naličju mladog lišća počinje odlagati jaja i maslinova buha. Nakon završenog embrionalnog razvoja, koji traje 10-15 dana, iz jaja izlaze ličinke prve generacije.

Preuzeto iz 39.broja časopisa Maslinar

sponzorirani članak

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA