32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaKristić: Zašto stanari naselja Naš dom 40 godina od useljenja ne mogu...

Kristić: Zašto stanari naselja Naš dom 40 godina od useljenja ne mogu uknjižiti vlasništvo?

Gradski vijećnik MOST-a Maro Kristić upozorio je na pitanje uknjižbe vlasništva stanara u zgradama naselja Naš dom u Mokošici, koji usprkos obećanjima i dalje nisu uspjeli uknjižiti svoje nekretnine. Ističe kako je “tromost Domouprave” izazvala nepotrebne dodatne troškove, ali i kako je aktualna gradska uprava obećala pomoći stanarima te napominje kako očekuje na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća zaključak koji je ubrzati uknjižbu. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“U naselje Naš dom u Mokošici je 1986. godine  uselilo više od 320 obitelji. Danas, gotovo 40 godina od tada veći dio njih još uvijek nije uspio uknjižiti svoje vlasništvo nad stanovima u tim zgradama. Radi se o zgradama u Vinogradarskoj ulici prilikom čije se gradnje tijekom 1980-ih odstupilo od građevinskih dozvola, ali ne u kontekstu samih zgrada nego prilikom izgradnje parkinga i pristupnih puteva. Stanari dijela zgrada svojim trudom i na svoju inicijativu su uspjeli riješiti svoj vlasnički status te ozakoniti i etažirati stanove, no oni sugrađani koji žive u zgradama koje su izgrađene na više čestica zemlje to nisu uspjeli do danas te im to uzrokuje velike životne probleme, jer nisu uknjiženi vlasnici stanova koje su pošteno platili i kupili, pa iste ne mogu primjerice prodati, a niti mogu energetski obnavljati zgrade zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. 

Grad Dubrovnik je u mandatu bivšeg gradonačelnika obećao riješiti vlasničko pitanje svim preostalim stanarima Našeg Doma te je u potpunosti preuzeo sve troškove tog postupka. Odabrana je ovlaštena geodetska tvrtka iz Splita koja je uspješno okončala prvu fazu, tj. riješila pitanje ozakonjenja stanova još 2015.g.

U drugoj fazi je trebalo uslijediti rješavanje svih spornih imovinsko-pravnih pitanja, kako bi se konačno uknjižilo vlasništvo te etažirali stanovi.

Međutim, to do danas nije napravljeno pa se stanari opravdano pitaju gdje je zapelo i zašto u ladicama gradske uprave leže izrađeni geodetski dokumenti koji do danas nisu ovjereni?

Napominjemo kako su gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća u ime Grada prihvatili preuzeti okončanje ovog postupka i financiranje istog te je u tu svrhu angažiran i odvjetnik čiji je zadatak u suradnji s Domoupravom u zajedničkom interesu stanara i Grada koordinirati u rješavanju pravnih pitanja.

Vlasništvo nad dijelovima zemlje na kojima su izgrađene zgrade ne bi trebalo biti sporno, jer je Grad odavno obećao prepustiti isto stanarima zgrada u odgovarajućim suvlasničkim omjerima bez naknade, dok je za dvije zgrade trebalo riješiti još neke dodatne formalnost poput ukidanja statusa čestice puta te dobivanja potrebne suglasnosti Hrvatskih voda.

U međuvremenu su, zbog tromosti Domouprave kod  rješavanja otvorenih pitanja izmijenjeni i dijelovi zakona kojima se rješava ova materija pa sada uz ne velike, ali nepotrebno izazvane dodatne troškove treba i izraditi i odgovarajuće izmjene i dopune geodetskih dokumenata, ali to je potpuno opravdano jer ovdje ne postoji niti jedan ozbiljan problem osim nedovoljno odgovornog i predanog pristupa rješavanju ovog velikog problema za sugrađane  koji žive u Našem domu.

Podsjećamo, da je ne tako davno ova gradska uprava  uz suglasnost svih gradskih vijećnika pomogla sugrađanima sa sličnim problemom u naselju Sedam smrtnih grijeha da riješe svoje probleme te se Grad u njihovu korist odrekao naknade za ozakonjenje i na taj način im pomogao da se nakon više desetaka godina čekanja mogu uknjižiti kao vlasnici svojih stanova. Stoga očekujemo da će se isti primjer slijediti i kada su u pitanju stanari zgrada u naselju Naš dom u Mokošici te da će se na sljedećoj sjednici gradskog vijeća donijeti obvezujući zaključak po ovom pitanju”, zaključuje u priopćenju Maro Kristić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA