26.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaKreće 12. izdanje Le Petit Festivala čija je glavna tema Sunce

Kreće 12. izdanje Le Petit Festivala čija je glavna tema Sunce

Oni koji se ne kreću,  oni koji ne traže istinu nikad neće primjetiti lance kojima su okovani, a Sunce će i dalje sjati i voljeti će te kao da je tvoja mati

Jeste li znali?

U  davnim vremenima ljudi su Sunce, u svom sjaju  darovatelja topline, svjetla, zdravlja i života, doživljavali kao blistavu snagu žene. Tu zlatnu planetu u drevnoj Indiji su zvali Velika mama Aditi, majka 12 duhova zodijaka. Plemena Sjeverne Europe također su je poznavala. Nijemci su je zvali Sunna, kao i Norvežani. U Skandinavaskim mitovima je bila Sol koja će na sudnji dan roditi kćer i ona će biti novo Sunce, sljedeće stvaranje. Svjetlosni svijet koji dolazi.  Mistični Kelti  su je zvali Sul ili Sulis. Ona je božica koja prosvjetljuje nebo,  zvali su je Amaterasu Omikame, u Japanu, i kraljica neba i Zemlje, Arinna, u Mezopotamiji. Bila je Yhi, žena Sunce, za Aruntu u Australiji, Sunce sestra u Anatoliji, Sibiru i među domorodcima Amerike.

Dolaskom patrijarhata, sunce je doživjelo promjenu spola. Žensko božanstvo je svrgnuto. Sunce, sa snagom svog sjaja, svojom čistom prisutnošću i moći, postalo je simbol muškog principa, snage racionalnog razmišljanja. Mjesec, reflektirajući, suptilniji i naizgled nestalan, počeo se povezivati sa ženskim u većini kultura. Iako se smatra da su osobine Sunca muške, ono zadržava svoju žensku oznaku u jezicima sjeverne Europe, Arapskih zemalja i Japana

Neki govore – to je  možda bila prva pomrčina sunca.

Ono što pomračuje zaustavlja sjaj i kretanje svjetlosti. Samo će mudri shvatiti – nepomračeno Sunce svojim slobodnim, nekotroliranim, nesebićnim kretanjem okrepljujućih zraka probija mrak… sa božanstvenom energijom koja sve može.

 Ljubav.

Eto, baš zato tema devetnaestog Le Petit Festivala je Sunce. 

 Sunce smatra našu Zemlju svojom mlađom sestrom. Brinimo za ovu “plavu planetu” i brat će njen mnogo ljepše sjati.

Devetnaesti Le Petit Festival otvoriti će se izložbom na glavnu temu festivala Sunce

Subota // 24. lipnja 2023.

21:00
Atelier Pulitika – Tvrđava sv. Ivana

Ekrem Yalcindag, Dogan Dogan (Turska), Ivana Komel, Vojo Šindolić, Tyra Vladić, Ivana Keser, Tereza Pavlovic, Tonko Smokvina, Ivna Bruck, ŽeljkoTutnjević (Hrvatska), Thomas Henrikssonom (Švedska), Lawrence Ferlinghetti, Robert Farber (SAD), Gilbert Peyre (Francuska), Jori Tapio Kalliola (Finska), Kuno Rudolf (Njemacka) i Ikuo Ichimori (Japan).

Radovan Jenko (Slovenija) dizajner je “Le Petit“ plakata  koji blista energijom zlatne planete.

Dođite vidjeti romantičnu hobotnicu Đorđinu, koja baš kao i njena kreatorica Ivana Komel vjeruje u pravdu, istinu, Ljubav i poštenje…dodirnite sjaj u okrepljujućim zrakama na platnima uljanih boja Voja Sindolića i Tonka Smokvine, Tyre Vladić, Ivne Bruck i Tereze Pavlović, mističnog Dogana Dogana, Thomasa Henrikssona i  Ekrema Yalcindaga.

Tri muškatira fotografije Robert Fareber, Kuno Rudolf i Željko Tutnjević će vam pokazati njihova Sunca, a  legenda američke poezija Lawrenece Ferlingetthi će vam “sunčano šaputati “ stihove o Zlatnoj planeti.

Neobična Sunca će sjati i u skulpturama Ivane Keser, Gilberta Peyra, i Jori Kaliolla.

A Ikuo Ichimori je naparavio ogrlicu za njegovo Sunce, kad je vidite tek tada ćete shvatiti zašto je Karl Lageferld jednom rekao. “Ikuo, kad bih ja imao tvoj talent u stvaranju nakita bio bih William Sheaksper nakita, nažalost nemam,  zato sam samo Oscar Wild.”

Ponedjeljak // 3. srpanj 2023.

21:30 sati
Knežev dvor

Koncert| Operne pjesme i “južnoslavenski fado”
Ljiljana Lišković (Srbija)
Valentina Nenaševa (Uzbekistan)

Jedan divan sopran i jedan virtuoz Bacha i Chopina će vas odvesti sjetinim drumovima lirske ljepote prošlosti i sadašnjosti neke nove muzike.

Ovaj koncert posvećen je Franc Schubertu, stogodišnjici smrti hrvatske skladateljice Dore Pejačević i suvremenoj obradi tužnih balkana u eksperimentalnom zvuku vojvođanskog kompozitora Milana Aleksića.

Srijeda // 4. srpanj 2023.

21:30 sati
Knežev dvor
Poema “Kad te ljubim” 
na devenaest različitih jezika biti će izgovorena samo za Sunce.

 Sunce, piramide i svijest – kozmičke sile kao katalizatori promjena na Zemlji.
Mislav Hollos (Hrvatska)   

Knežev Dvor će dotaknuti dodir mistike i znanosti pod magičnom, dirigentskom palicom metafizičkog čarobnjaka poučne buntovnosti, multimedijalnog umjetnika i magistra arheologije Mislava Hollosa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA