23.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiKonzervatorske podloge za buffer zone su gotove, sad su na redu urbanisti.......

Konzervatorske podloge za buffer zone su gotove, sad su na redu urbanisti…. hoće li se do okončanja postupka imati više išta zaštititi?

Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković pojasnio je za Dubrovniknet u kojem procesu se trenutno nalaze smjernice  za „buffer“ ili kontaktnu zonu, nakon što je prošle godine u prosincu stigla i konzervatorska podloga. Takve smjernice važne su za Grad Dubrovnik s obzirom na prekomjernu gradnju koja se događa,  a prema smjernicama mijenjati će se Prostorni plan i GUP te smjernice gradnje, koje će biti puno strože nego što su to sada. Kada građani mogu očekivati njezino konačno predstavljanje u javnosti s obzirom kako je prva prezentacija bila prije dvije godine, gdje je „zapelo“?

-Ministarstvo kulture je zajedno s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku izradilo konzervatorsku podlogu koja je ujedno podloga za Plan upravljanja Gradom Dubrovnikom što nam je obaveza prema UNESCO-u. Primarno se analiza radila za kontaktnu zonu, tzv. „buffer“ zonu, a analiza je velika i ima preko 200 stranica i u tom dijelu su date smjernice urbanistima koji predmetne smjernice trebaju ugraditi u prostorno plansku dokumentaciju – kazao je pomoćnik ministrice Davor Trupković.

Prošlo je dvije godine otkako je prvi put u javnosti predstavljena „buffer“ zona, koju je prezentirao također pomoćnik ministrice Davor Trupković. Riječ je o prijedlogu koji je prihvatio UNESCO, odnosno ICOMOS, na prijedlog Ministarstva kulture, a zona obuhvaća južne padine Srđa od Belvederea do Kantafiga, uključujući Gruž, Nuncijatu, Kono, Zlatni potok, Sveti Jakov, Pile, Boninovo, Kongo, Batalu, Lapadsku obalu i Lokrum. Na ovom prostoru mijenjati će se Prostorni plan i GUP te smjernice gradnje. U prosincu prošle godine gradonačelnik je kazao kako je stigla konzervatorska podloga za „buffer“ zonu, koja je prema njemu vrlo detaljno i precizno napravljena te prema njegovim riječima ne ostavlja prostor bilo kakvim manipulacijama.

– Nakon urbanista, koji ne samo u vidu kulturne baštine već i prema drugim kriterijima moraju dati svoje smjernice, a koji se tiču ostalih infrastrukturnih zahvata koje Grad Dubrovnik planira, doći će do javnosti, a to sve treba vidjeti i ugraditi u prostorno plansku dokumentaciju.

Što kada urbanisti dovrše svoj posao?

-Nakon toga sam prostorni plan, odnosno GUP dolazi na mišljenje javnosti, između ostaloga daje se gradskim tijelima, ministarstvu na usvajanje i tada će biti vrlo jasno propisano što se i u kojoj zoni Grada Dubrovnika može graditi.

Kada možemo očekivati krajnji rezultat svih analiza i smjernica vezane za „buffer“ zonu?

-To je jedan proces koji ima jako puno dionika u cijelom postupku. Što se tiče konzervatorskih smjernica one su predane u tekstualnom i grafičkom obliku Gradu Dubrovniku. Tu još postoji jedan dio povijesne analize koji će biti sastavni dio velike konzervatorske podloge, a ono što je najvažnije, smjernice za plan su već predane Gradu. Ove godine bi to trebalo biti na snazi.

-Postoji veliki interes na našoj obali, a pogotovo u Dubrovniku za gradnjom i investicijama, brojni projekti stoje i čekaju, ali su to projekti koji su se svojim projektnim zahtjevima negdje nalazili rubno u odnosu na smjernice koje je dao prijašnji GUP, odnosno sadašnji GUP, a tu se stvari moraju moći definirati vrlo jasno tako da na neki način i investitori znaju koje su im obaveze – zaključio je Trupković.

Prema riječima zamjenika ministrice dalo bi se zaključiti kako nakon što urbanisti dovrše svoje prijedloge, cijeli plan tada mora biti prezentiran Gradskom vijeću i tada će javnost imati uvid u predloženi plan namjene površina, kao i uvid u smjernice. Dodao je i kako je jedan od problema pri izradi smjernica najviše bio povećana katnost koja je omogućena promjenama GUP-a 2014.

Pola grada u buffer zoni – gdje će se graditi, a gdje rušiti?

Franković zadovoljan: stigle konzervatorske podloge za buffer zone

DRUGO MIŠLJENJE: kako je plato Srđa “ispao” iz buffer zone kojom bi se zaštitio od apartmanizacije

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA