15.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 travnja, 2024
NaslovnicaInfocentarOrkestrom će u petak ravnati 12 dirigenata

Orkestrom će u petak ravnati 12 dirigenata

Druga polovica veljače u Dubrovačkom simfonijskom orkestru već je godinama rezervirana za međunarodni majstorski seminar orkestralnog dirigiranja koji nosi ime po našem velikom dirigentu, Lovru von Matačiću. Suradnjom dubrovačkih simfoničara i Fonda Lovro i Lilly Matačić, mladi dirigenti imaju priliku usavršavati se i raditi na svojim tehnikama dirigiranja. Završni koncert seminara održat će se u petak, 28. veljače u crkvi Male braće, a orkestrom će ravnati čak dvanaest dirigenata. Početak koncerta je u 20 sati, a ulaz na koncert je slobodan.

Ove godine, od 23. do 29. veljače u Dubrovniku je, uz vrsnog maestra Uroša Lajovica kao mentora,  četrnaest polaznika seminara, od čega dvanaest aktivnih i dvoje pasivnih. Dirigenti su stigli iz Rusije, Slovenije,  Njemačke, Srbije, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Estonije, Bugarske i Hrvatske, a nekima od njih ovo nije ni prvi put da sudjeluju na seminaru u Gradu. Naime, maestro Lajovic, renomirani je dirigent, ali i izvrsni pedagog čije ime u glazbenom svijetu uvijek privlači mlade naraštaje koji žele učiti od najboljih.

Na repertoaru seminara ove su godine Beethovenova Simfonija br. 7 i Mozartova Simfonija u Es – duru, KV543. Prva dva dana seminara, polaznici su s dirigentom prolazili kroz teorijski uvod i praktični rad bez orkestra, stručnu pripremu za rad s orkestrom, osnovne tehnike rada, a od utorka rade s orkestrom i pripremaju se za veliku završnicu.

Inače, Fond Lovro i Lilly Matačić utemeljen je 1987. u skladu s oporučnom željom maestra Lovra von Matačića i njegove supruge Lilly. Kao neprofitna udruga provodi u djelo niz aktivnosti kojima je zajednički cilj njegovanje uspomene na Lovra von Matačića i širenje utjecaja njegova umjetničkog, kulturnog i društvenog naslijeđa.

U izdanju Fonda Lovro i Lilly Matačić, u Maloj dvorani  Hrvatskoga glazbenog zavoda u Zagrebu 18. veljače 2020. predstavljena je knjiga Ane Vidić „Lovro Matačić“. Gotovo četvrt stoljeća nakon objavljivanja opsežne monografije Matačić dr. Eve Sedak, na novo izdanje Fond se odlučio s ciljem obogaćivanja ponude svojih publikacija o maestru knjigom koja na nov način pristupa životopisu i veličanstvenom umjetničkom putu našeg najvećeg dirigenta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA