29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaKoncertni program inspiriran lokalnom baštinom Zapadnog Balkana

Koncertni program inspiriran lokalnom baštinom Zapadnog Balkana

Na glazbenom programu 74. Dubrovačkih ljetnih igara 19. i 20. srpnja u atriju Kneževa dvora u 21:30, održat će se #Synergy Festival Tour koncerti na kojima će biti izvedene nove skladbe inspirirane lokalnom baštinom i europskim vrijednostima Zapadnog Balkana, a koje su za ovu prigodu napisali mladi regionalni skladatelji. Ulaz na oba koncerta je slobodan.

Kako bi klasična glazba napredovala, a ne samo preživljavala, potrebno je stvarati nova djela. No, na Zapadnom Balkanu prigode naručivanja novih djela klasične glazbe te davanje prilike za rad skladateljima jako su rijetke i nedovoljno razvijene. S ciljem uravnoteženja navedenog stanja te poticanja produkcije i stvaranja klasične glazbe, projekt #synergy odlučio je obogatiti klasični repertoar naručivanjem novih djela inspiriranih jedinstvenom lokalnom kulturom i nasljeđem partnera projekta. Djela koja će se tijekom dvije koncertne večeri u Dvoru moći poslušati, napisali su mladi skladatelji, njih dvanaest iz šest zemalja: Milivoje Pićurić, Ardian Halimi, Nina Perović, Matija Krečić, Krešnik Aliçkaj, Timotej Kosovinc, Mira Milosavljević, Predrag Radisavljević, Kris Sopiqoti, Tomislav Oliver, Jetmir Zaganjori i Helena Skljarov, a izvodit će ih mladi, perspektivni glazbenici, odabrani od strane stručnog žirija predstavnika partnera na projektu.

Projekt #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans sufinanciran je iz programa EU Kreativna Europa te okuplja šest važnih festivala iz regije: KotorArt Don Brankove dane muzike (Crna Gora), Dubrovačke ljetne igre (Hrvatska), Centar beogradskih festivala (Srbija), Festival Ljubljana (Slovenija), Vox Baroque (Albanija) i Chopin Piano Fest (Kosovo).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA