KOMENTAR: Ovo Frankoviću nije trebalo. Iskreno, ni obitelji Njavro

Priča o poslu čišćenja autobusnih stanica koji je Grad Dubrovnik povjerio tvrtki Inhouse Group u vlasništvu Andrije Njavra, brata nove pročelnice jednog novoformiranog gradskog upravnog odjela te jedne od najbližih suradnica dubrovačkog gradonačelnika, Ivane Brnin, nije trebala ni Matu Franković, a iskreno, ni obitelji Njavro.

Na portalu index.hr izašao je, naime, jučer tekst o tome kako je tvrtka u vlasništvu Andrije Njavra dobila dvije godine zaredom posao čišćenja autobusnih čekaonica vrijedan nešto manje od 400 tisuća kuna (bez PDV-a).

Iz gradske uprave je stiglo i pojašnjenje kako je riječ o najpovoljnijim ponudama čiji su kriteriji bili posve usklađeni s uvjetima raspisane javne nabave za spomenuti posao. Druge dvije tvrtke koje su se natjecale (ako je to uopće prava riječ) dale su veće, a jedna čak i nepotpunu ponudu.

Obzirom na to opravdano se može špekulirati da su se tvrtke Dvori Lapad d.o.o i Krmek d.o.o javile na spomenuti natječaj dogovorno, a kako bi se zapravo samo ispunio taj formalni uvjet o trima potrebnim ponudama koje procedura zahtjeva. Ako bismo išli i dalje u spekulaciju, Krmek d.o.o je dao nepotpunu dokumentaciju, čime je možda pokušao sačuvati koliki toliki kredibilitet u ovom prozirnom natječaju, dok tvrtka Dvori Lapad d.o.o. nije imala ni potrebe za tim, budući je vlasnik Danko Deban zajedno s Njavrom osnovao 2017. tvrtku Inhous Group, da bi godinu kasnije iz nje izašao. Dakle, Njavro i Deban dijele dio zajedničke poslovne povijesti i dobro se poznaju. A, prijatelji jedni drugima i rade usluge, zar ne?

Zašto ovo nije trebalo ni Frankoviću, a niti obitelji Njavro, pa ma koliko god oni bili dio HDZ-ove obitelji u kojoj jedni o drugima i te kako brinu?

Mato Franković uživa simpatije šire dubrovačke javnosti, a što su pokazali i protekli lokalni izbori. Uživa simpatije šireg i različitijeg biračkog tijela nego što to uživa njegova stranka. HDZ. To također pokazuju brojke. Ako se Franković trudi(o), a jest, na gotovo svakoj sjednici Gradskog vijeća u raspravi, uglavnom sa Srđevcima, grmiti kako dubrovački HDZ koji on vodi, nije “onaj HDZ” koji pogoduje, koji se optužuje za korupciju i nepotizam itd., onda je ovim potezom pokazao kako ni “njegov” HDZ nije baš očišćen od svih tih “grijeha” koje je on verbalno smjestio u ropotarnicu povijesti. Jer, nitko, nitko na svijetu ne može čovjeka bolje demantirat od njega samoga.

Ovakve se stvari, naprosto, ne rade.

Ili treba zašutjeti zavazda.

Vlast bi uvijek o nekom svom potezu trebala razmišljati iz klupe opozicije. Na primjer, Franković je u trenutku dok je potpisivao posao za brata svoje pročelnice, jednostavno sebe trebao zamisliti kao gradskog vijećnika u opozicijskoj klupi, a Vlahušića, primjerice, kao gradonačelnika. Što bi tada govorio i bi li to odobravao?

Jer, kada ljudi sebe predlažu kao promjenu nabolje, tada bi trebali predlagati promjenu načina funkcioniranja nečega što se kotrlja, ali na neispravan, nepravičan i frustrirajući način. A ako ti birači daju i potporu kao promjeni, onda te na to i obvezuju.

Mato Franković je donio nekoliko strateški iznimno pozitivnih i dobrih odluka za budućnost Grada, po čemu je već miljama daleko od načina upravljanja gradom bivšeg gradonačelnika, pa je šteta da ovakvo očito namještanje poslova bratu jedne od njegovih najbližih suradnica baca sjenu na to. A baca. Pa sve sliči na priču o kanti punoj mlijeka koja se prolije jednim udarcem noge.

Dobivanje posla prema izvedbeno lošem i preočito pogodujućem natječaju u kojemu je glavni akter Andrija Njavro, ponovno je aktualiziralo i prisjećanje na ogromnu HDZ-ovu aferu Vjetroelektrana u kojoj je sudjelovala i zbog koje je bila pritvorena njegova sestra Ružica Njavro, tadašnja tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede i članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. I zbog toga, ovakvo ponovno potezanje kroz medije nije trebalo obitelji Njavro.

Naprosto je razočaravajuće.

1 KOMENTAR

  1. Novinari moji dobri obiđite te iste autobusne “kućice” pa dajte narodu podatke u kakvom su stanju,neke se nisu očistile odkad su postavljene.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.