14.8 C
Dubrovnik
Petak, 1 ožujka, 2024
NaslovnicaKolumneKomentar tjednaKOMENTAR: dio dubrovačkih logoraša podržava uklanjanje spomen ploče iz Morinja. Trebamo li...

KOMENTAR: dio dubrovačkih logoraša podržava uklanjanje spomen ploče iz Morinja. Trebamo li im se čuditi?

Uklanjanje spomen ploče koju su prije svega tjedan dana uz veliku političku trijumfalnu pompu s hrvatske strane otkrili na logoru u Morinju gdje su tijekom Domovinskog rata zlostavljani i mučeni civili i branitelji s našeg područja, pozdravlja čak i dio dubrovačkih zatočenika koji su pr(e)oživjeli tamošnje strahote.

Zvuči čak pomalo i kontradiktorno i kontroverzno kada u sljedećoj rečenici zapišemo kako iz istih razloga (!) uklanjanje podržava čak i dio crnogorske javnosti, istomišljenika ujedinjenih kroz različite civilne udruge društva.

Njihov stav proizlazi upravo iz poštovanja prema svim civilnim i vojnim žrtvama koje su prošle kroz ruke zlotvora iz Morinja, kao i jasnog i posve otvorenog distanciranja od poistovjećivanja žrtve i agresora tijekom Domovinskog rata na hrvatskom jugu.

Spomen ploča koja je prema crnogorskim važećim zakonima nelegalno postavljena u Morinju, sve one crnogorske korpuse koji su ubijali, palili i pljačkali po hrvatskom jugu prikazuje kao da su bili u stanju polusvijesti ili nesvijesti, pa gotovo kao hipnotizirane velikosrpskom idejom u ime koje su jurišali jer su morali, bez postojanja svoje volje i namjere. I sve to kako bi se “osramotio duh i ime crnogorskog naroda”.

Dio dubrovačkih zarobljenika iz Morinja od samog početka je ploču s takvim tekstom držao sramotnom i ponižavajućom. Smatrali su da je tekst celofan kojim se Crna Gora fino distancirala od svoje odgovornosti zbog agresije na Hrvatsku, te sve počinjene zločine prema našemu narodu delegirala prema zločestim “velikosrbima”.

I dio samokritične crnogorske javnosti okupljene kroz civilne udruge je tražio propitkivanje cijelog čina kojim se, prema njihovom razmišljanju, radilo više o osporavanju nego uspostavljanju kulture sjećanja u kojoj je Crna Gora bila na istoj strani na kojoj je bila i Srbija. Povijesne činjenice morale bi ostati na postolju istine. Upozoravali su na relativizaciju odgovornosti i na poziciju žrtve.

Jesu li predstavnici hrvatske politike sa svih razina, od državne do lokalnih, ispali naivni ili prepredeni?

Jer, oni su morali znati i biti upoznati s time kako je Općina Kotor odbila sudjelovati u otkrivanju spomen ploče, morali su znati kako postavljanje ploče o tzv. Centru Morinj nema zeleno svjetlo crnogorske Vlade, te kako je, očito, to bio stanoviti “izlet” dvojice tamošnjih ministara koji, budi uspit rečeno, također “nisu od jučer”. Na spomen ploči nije potpisana Vlada, nego dva ministarstva Crne Gore.

Je li hrvatska politika ispala naivna ili prepredena?

Je li se namjerno samovoljno uplela ili je slučajno upletena u predizbornu kampanju u Crnoj Gori koja je u tijeku.

Hrvatska politika pružila je ruku dijelu crnogorske politike na putu prema Europi dopustivši da prvi susjed s istoka tekstom na ploči i sebe prikaže žrtvom i to velikosrpske ideje.

A, Crna Gora nije bila zavedena naivna mlada 1991. nego je bila ravnopravni partner Srbiji u agresiji na hrvatski jug i to je povijesna činjenica.

Priznanje krivnje i iskrene isprike o kojoj su oko spomen ploče pričali hrvatski ministri Medved i Grlić Radman, a potom i naši lokalni političari lijepo zvuči, ali očito je, nije službeni stav crnogorske politike.

Tekst na ploči u Morinju sročen je poput kamilice kojom se pokušavaju umiriti gledatelji dok gledaju horor film.

Toga su bili svjesni i morinjski logoraši koji su odbili poziv da idu na otkrivenje ploče na zgradi u kojoj su doživjeli strahote o kojima nisu htjeli pričati ni svojim najbližima.

Od crnogorskih ministara obrane Raška Konjevića (SDP) i vanjskih poslova Ranka Krivokapića (SDP) čija su ministarstva potpisnici na spomen ploči, u međuvremenu ni riječi.

1 KOMENTAR

  1. Ne nemogu se složiti sa nezadovoljstvom dubrovačkih mučenika kršćanski je prihvatiti ispriku i spomen ploča je uredu kamo sreće da ih je više!!!
    Dragovoljac domovinskog rata iz 91g
    Hvala

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA