31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaKINOOKUS NA DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA Predavanje i filmska projekcija u ljetnikovcu Bunić-Kaboga

KINOOKUS NA DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA Predavanje i filmska projekcija u ljetnikovcu Bunić-Kaboga

Popratni program 71. Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Udrugom Kinookus, a pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung, donosi predavanje Hrana kao slasni ”privolitelj” te besplatnu projekciju dokumentarnog filma Izbačeni u srijedu odnosno četvrtak, 15. i 16. srpnja s početkom u 21 sat u ljetnikovcu Bunić-Kaboga.

Predavanje naslovljeno Hrana kao slasni ”privolitelj” održat ćepovjesničar umjetnosti i arheolog Ivan Viđen, a publici će predstaviti nove uvide o ulozi hrane u slavnoj dubrovačkoj diplomaciji. Predavanje je velikog projekta Udruge Kinookus čiji je cilj adekvatna valorizacija nematerijalne gastronomsko-kulturne baštine Dubrovnika i okolice, a na programu 71. Igara je u srijedu 15. srpnja s početkom u 21 sat.

Idući dan, u četvrtak 16. srpnja, također s početkom u 21 sat u ljetnikovcu Bunić-Kaboga, bit će održana besplatna projekcija sjajno ocijenjenog i vrlo aktualnog 90 minutnog dokumentarca Izbačeni (Push), švedskog redatelja Fredrik Gerttena iz 2019. godine. Film istražuje problem stanovanja diljem svijeta i odgovara na pitanje zašto si više ne možemo priuštiti život u svojim gradovima. Kao što i Dubrovčani to dobro znaju, u gradovima širom svijeta postaje sve teže i teže osigurati stanovanje. Tko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svjetskih pitanja? Dokumentarac na odgovornost poziva moćnike koji sprječavaju pristup onome što bi trebalo biti osnovno ljudsko pravo. Film prati Leileni Farhu, posebnu izvjestiteljicu Ujedinjenih naroda, dok putuje diljem svijeta u pokušaju da shvati kako se mijenjaju moderni gradovi i za koga u njima više nema mjesta.

Udruga Kinookus osnovana je 2010. godine u Dubrovniku s ciljem osmišljavanja i provođenja multidisciplinarnih projekata iz oblasti kulture, obrazovanja, održivog razvoja i demokratske političke kulture. Projekti Udruge, od kojih je najpoznatiji Kinookus Food Film Festival, svojom temeljnom filozofijom izniču iz osobitosti podneblja i promišljaju lokalno u suvremenom kontekstu globalnih dinamika. Njihovo sudjelovanje na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama, odvija se zahvaljujući potpori zaklade Caboga Stiftung.

Ulaz za oba događanja u ljetnikovcu Bunić-Kaboga je slobodan i moguć od 20.30 sati no kapacitet prostora je ograničen na 60 osoba.  Raspoloživa su i parkirna mjesta za gotovo 30 vozila.

Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 te se publiku moli da se pridržava istih. Tako će posjetitelji i ova dva festivalska događanja biti zamoljeni da na ulazu ostave svoje ime i prezime te kontakt broj, da koriste dezinficijense za ruke te se pridržavaju smjernica fizičke distance od 1,5 metar.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA