11.8 C
Dubrovnik
Utorak, 18 siječnja, 2022
NaslovnicaCrna kronikaKetamin, droga zaplijenjena na Karasovićima najpopularnija je među partijanerima i mladim bogatašima,...

Ketamin, droga zaplijenjena na Karasovićima najpopularnija je među partijanerima i mladim bogatašima, a naziva se i drogom za silovanje

Droga ketamin zbog koje je 34-godišnja Poljakinja završila u dubrovačkom istražnom zatvoru, najpopularnija je među partijanerima radi svog brzog učinka, a spominje se i kao droga za kojom sve češće posežu mladi bogataši kao zamjenom za kokain. Poljakinja je preko granice Karasovići prije desetak dana uspjela prokrijumčariti 250 kg ketamina, te je uhićena nakon drugog pokušaja da napravi isto – preveze 250 kg do krajnjeg odredišta radi prodaje. Prema informacijama s kojima raspolažemo, gram ketamina se prodaje oko 200 kuna, iako se kroz medije može naći i informacija kako može dosegnuti cijenu od 400 kuna.

Poljakinja prevezla 500 kg droge ketamin preko Karasovića, završila u zatvoru

Što je ketamin, najviše rastuća klupska droga?

Ketamin je razvijen 1962. u Americi, a njegovi halucinogeni učinci izazivaju kod konzumenata osjećaj odvojenosti uma od tijela, zbog čega je primjenjivan na vojnicima tijekom rata u Vijetnamu. Naime, pod njegovim djelovanjem su se mogle izvesti hitne operacije poput amputacija i to bez anestezije. Ketamin se, osim toga, koristi i kao anestetik za konje, a ljudima se daje samo u ekstremnim slučajevima, kada morfij ne djeluje. Ketamin je disocijativni anestetik koji se može uzimati kroz nos, rektalno ili iglom (intramuskularno). Povećava krvni tlak, otkucaje srca, mišićni tonus, učinci počinju za nekoliko minuta i traju do sat vremena.

O ketaminu i dvojbi izaziva li on ovisnost, pisao je psihijatar Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu. Objavio je tekst o opasnostima korištenja ketamina, najbrže rastućeg halucinogena na svijetu, klupske droge koju najčešće koriste osobe od 18 do 25 godina. U njegovom opisu droge i njenim učincima, između ostalog se može pročitati:

Ketamin je disocijativni anestetik koji osim sedativnih svojstava proizvodi neku vrstu izvantjelesnog iskustva u kojem se konzument osjeća odvojeno od sebe i okoline koja ga okružuje. On iskrivljuje percepciju vida i zvuka te može otežavati kretanje. U visokim dozama, konzument se često osjeća kao da je onkraj smrti. Međutim, ljudi navode da su u stanju potpunog blaženstva i sreće, što ga čini vrlo privlačnom drogom za mnoge.

Ketamin spada u supstance iz Skupine III (prema američkom Zakonu o kontroliranim drogama i tvarima) zbog svog potencijala za zlouporabu i ovisnost. Može se zlorabiti na brojne načine: oralno, šmrkanjem ili injekcijom. Općenito se prodaje kao fini bijeli prah dobiven iz tekućeg stanja. Koristi se kao “droga za silovanje”, usipa se u piće radi uspavljivanja i otežanog kretanja.

U medicinskom okruženju, ketamin se često koristi za sedaciju djece koja imaju nuspojave na druge anestetike, kao i u svrhu sedacije kod zračenja i liječenja opeklina. Koristan je u situacijama gdje je sedacija neophodna te bi jači anestetici bili suvišni, no zbog potencijala zlouporabe, danas se rijetko koristi. Češće se koristi u veterinarskim ordinacijama u koje se sve više provaljuje upravo zbog ketamina.

Ketamin stupa na scenu rekreacijskih droga početkom i sredinom 1980-ih. Postaje popularan u noćnim klubovima i određenim plesnim kulturama poput rave scene, izvorno kako bi pojačao učinak ecstasyja (MDMA). Rekreacijska uporaba ketamina nastavlja rasti, da bi ga 1999. svrstali u Skupinu III.  

Ketamin, također, može imati veliki potencijal za zlouporabu među onima koji pokušavaju sami liječiti depresiju ili suicidalne ideje s ciljem ublažavanja takvih stanja. Danas se proučava mogućnost korištenja ketamina kao lijeka za suicidalne pulzije i duboku depresiju. Pacijent može završiti u bolnici radi suicidalnosti te ga se s kontroliranom dozom ketamina može brzo izvući iz depresije. Nakon što se stanje poboljša, mogu se planirati ambulantni tretman, dugoročno uvođenje nekog antidepresiva ili drugi oblici liječenja.

Ova teorija pokrenula je otvaranje niza klinika u SAD-u koje pokušavaju koristiti ketamin u obliku “infuzija” kroz nekoliko dana za liječenje depresije. No, ovaj model nije dovoljno ispitan, a potencijal za stvaranje ovisnosti i dalje predstavlja problem.

(…)

Ovisnost o ketaminu je ozbiljan problem koji ne samo da otežava funkcioniranje u svakodnevnom životu, nego može imati ozbiljne dugoročne zdravstvene posljedice, osobito u odnosu na mokraćni sustav. Jedno je istraživanje pokazalo da su miševi koji su redovito uzimali ketamin skloniji patologiji bubrega. Dugotrajna uporaba također može uzrokovati neurokognitivna oštećenja, osobito što se tiče pamćenja. Ovi kognitivni deficiti mogu otežati pojedincu da shvati da se razvila ovisnost i da je potrebno liječenje. Zbog toga se nakon detoksikacije ovisnicima o ketaminu često preporuča bolničko liječenje.

Simptomi sustezanja od ketamina nisu životno ugrožavajući i nisu tako ozbiljni kao kod nekih drugih droga. Oni su uglavnom psihološki, ali su još uvijek neugodni i praćeni jakom žudnjom. Međutim, proces odvikavanja ne ide jednostavno zbog njegovih učinaka na mozak, osobito na pamćenje.

foto:ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]