32.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaKakva čast! Ivana Marija Vidović predsjedala međunarodnim žirijem u Italiji

Kakva čast! Ivana Marija Vidović predsjedala međunarodnim žirijem u Italiji

Naša međunarodno poznata dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović, vratila se iz Italije prepuna dojmova nakon predsjedavanja međunarodnim pijanističkim natjecanjem ‘Ariano International Piano Competition’. Biti predsjednica žirija, istaknula je, došlo je kao ugodno iznenađenje, a cjelokupno iskustvo oplemenilo ju je i još jednom, napominje, dobila je priliku prezentirati svoj rodni grad.

Natjecanje i žiriranje eminentnih glazbenika odvijalo se u Museo Civico e Della Ceramica, smještenom u Palači Forte u starom dijelu grada Ariano Irpino, a osmislio ga je mladi pijanist Remo Raimondo Mazzeo. Osim Ivane Marije Vidović koja je predsjedala međunarodnim žirijem, članovi su bili Remo Mazzeo, Arianna Bonatesta, Marco Ciampi i Giuliano Adorno.

Među brojnim mladim umjetnicima, kao i onim starijima, nije bilo lako žirirati, napominje nam naša priznata pijanistica, uz zapisana imena pobjednika.

‘Pobjednici su Luigi Coppola, Categoria B  Primo premio assoluto + borsa di studio, Giuseppe Antonio Buonavita, Categoria C Primo premio assoluto + borsa di studio, Lorenzo Savarese, Categoria E Primo premio + Concerto per pianoforte e orchestra, Marian Ayala Moreno, Categoria F Secondo premio + concerto premio nella stagione 23/24 organizzata da Associazione Italia Musica, Alessandro Capone, Categoria F Primo premio + Concerto in Croazia offerto da Ivana Marija Vidović + Concerto per pianoforte e orchestra nell’anno 23/24 organizzato da Associazione Italia Musica’, zapisala je Vidović, uz nekoliko prigodnih i emotivnih riječi po završetku natjecanja.

‘Iskreno, iz dubine duše zahvaljujem se mladom kolegi Remu Mazzeu na gostoprimstvu, kao i gradonačelniku Enricu Franza te cjelokupnoj gradskoj upravi grada Ariana Irpina, koji su maksimalno podupirali natjecanje. Hvala organizatorima za predivan boravak i veliku čast koju su mi povjerili. Presretna sam i počašćena da sam mogla unutar ovako lijepog i hvalevrijednog projekta predstaviti moju domovinu Hrvatsku i moj divni Dubrovnik kojeg sam nemalo puta spomenula. Posebno je bilo lijepo prezentati ga s profesionalnog, ali i svakog drugog aspekta, osobito humanog. Grad uvijek nosim sa sobom, kao i Hrvatsku. Ovo natjecanje dokazalo je koliko su snažne naše veze, ali i to da je snaga mladosti zajedničko bogatstvo za cijeli svijet, što nas drži i hrabri. Čestitam svim pobjednicima uz zahvalu’, zaključila je Ivana Marija Vidović.

Otkrila je i jednu zanimljivost – Alessandro Cappone, umjetnik brazilskog porijekla koji živi u Napulju, apsolutni je pobjednik natjecanja, i najstariji pobjednik zadnje kategorije. Ovaj iznimni talent sudjelovat će na ‘punoljetnom’, 18. Epidaurus Cavtat festivalu 2024. godine, na poziv naše kulturne ambasadorice!

Prigodnim riječima, po zaključenju natjecanja svim sudionicima obratio se i idejni začetnik i osnivač ‘Ariano International Piano Competition, mo Remo Raimondo Mazzeo.

‘Drugo izdanje natjecanja velik je i važan iskorak, skok na međunarodni nivo, kako s kandidatima kojih je bilo sa svih strana svijeta, tako i s međunarodnim žirijem, kojim je predsjedavala ugledna hrvatska  pijanistica s međunarodnom karijerom Ivana Marija Vidović. Natjecanje se bazira na podupiranju mladih talenata, to je in primis, rodilo se iz te velike želje i potrebe. Žiri se tijekom cijelog natjecanja iznimno nadopunjavao, a upravo je Ivana Marija Vidović zaslužna za prijateljsku i kolegijalnu atmosferu tijekom cijelog natjecanja. Iskreno mislim da nije mogao biti bolji izbor za predsjednicu žirija od međunarodno priznate umjetnice’, naglasio je maestro Mazzeo, zahvalivši se ‘umjetnici koja mu imponira’.

‘Presjedavala je na sjajan način našem žiriju, ali isto tako uvela novost koja dosad nije bila prisutna u natjecanjima – ponudila je poziv našem apsolutnom pobjedniku zadnje kategorije gostovanje u Hrvatskoj. Presretni smo’, zaključio je maestro. Natjecanje je podupirao i gradonačelnik grada Ariano Irpino, Enrico Franza, ali i pročelnica za kulturu grada Ariano Irpino Maria Elena de Gruttola, istaknuvši kako su kulturne spone među našim gradovima još više osnažene – a sve zahvaljujući trudu i požrtvovnosti kako osnivača, tako i sudionika, a najviše žirija kojim je presjedala naša priznata pijanistica.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA