29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiIzrađuje se katastar maslinika

Izrađuje se katastar maslinika

Odbor za maslinarstvo Hrvatske poljoprivredne komore održao je 24. siječnja 2023. godine sastanak sa ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i njezin suradnicima, na kojem se razgovaralo o budućim natječajima u sektoru maslinarstva, problematici dokazivanje ekstra djevičanskog ulja (vezano uz poticaje), izradi katastra maslinika, kao i o subvencioniranje rješavanja imovinsko pravnih odnosa oko zemljišta (kako ne bi bilo brisanja iz ARKOD-a), te legalizaciji bušotina za navodnjavanje.

„Sastanak je bio konstruktivan jer su usvojeni određeni zaključci s točno određenim vremenskim terminima, odnosno definirano je koji je krajnji rok da se oni provedu. Nakon Covida potrebno je intenzivirati sastanke sa čelnicima Ministarstva, jer su susreti zbog korona krize bili prekinuti, a jedan od zaključaka je da će se takvi sastanci održavati jednom mjesečno na različitim lokacijama u Mediteranskoj Hrvatskoj, budući da prošle godine nije bio održan niti jedan sastanak, izjavio je predsjednik Odbora za maslinarstvo HPK Damir Buntić.

Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede izrazila je zadovoljstvo sastankom te je najavila kako će se tijekom 2023. uspostaviti registar maslinika, kojim će prethoditi donošenje pravilnika. Najavili je i mogućnost da Ministarstvo poljoprivrede pronađe način sufinanciranja imovinsko pravnih odnosa, a kroz javni poziv i iskaz interesa vidjet će se koje su interesi poljoprivrednika.

„ Dogovorili smo kontinuirane sastanke na različitim lokacijama oko problematike vezan za mediteranski poljoprivredu,  a razgovarali smo među ostalim i oko potpora za maslinovo ulje. Dotakli smo se i nekih međuresornih pitanja, a Ministarstvo poljoprivrede će organizirati sastanke vezano za problematiku komine i vegetativne voda, kao i legalizacije bušotina za navodnjavanje maslinika, na kojima ćemo zastupati interese poljoprivrednike“, izjavila je nakon sastanka Zokić.

Jedna od ključnih tema sastanka bilo je pitanje subvencioniranje rješavanja imovinsko pravnih odnosa oko zemljišta, kako ne bi bilo brisanja iz ARKOD-a, te je zatraženo prolongiranje roka do  1.siječnja 2024. godine. Brisanjem iz ARKOD-a, otpalo bi preko 50 posto maslinara, a to otvara prostor za povećanje sivog tržišta, zbog čega je potrebno prolongiranje roka jer imovinsko-pravni odnosi ne mogu do tada biti riješeni, ističu u HPK.

„Prijedlog je da parcele kojima ne bude riješen imovinsko-pravni odnos ostanu u ARKOD-u, ali da ih se označi drugačije u sustavu, te da se za te površine ne može dobiti poticaj. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na parcelama je veoma skupo, a potrebno je sufinancirati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi se vlasništvo nad parcelama uredilo. Dobili smo obećanje da je Ministarstvo voljno subvencionirati rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, kazao je nakon sastanka Buntić.

Kada je riječ o izradi katastra maslinika predstavnici HPK na sastanku su dobili informaciju kako je izrađen nacrt prijedloga akta, a ove godine biti će uspostavljen katastar maslinika. Povjerenstvo će se održati u skorijem roku,  te će se do kraja prvog kvartala izraditi Pravilnik. Istaknuto je kako je u evidenciju  potrebno uvrstiti samo one maslinare s preko 20 maslina, te priložiti katastarsku sliku, a važno je omogućiti i onome tko ima preko 20 maslina na 3 čestice da dobije potporu, stoji u priopćenju HPK.

Maslinari su od Ministarstva zatražili i informacije vezano za plan budućih natječaje u sektoru maslinarstva. Smatraju kako je potrebna izmjena natječajnih kriterija, među ostalim da se za mikro poduzetnike predloži umanjenje sa 6000 SO na 3000 SO. Isto tako maslina mora spadati u kategoriju voća, a ne u kategoriju – ostalo – jer se na taj način gubi previše bodova, te maslinari iz tog razloga nisu konkurentni na natječajima.

Iz HPK ističu kako se razgovaralo i o temi dokazivanja ekstra djevičanskog ulja jer su poticaji smanjeni sa 10 kn/l na 6 kn/l.

„Potrebne su izmjene odluke vezane za priznavanje i dokazivanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Uljare nisu dovoljno opremljene niti kvalificirane za izdavanje kemijskih analiza za priznavanje kvalitete maslinovoga ulja te bi isto trebali raditi ovlašteni laboratoriji. Postavlja se pitanje zašto je poticaj po litri ekstra djevičanskog maslinovog ulja smanjen sa 10 kn/l na oko 6 kn/l. Nikakvo obrazloženje o smanjenju iznosa potpore nije dostavljeno, samo je uplaćen manji iznos na račune maslinara. Maslinari smatraju kako račun mora biti dokaz za isporučenu količinu maslinovog ulja. Najavljeno je kako će novi Pravilnik biti napravljen za ovu godinu – do nove berbe, a uvesti će se i pojačane kontrole korisnika ove potpore, kažu u HPK.

Iz HPK napominju kako su komina i vegetativna voda i dalje otvoreno pitanje koje muči maslinare jer Ministarstvo gospodarstva i zaštite okoliša ne priznaje naputak Ministarstva poljoprivrede po tom pitanju.

„Sa terena stižu informacije vezano za vodopravne dozvole. Naime, inspektori Ministarstva zaštite okoliša ne priznaju naputak Ministarstva poljoprivrede, prema kojem stoji kako je komina i vegetativna voda prirodni poboljšivač tla. Isti naputak je potrebno staviti u zakonski okvir da bi se mogao koristiti. Ministarstvo poljoprivrede će iz tog razloga napraviti popis svih otvorenih pitanja po upravama Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša, te će se nastojati rješavati sva otvorena pitanja, zaključeno je iz HPK.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA