13.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 30 studenoga, 2022
NaslovnicaVijestiHrvatska razvija aplikaciju za praćenje kontakata, evo kako bi trebala funkcionirati

Hrvatska razvija aplikaciju za praćenje kontakata, evo kako bi trebala funkcionirati

Hrvatska, kao i mnogobrojne države svijeta, razvija svoju aplikaciju za “hvatanje” osoba koje su bile u kontaktu s osobama zaraženima koronavirusom. Za razliku od nekih drugih zemalja, naša aplikacija neće organima represije omogućiti praćenje njenih korisnika. Sve je na dobrovoljnoj bazi. Pa čak i to da osoba koja je zaražena to i upiše u aplikaciju, što je glavni preduvjet da se njeni kontakti upozore da su bili u doticaju s njom, donosi Jutarnji.hr.

Drugi važan aspekt uspjeha aplikacije je što veći postotak njenog korištenja, jer se jedino na taj način ostvaruje njena korist u sprječavanju širenja zaraze. Aplikacija ne zahtijeva registraciju i zbog zaštite privatnosti korisnika ne postoji baza korisnika aplikacije. Nakon toga ju jednostavno zatvorite sve dok ne dobijete simptome korone ili vas aplikacija upozori da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Koristi Bluetooth za prijavu i pohranjivanje anonimnih podataka svih s kojima ste u bliskom kontaktu. Dakle, morate stalno imati uključen Bluetooth na telefonu i imati instaliranu aplikaciju. U tom slučaju vaš Bluetooth komunicira s Bluetoothom drugog telefona, ali ne sa svim osobama i ne uvijek.

Naime, njihova interakcija događa se putem privremenih anonimnih kriptiranih ključeva ako ste sa zaraženom osobom bili, recimo, na udaljenosti manjoj od dva metra kroz više od 10 minuta. Ključevi ne otkrivaju identitet korisnika, odnosno vlasnika uređaja, niti njegovu lokaciju, a mijenjaju se svakih 15 minuta, što tehnološki maksimizira anonimnost.

U slučaju zaraze vlasnik telefona sam odlučuje hoće li tu informaciju podijeliti s osobama s kojima je bio u kontaktu u posljednjih 14 dana. Ako to učini, njegov identitet ostaje nepoznat drugim korisnicima. Dakle, podaci o kontaktima čuvaju se 14 dana.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA