30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiHALMED: Pojavio se krivotvoreni poznati lijek odobren za liječenje dijabetesa tipa 2

HALMED: Pojavio se krivotvoreni poznati lijek odobren za liječenje dijabetesa tipa 2

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila je putem sustava žurnog uzbunjivanja obavijest o pojavi krivotvorine lijeka Ozempic 1 mg nositelja odobrenja Novo Nordisk A/S na tržištu Europske unije. Slučajevi krivotvorine zabilježeni su u pojedinim veleprodajama lijekova u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Zahvaćena pakiranja lijeka označena su na njemačkom jeziku te potječu od veleprodaja u Austriji i Njemačkoj.

Vanjsko pakiranje krivotvorenog lijeka identično je pakiranju originalnog lijeka, dok se krivotvorina može prepoznati uvidom u unutarnje pakiranje. Na fotografijama u nastavku prikazan je izgled brizgalice originalnog lijeka opremljenog za njemačko tržište (Slika 1.) te izgled brizgalice krivotvorenog lijeka (Slika 2.), koje je objavila Njemačka agencija za lijekove (BfArM). Brizgalica krivotvorenog lijeka može imati i drugi, različiti izgled od prikazanog na Slici 2.

Nije zaprimljena nijedna prijava slučaja distribucije krivotvorina lijeka Ozempic 1 mg pacijentima putem ovlaštenih ljekarni, niti su zabilježene bilo kakve negativne posljedice za pacijente povezane s upotrebom krivotvorenog lijeka.

Jednako tako, u Republici Hrvatskoj do sada nije zaprimljena nijedna prijava sumnje na krivotvorinu predmetnog lijeka, kao ni prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu na temelju koje bi se posumnjalo da se radi o krivotvorenom lijeku.

Lijek Ozempic sadrži djelatnu tvar semaglutid i odobren je za liječenje dijabetesa tipa 2. Povećana potražnja za lijekom dovela je do njegove smanjene dostupnosti u Europskoj uniji. Na tržištu Republike Hrvatske lijek Ozempic u jačini 1 mg trenutačno se nalazi u nestašici s očekivanim trajanjem do 30. studenog 2023. godine, međutim dostupan je Ozempic u jačini 0,5 mg i 0,25 mg.

HALMED nastavlja intenzivno pratiti situaciju te će o svim novim saznanjima javnost biti pravovremeno obaviještena’, stoji u objavi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA