28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaKultura200 fotografija iz privatnih obiteljskih albuma iz Konavala u Muzeju grada Kaštela 

200 fotografija iz privatnih obiteljskih albuma iz Konavala u Muzeju grada Kaštela 

Izložba Dubrovačkih muzeja „Moje Konavle – Stare fotografije iz privatnih zbirki – Prikupila Katica Radić“ autorica Liljane Kovačić i Barbare Margaretić otvorena je uz prigodno predavanje u utorak, 17. listopada 2023. u Muzeju grada Kaštela / kaštel Vitturi.

Na izložbi na kojoj je predstavljen i istoimeni katalog, prikazano je oko 200 fotografija iz privatnih obiteljskih albuma iz Konavala, nastalih uglavnom od kasnoga 19. st. do šezdesetih godina 20. st., koje je po završetku Domovinskog rata prikupila gospođa Katica Radić. Najstarije i najvrjednije, osim onih atelijerskih, autorsko su djelo fotografa amatera Vuka Klaića – Krtice iz Popovića, čiji su djelomice dostupan fotografski opus, Dubrovački muzeji prvi puta predstavili javnosti na dubrovačkoj izložbi koja je bila otvorena 4. studenog 2021. u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“.

„ Gospođa Katica Radić, zaljubljenica u svoj rodni kraj, konavoski rječnik, tradicijsku nošnju i arhitekturu, fotografije je prikupljala poslije Domovinskoga rata u kojem su Konavle doživjele namjernu destrukciju materijalne kulture s ciljem zatiranja njegovog identiteta. Prvi kriterij kod odabira fotografija bila je njihova dokumentarnost, budući da one u muzejskoj stvarnosti nude slojevite informacije i time niz interpretativnih mogućnosti. Kolegica Liljana Kovačić i ja, vodile smo se nastojanjima da “snimljenu stvarnost” interpretiramo kroz etnološka istraživanja jer je tradicijsko nasljeđe Konavala, zbog posljedica urbanizacije, obrazovanja, migracija i ratnih stradanja počelo naglo izumirati tijekom druge polovice 20. stoljeća.“ istaknula je autorica izložbe Barbara Margaretić.

Odabrane fotografije podijeljene su prema sadržaju i temama na obiteljske fotografije, tradicijski način odijevanja, običaje iz godišnjeg i životnog ciklusa, naobrazbu, društveni život, prometnu infrastrukturu, politička zbivanja te tradicijsku ruralnu arhitekturu. Kao baštinski predmeti koji nose memorijsku vrijednost, fotografije bilježe vjernu sliku konavoske kulture i ljudi koji su je činili. Muzejska savjetnica i voditeljica Kulturno-povijesnog odjela Muzeja grada Kaštela Sanja Acalija, dodala je kako se s ovom izložbom nastavlja jedna lijepa međumuzejsku suradnju s Dubrovačkim muzejima, ali i otvaraju mogućnosti za nove projekte i programe. Izložbu „Moje Konavle“ otvorila je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, a za sve posjetitelje ostaje otvorena do 7. prosinca 2023. u Muzeju grada Kaštela.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA